Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ «ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ;»



Σχετικά με το άρθρο μας «Πού θέλουν να σύρουν την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών» λάβαμε επιστολή από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, την οποία παραθέτουμε παρακάτω. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε και το δικό μας σχόλιο.
 
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 
Απόφαση του Δ.Σ. της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών

Το Δ.Σ. της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών στη συνεδρίαση της 20/5/2015 εξέτασε τα αναφερθέντα στο δημοσίευμα του κ. Γρηγορίου Κεσίσογλου με τίτλο «Πού θέλουν να σύρουν την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών;» (13/5/2015).
Το Δ.Σ. επιθυμεί να επισημάνει ότι τόσο η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών όσο και τα μέλη Σωματεία της, ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών και το Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας, υπήρξαν από την αρχή της προσπάθειας ίδρυσης της Οι.Ομ.Κω. ιδρυτές και ένθερμοι υποστηρικτές της ενωτικής αυτής προσπάθειας των Κωνσταντινουπολιτών.
Ουδέποτε τα Σωματεία μας έθεσαν θέμα της αντιπροσωπευτικής συγκρότησης της Γεν. Συνέλευσης της Οι.Ομ.Κω. όπως καθορίζεται από το Καταστατικό της.
Επομένως θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινιστεί το σημείο ότι τα ανωτέρω σωματεία μας ουδέποτε επεδίωξαν «η Διοίκηση της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. να απαρτίζεται από τα Προεδρεία κυρίως των τριών προαναφερομένων Συλλόγων» και παρακαλούμε να ενημερώσετε από το ίδιο σημείο που δημοσιεύθηκε το ανωτέρω άρθρο σας.
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ελευθέριος Φερεκύδης
Η Γεν. Γραμματέας Αιμιλία Ξανθοπούλου


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ

Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε ότι η διοίκηση της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, έχει δίκιο που ένιωσε την ανάγκη να μας στείλει αυτή την διευκρινιστική επιστολή. Διότι πράγματι η αναφορά μας δεν αφορούσε την διοίκηση ή τα στελέχη της Ενώσεως.
Στο άρθρο μας, ενώ αναφερόμαστε σε παράγοντες συλλόγων που επιδιώκουν την τροποποίηση του καταστατικού της Οι.Ομ.Κω. προκειμένου «η Διοίκηση της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. να απαρτίζεται από τα Προεδρεία κυρίως των τριών προαναφερομένων Συλλόγων», δεν διευκρινίζουμε σε ποιους αναφερόμαστε.
Ορισμένοι αναγνώστες μας αυτή την απουσία της διευκρίνισης, μπορεί να την εκλάβουν ως παράλειψη η οποία μπορεί να προκαλέσει εσφαλμένες εντυπώσεις.
Να παραδεχτούμε ότι ένα άρθρο μπορεί να δώσει αφορμή για παρανοήσεις εάν δεν είναι ευκρινές. Όμως η απουσία αναφοράς στην προκειμένη περίπτωση οφείλεται στην πρόθεση μας να μην «προσωποποιήσουμε» σε αυτή τη φάση, την κίνηση των ολιγάριθμων παραγόντων που επιδιώκουν να επιβάλουν την εκλογή τους στην Διοίκηση της Οι.Ομ.Κω. Βέβαια οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί.
Για την «ιστορία» και προς ενημέρωση των αναγνωστών μας να σημειώσουμε τα εξής. Το άρθρο μας με τον προαναφερόμενο τίτλο συντάχθηκε με αφορμή όσα ακούστηκαν κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.
Στη συνέλευση, η απερχόμενη διοίκηση αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του καταστατικού της Οι.Ομ.Κω. στα άρθρα που αφορούν την εκλογή της Διοίκησης. Επίσης επικρίθηκε η διοίκηση της Οι.Ομ.Κω. για την μη εκλογή εκπροσώπου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας.
Στη συνέχεια, τέως πρόεδροι του Συλλόγου ανέφεραν ότι η Οι.Ομ.Κω. βασίζεται σε δύο πυλώνες. Κατ’ αυτούς, ο ένας εξ αυτών είναι ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών και θεώρησαν απαράδεκτο την απουσία εκπροσώπου του ενός πυλώνα (δηλ. του Συλλόγου) στην διοίκηση της Οι.Ομ.Κω. Η θεωρία των «δύο πυλώνων» και της απουσίας του ενός, τονίστηκε με έμφαση κατά την συνέλευση.
Βέβαια οι αναφερόμενοι σε «πυλώνες» παραβλέπουν ότι ο πραγματικός πυλώνας στήριξης της Οι.Ομ.Κω. είναι οι Κωνσταντινουπολίτες που δρουν στα κοινά της Πολίτικης Ρωμαίικης κοινότητας. Επίσης παραβλέπουν, ότι τα μέλη της διοίκησης της Οι.Ομ.Κω. δεν εκπροσωπούν τις διοικήσεις των σωματείων, αλλά τους Κωνσταντινουπολίτες που τους έχουν εκλέξει στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων.

Γρηγόρης Κεσίσογλου