Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΥΡΩΝ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Επίτιμο Δημότη Καλλιθέας ανακήρυξε ο Δήμος Καλλιθέας, τον Σεβ. Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο. Η τιμητική αυτή ανακήρυξη ανακοινώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2009, από τον Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Κώστα Ασκούνη παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Μύρων, κατά τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης για τον Άγιο Νικόλαο Μύρων, που λαμβάνει χώρα στον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεμιστοκλής Παχόπουλος κατά την έναρξη της τελετής αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Σεβασμιότατου και στην ιδιαίτερη σχέση που τον συνδέει, εξ αιτίας του γεγονότος ότι είναι αρχιερατικός προϊστάμενος των Υψωμαθείων, περιοχής που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Επίσης αναφέρθηκε στην ιστορία του Συλλόγου και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία της Καλλιθέας και της ευρύτερης περιοχής, κυρίως στα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων του 1922 και μεταγενέστερα της Κατοχής. Ακόμη, επεσήμανε το διαρκές ενδιαφέρον του Συλλόγου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Δήμαρχος κ. Ασκούνης αναφέρθηκε στην ιστορία της εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στην Καλλιθέα και την οικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, από αυτούς. Επίσης επεσήμανε τον βαρυσήμαντο ρόλο του Οικ. Πατριαρχείου και προσωπικά του Παναγιώτατου Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκκλησία στη σύγχρονη εποχή, όπως την οικολογική κρίση που προκάλεσε η ανθρώπινη δραστηριότητα.
Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης, ευχαρίστησε τους οργανωτές για την σεμνή τελετή και αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών ως προς την δυνατότητα τέλεσης θείας λειτουργίας στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου Μύρων. Να σημειώσουμε ότι οι τουρκικές αρχές δεν έδιναν άδεια τέλεσης ορθόδοξων λειτουργιών, χωρίς δικαιολογία και σε αντίθεση της πρακτικής παλαιότερων ετών. Η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην μετά την εξάρθρωση του εκτελεστικού βραχίωνα της παρακρατικής οργάνωσης "Εργκενεκόν". Κι' αυτό διότι, ένα στέλεχος της οργάνωσης είχε θέσει υπό τον έλεγχο του την χρήση του ιερού ναού και κατάφερε να επιβάλλει σιωπηρή απαγόρευση στην τέλεση λειτουργιών από το Οικ. Πατριαρχείο.
Την επόμενη ημέρα, ο Σεβασμιότατος παρεβρέθηκε στο Σύλλογο Ιμβρίων, στη προβολή της ταινίας που αφηγείται την ιστορική διαδρομή του Ελληνικού πληθυσμού της Ίμβρου και Τενέδου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πάρης Ασανάκης στην συντομή ομιλία του, αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή της ταινίας (η αφήγηση είναι στην αγγλική) για την προβολή των διωγμών που έχουν υποστεί οι Έλληνες κάτοικοι των δύο νησιών. Όμως - σημείωσε - ότι σε σχέση με την εποχή που ετοιμάστηκε η ταινία σημειώθηκαν κάποιες εξελίξεις, όπως η δικαίωση της Κοινότητας Τενέδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για υποθέσεις κοινοτικών ακινήτων.


Αριστερά: Η αίθουσα τελετών του Συλλόγου Κων/πολιτών που φιλοξένησε την έκθεση και την τελετή
Δεξιά: Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κων/πολιτών κ. Θ. Παχόπουλος


Αριστερά: Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κ. Ασκούνης
Δεξιά: Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, που με την πίστη, την επιμονή και την υπομονή του δικαιώθηκε ως προς την τέλεση εκ νέου θ. λειτουργιών, στον ιστορικό Ναό Αγίου Νικολάου Μύρων.


Αριστερά: Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Πάρης Ασανάκης
Δεξιά: Τμήμα των φωτογραφιών της έκθεσης, που παραχώρησε η Εταιρεία Φίλων του Αγίου Νικολάου Μύρων