Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ


Στο γεύμα που παρέθεσε ο πρέσβης κ. Αλεξανδρής

Ο Σύλλογος Κωνσταντουπολιτών, επισκεπτόμενος επί τετραήμερο την Θράκη, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 ξεναγήθηκε από την ενθουσιώδη Πομάκα ξεναγό κ. Εμινέ Μπουρουτζή, στα Πομακοχώρια της Ξάνθης Δημάριο, Εχίνο, Σμίνθη, Κοτύλη.
Στην Κοτύλη επισκέφθηκαν τον γυναικείο συνεταιρισμό και στην Σμίνθη αντίκρυσαν το νυφοπάζαρο (ένεκα Μπαϊραμιού). Στο Δημάριο επισκέφθηκαν εν λειτουργία νερόμυλους του περασμένου αιώνα και μουσουλμανικά τεμένη καθώς και τεκέδες στα Θέρμα.
Ο πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής και η σύζυγος του που φιλοξένησαν τον όμιλο τών εκδρομέων, τους περίμεναν σε εξοχική ταβέρνα της περιοχής όπου και παρατέθηκε γεύμα.
Στο γεύμα πήραν μέρος ο διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης κ' Παράδοσης κ. Σοφιανός Ουταντζής και Πολίτες που ήρθαν από την Πόλη για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων η κα Φραγκό Καραογλάν, υπάλληλος του ελληνικού προξενείου, ο Πολίτης σκηνοθέτης κ. Γ. Μουτεβελλής, αλλά και ο δικηγόρος Δ. Τόλιος και η Ι. Τσακιρίδου από την Θεσσαλονίκη.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου και αρχηγός της αποστολής κ. Θέμις Παχόπουλος, στο τέλος του γεύματος ευχαρίστησε τον κ. Αλεξανδρή και έδοσε αναμνηστικά του σωματείου στους συνδαιτημόνες. Ο πρέσβης καλοσώρισε την αποστολή στην Θράκη και εν μέσω των πλούσιων εδεσμάτων και τοπικού οίνου της περιοχής που έρευσε άφθονος, θυμήθηκαν παλιές πολίτικες ιστορίες.

Το Πομακικό νυφοπάζαρο