Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΕΝΑΡΞΗ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ ΤΟ ΕΤΟΣ 2002, ΕΝΑΡΞΗ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012


Από την επίσκεψη της ομάδας νέων εθελοντών της Οι.Ομ.Κω. στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την έναρξη της φετινής κατασκηνωτικής περιόδου. Δίπλα στον Παναγιότατο, το μέλος της Διοίκησης της Οι.Ομ.Κω. κ. Δημήτρης Φραντζής 

Στην «ΗΧΩ» της 23ης Ιουλίου 2002 διαβάζουμε την είδηση με τίτλο «Έναρξη μετ’ εμποδίων στην Παιδόπολη». Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στις 13 Ιουλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην εναρκτήρια Θεία Λειτουργία της φετινής περιόδου στην Μονή Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού της Πρώτης και παρακολούθησε την ωραία τελετή που παρουσίασαν τα παιδιά μας… Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του …εξέφρασε την αγανάκτηση του για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην έκδοση της απαραίτητης άδειας για τη λειτουργία της Παιδόπολης τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας «ασυγχώρητη» την καθυστέρηση της άδειας και φέτος. Η Α.Θ.Π. τόνισε πως οι αρχές θα έπρεπε να διευκολύνουν το έργο του Συνδέσμου Παιδοπόλεως και Στέγης Νεανίδων, που υπηρετεί τα νιάτα εδώ και 65 συναπτά έτη, αντί να δημιουργούν προβλήματα…»
Εκείνα, τα όχι και πολύ μακρινά χρόνια, οι τουρκικές κρατικές αρχές όχι μόνο δυσκόλευαν την λειτουργία της παιδικής κατασκήνωσης στην νήσο Πρώτη, αλλά με διάφορους τρόπους υπενθύμιζαν ότι η Μονή στην οποία φιλοξενείται η κατασκήνωση είναι «κατειλημμένη» (Mazbut) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια τους.
Για όσους έχουν αδύνατη μνήμη να ενθυμίσουμε ότι παρά τον αέρα εκδημοκρατισμού που άρχισε να πνέει στην Τουρκία την περίοδο εκείνη, η πίεση που ασκείτο ειδικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα ελληνορθόδοξα ιδρύματα, από το επίσημο και ανεπίσημο κράτος, ήταν έντονη.
Η πίεση αυτή μειώθηκε όταν άρχισε το ξήλωμα του παλαιού καθεστώτος και ιδιαίτερα με την εξάρθρωση της παρακρατικής οργάνωσης «Εργκενεκόν».
Δέκα χρόνια μετά φέτος, το 2012, η Παιδόπολη ανοίγει τις πύλες της στα παιδιά της Ομογένειας, με εντελώς διαφορετικά αισθήματα.
Μετά από την περσινή επιτυχημένη παρουσία της εθελοντικής ομάδας νέων της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.), η οποία εμπλούτισε το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, φέτος η ίδια ομάδα ενισχυμένη και με άλλους νέους, «εξοπλισμένη» με τα αναγκαία εκπαιδευτικά σύνεργα, την καλή διάθεση, το εθελοντικό πνεύμα, την αγάπη για την Ρωμιοσύνη της Πόλης, υπόσχεται ένα αξέχαστο καλοκαίρι στα παιδιά της ομογένειας που θα έρθουν στην κατασκήνωση.
Η συμβολή της Οι.Ομ.Κω. στην λειτουργία της Παιδόπολης δεν περιορίζεται μόνο στην αποστολή της ομάδας νέων εθελοντών. Αλλά εκτείνεται και στην εξεύρεση χορηγών, για την κάλυψη ορισμένων αναγκών της Παιδόπολης. Φέτος ήδη έχουν βρεθεί κάποιοι χορηγοί που καλύπτουν λειτουργικές ή πάγιες ανάγκες της κατασκήνωσης.
Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Παιδοπόλεως, που έχει την ευθύνη λειτουργίας της κατασκήνωσης, δεν έχει δικούς του πόρους. Γι’ αυτό έχει ανάγκη την αρωγή όλης της Ομογένειας, ούτως ώστε να καλύψει διάφορα έξοδα της κατασκήνωσης.
Τα μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου Παιδόπολης, καταβάλλουν προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία της κατασκήνωσης, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι πρόκειται για ομογενείς που επί χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, πολλά εξ αυτών όπως περιγράψαμε στην αρχή υπό αντίξοες συνθήκες. Είναι ανθρώπινο μετά από μακρόχρονη θητεία να παρουσιάζονται σημεία κόπωσης, σε οποιοδήποτε οργανισμό. Γι’ αυτό θα πρέπει και άλλοι ομογενείς να σπεύσουν αρωγοί στην προσπάθεια της Διοίκησης του Συνδέσμου Παιδοπόλεως. Η Οι.Ομ.Κω. στο μέτρο των δυνατοτήτων της, μάλιστα υπερβαίνοντας και αυτές, συμβάλλει στην αναβάθμιση της Παιδόπολης. Πιστεύουμε ότι ανάλογη συμβολή θα προσφέρει και η ομογένεια, ούτως ώστε η Παιδόπολη να γίνει πόλος έλξης όλων των παιδιών μας.
Να σημειώσουμε ότι στην λειτουργία της κατασκήνωσης, καθοριστικός είναι ο ρόλος του Διευθυντή της, του κ. Σταύρου Ραφαηλίδη, ο οποίος πραγματικά ακούραστος, επί χρόνια έχει σηκώσει στις πλάτες του μεγάλο μέρος από τις ευθύνες της Παιδόπολης.
Ακόμη θα πρέπει να προσθέσουμε ότι, επειδή το κτίριο στο οποίο φιλοξενείται η κατασκήνωση είναι παλαιό, όπως άλλωστε και τα περισσότερα κτίρια των ιδρυμάτων μας που ανεγέρθηκαν με δωρεές ευεργετών, έχει ανάγκη από έργα συντήρησης. Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα, φαίνεται ότι οι πόροι για τα έργα αυτά θα πρέπει να συγκεντρωθούν κατά κύριο λόγο από τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Πόλης.
Η Παιδόπολη της Πρώτης, για πολλούς Κωνσταντινουπολίτες, που σήμερα ζουν είτε στην Πόλη είτε στην διασπορά, είναι οι ωραίες αναμνήσεις από τα ξένοιαστα παιδικά τους χρόνια. Η Παιδόπολη, είναι και ένα σύμβολο αποφασιστικότητας στην διεκδίκηση των δικαίων της Ρωμέϊκης Κοινότητας, που ανέδειξε η σθεναρή στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Αλλά η αποστολή της Παιδόπολης είναι σπουδαία, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της Ομογένειας. Άλλωστε οι επανειλημμένες επισκέψεις του Παναγιότατου στην Παιδόπολη, την περσινή περίοδο, υπογραμμίζουν αυτή την σπουδαιότητα.
Γι’ αυτό, χωρίς υπεκφυγές, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ούτως ώστε να μην σταματήσει η αναβάθμιση της Παιδόπολης, αλλά να συνεχίσει με καλύτερους όρους.

Γρηγόρης Κεσίσογλου



 Από την άφιξη και την υποδοχή της ομάδας νέων εθελοντών, στην Παιδόπολη