Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Gökçeada (İmroz) Panayia Rum Ortodoks Mezarlığına Düzenlenen saldırılar ile ilgili Bildiri

İSTANBULLU RUMLARIN EVRENSEL FEDERASYONU (İs.Ru.Fe)

Gökçeada (İmroz) Panayia Rum Ortodoks Mezarlığına Düzenlenen saldırılar ile ilgili Yönetim Kurulunun Bildirisi
30 Ekim 2010
“İstanbullu Rumların Evrensel Federasyon’u” Yönetim Kurulu, 29 Ekim 2010 tarihinde Gökçeada (İmroz) Rum Ortodoks Mezarlığında büyük sayıda mezarların saldırganlar tarafından yıkılıp tahrip edildiği bilgisini aldıktan sonra, bu çok üzücü hareketten dolayı duyduğu derin endişeyi belirtmek zorundadır. İs.Ru.Fe olarak herhalde son zamanlarda Türkiye’de insan hakklarının korunması ve hukuk devletinin kuvvetlenmesi yönünde olumlu gelişmeleri takip ettiğimize rağmen bu vahim olayı protesto etmek gerekliliğini duyuyoruz.

Bu gibi mezarlıklara düzenlenen, insan haklarına karşı düzenlenmiş ağır şiddet hareketi olarak nitelendirilen tahriplere ancak azınlıklara karşı şiddet içeren eylemlerde rastlanır. Bu saldırıların amacı mezarların ait olduğu Cemaatin aşağılanması ve hedef gösterilmesidir.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti yetkilileri, yasalar çerçevesinde sorumluların bulunması ve örnek teşkil edecek tarzda cezalandırılması için derhal harekete geçmek ve gerekli işlemleri yapmak zorundadır.
Bu çok üzücü olaydan dolayı, 2 Eylül 2009 tarihinde İstanbul Balıklı Rum mezarlığında buna benzer saldırıların vuku bulduğunda Avrupa Birliği Komitesi ve Lozan Anlaşması ile Rum Azınlık haklarının korumasını mesuliyetini üstelenen devletlerin - Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere - olayı önemsemediklerini vurgulamak mecburiyetini duyuyoruz.
Vatanlarından sürülen ve tüm dünyada yaşayan İstanbullu Rumları temsil eden ve Federatif bir örgüt olan İs.Ru.Fe, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine ve Uluslararası Organizasyonlara daha önceki zamanlarda da Türkiye’de ırkçı nefret eylemlerini ortadan kaldıracak önlemlerin alınması yönündeki gerekliliği vurgulamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Lozan Antlaşması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve insan hakları ile ilgili tüm uluslararası organizasyonlarda belirtilen, azınlık haklarına karşı zor kullanarak şiddet üreten mekanizmaları tesbit edip ortadan kaldırmaya davet ediyoruz.

İs.Ru.Fe Yönetim Kurulu