Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ




Σύμφωνα με είδηση που δημοσίευσε στην Τουρκία η αριστερή εφημερίδα Manifesto, τώρα στο στόχαστρο των φανατικών ισλαμιστών μπήκαν οι εικόνες και τα μωσαϊκά της Αγίας Σοφίας.
Η απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, προσχηματικά κατ’ εφαρμογήν δικαστικής απόφασης, αποθράσυνε τους φανατικούς ισλαμιστές, οι οποίοι τώρα θέτουν ζήτημα να ξηλωθούν οι ιστορικές εικόνες της Αγίας Σοφίας. 
Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας:

«Ο Ebubekir Sofuoğlu, Καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Sakarya, υποστήριξε το ξήλωμα των μωσαϊκών και τον εικόνων της Αγίας Σοφίας.
Με την κατάργηση του καθεστώτος μουσείου της Αγίας Σοφίας και την απόφαση να λειτουργήσει ως τζαμί, ξεκίνησε συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις Χριστιανικές εικόνες και τα μωσαϊκά του ιστορικού οικοδομήματος.
Ενώ έχει ανακοινωθεί ότι γίνονται εργασίες για να μην φαίνονται αυτά τα έργα την ώρα του «ναμαζιού», ορισμένοι κύκλοι άρχισαν να κάνουν έκκληση για το ξήλωμα των εικόνων.
Ο Ebubekir Sofuoğlu που μια περίοδο ήταν και υποψήφιος για την βουλευτική υποψηφιότητα από το κόμμα ΑΚΡ (σ.σ. το κυβερνών κόμμα), ζήτησε το ξήλωμα των εικόνων της Αγίας Σοφίας.
Ο Sofuoğlu στην κοινοποίηση που έκανε από τον λογαριασμό του στα σόσιαλ μίντια, χρησιμοποίησε αυτές τις εκφράσεις:
«Μπορεί να υπάρχει πόρνη σε τζαμί; Κι όμως εάν δεν εξαφανίσουν τις ΕΙΚΟΝΕΣ, η παρακαταθήκη του Πορθητή, η Αγία Σοφία, θα είναι το πρώτο τζαμί στον κόσμο που θα εκτίθεται η πόρνη με την πόρνη ΖΩΗ. Γι’ αυτό τερματίστε την ανοησία να ασεβούμε με αυτό τον τρόπο στην παρακαταθήκη του Πορθητή, ο οποίος σήκωσε από την κοινή θέα τις ΕΙΚΟΝΕΣ, δηλαδή τα ΕΙΔΩΛΑ».

Η παραπάνω είδηση σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας, πριν μερικές μέρες, ότι πρόκειται να ιδρυθεί κοντά στην Αγία Σοφία, μουσείο βυζαντινών εικόνων και Χριστιανικών κειμηλίων, προκαλεί προβληματισμό.
Είναι γεγονός ότι στις αποθήκες της Αγίας Σοφίας υπάρχει μεγάλος αριθμός φορητών εικόνων, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν εκτεθεί δημόσια. Ο Υπουργός που προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού, πολύ πιθανό είδε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ως μια ευκαιρία να αδειάσει τον χώρο από τις εικόνες, και να φέρει έσοδα στο κράτος με ένα νέο μουσείο. Όμως ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεθόδευση για να ξηλωθούν οι ιστορικές εικόνες από την Αγία Σοφία και να μεταφερθούν στο νέο μουσείο;

Γρηγόρης Κεσίσογλου

Πηγή:


Η "ΑΝΑΤΟΛΗ" ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Σύντομα οι συνδρομητές της «Ανατολής» θα έχουν την δυνατότητα να διαβάζουν την εφημερίδα τους και στο διαδίκτυο.
Με μία συνδρομή θα μπορούν να λαμβάνουν την έντυπη «Ανατολή» αλλά και να διαβάζουν στο διαδίκτυο τα άρθρα που δημοσιεύονται σε αυτήν, πολύ νωρίτερα από την μηνιαία κυκλοφορία της.
Με την νέα ιστοσελίδα της «Ανατολής» οι αναγνώστες μας θα έχουν τις επιλογές, (α) να συνεχίσουν να λαμβάνουν μόνο την έντυπη εφημερίδα ή (β) να λαμβάνουν την έντυπη και ταυτόχρονα να έχουν πρόσβαση στα άρθρα της ιστοσελίδας, ή (γ) να διαβάζουν τα δημοσιεύματα μόνο στην ιστοσελίδα.






…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 25 Ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ
Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2020 – 2021, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr