Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Απλός, πατρικός, προσηνής, ακούραστος, με εκατοντάδες λαού να συνωστίζονται δίπλα του για να τον ακουμπήσουν και να τον ασπασθούν. Η πορεία στην Δυτική Μακεδονία και αυτήν την φορά ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία. Η «Ανατολή» ήταν εκεί, δίπλα στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και κατέγραψε τον παλμό των απλών ανθρώπων.

 Είναι κρίμα που δεν ζει ο ευπατρίδης Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος για να υποδεχόταν ο ίδιος στο κατώφλι του Λαογραφικού Μουσείου τον Παναγιώτατο. Το μάτι του 'Ιμβριου Αρχιερέα πηγαίνει σε κάθε γωνιά του κτιρίου όσο τον προσφωνούν οι Κοζανίτες άρχοντες. Και όταν του προσφέρεται τμήμα από απολίθωμα δέντρου ηλικίας 6.000 ετών από τον πρόεδρο του Μουσείου, ένας ανυπόκριτος μορφασμός εντυπωσιασμού αποτυπώνεται στο πρόσωπο του.
 Ανάμεσα στις κοπέλες με τις δυτικομακεδονικές φορεσιές και στις αρχές του τόπου.
Κοντά του έσπευσε και ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και ακαδημαϊκός κ. Μουτσόπουλος, που έδωσε την πνευματική του ψυχή για την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου στην Δυτ. Μακεδονία.
Το ανακαινισμένο Επισκοπείο της Κοζάνης, το παλαιότερο και πλουσιότερο στολίδι της πόλης μετά την ανακαίνιση.
Εν αναμονή του Πατριάρχου στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Ρωτώ τον Πατριάρχη: «Παναγιώτατε για πότε υπολογίζετε τα εγκαίνια του σχολείου στην Ίμβρο;». Με κύταξε με τα γαλανά του μάτια ίσια και απάντησε αμέσως: «Δεν είναι ακόμη φανερό, έχει εργασίες ακόμη, μπορεί τον Οκτώβριο…» και έφυγε προς τα εμπρός.
Ακούραστοι σύντροφοι στην πορεία Του στην Δυτ. Μακεδονία ο κλητήρας του Σίμος Φραντζελατζίογλου, ο Νίκος Μαγγίνας, ο π. Βησσαρίων, ο συνάδελφος εν νομικοίς Διάκος Ιωακείμ Μπίλλης

Σιωπηλός και εμφανώς χαρούμενος ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, Καταφυγιώτης στην καταγωγή που ξαναγυρνά στα πατρικά χώματα του Βελβενδού, συντροφιά με τον Παναγιώτατο. Ενώ ο έτερος συνοδός του Επίσκοπος Συνάδων κ. Διονύσιος, μου απαντά στην παρατήρηση, ότι η Πολίτικη παρέα ξεχωρίζει ανάμεσα στους Ελλαδίτες σαν την μύγα μες το γάλα: «ναι αλλά ποιος είναι η μύγα και ποιος το γάλα», κάνοντας την παρέα να γελάσει με την ψυχή της.
Στην Κοζάνη και στην Καστοριά βρέθηκε και ο Διευθυντής του Ζωγραφείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, συνοδευόμενος από την σύζυγο του διευθύντρια στις Σχολές Μαντουλίδη στην Θεσσαλονίκη κ. ‘Ασπα Χασιώτη. Η παρουσία τους ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τον Οικ. Πατριάρχη και την συνοδεία του. Μάλιστα την Κυριακή το πρωί γνώρισε και τον Υπουργό Παιδείας κ’ Θρησκευμάτων κ. Αρβανιτόπουλο ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της Καστοριάς.

Φωτογραφίες – Σχόλια
Δημήτρης Τόλιος