Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ "ΝΑΜΑΖ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Κατά περίεργο τρόπο, μια μέρα πριν την «επίσημη» λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί, ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνει η τελετή – προσευχή (namaz) που επρόκειτο να γίνει με την συμμετοχή του Προέδρου Ερντογάν.

Ενώ μόλις πριν μερικές μέρες, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, ο πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων Ali Erbaş, είχε επαναλάβει ότι την 30η Οκτωβρίου θα γίνει το πρώτο namaz.

Αξιοσημείωτη είναι και η αιτιολογία της αναβολής. Όπως δηλώθηκε από την προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων «…η έναρξη της λατρείας αναβλήθηκε για προσεχή ημερομηνία, λόγω της συνέχισης της διαδικασίας ωρίμανσης των προετοιμασιών».
Οι «προετοιμασίες» αφορούν την κάλυψη των ανεκτίμητων μωσαϊκών και εικονογραφιών της Μονής με παραπετάσματα. Ενώ την προηγούμενη μέρα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες και βίντεο από το έργο της κάλυψης των Χριστιανικών εικόνων.
Αυτή η αναβολή της τελευταίας στιγμής, με την παραπάνω δικαιολογία, δεν φαίνεται καθόλου πειστική και γεννά ερωτηματικά.

Περισσότερα για την κατάσταση των Χριστιανικών μνημείων που πρόσφατα μετατράπηκαν σε τζαμί, προσεχώς στην εφημερίδα «Ανατολή».