Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ




ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Από το ιστολόγιο και την εφημερίδα «Ανατολή» επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στα πρόσφατα σημαντικά γεγονότα που αφορούν το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, αλλά και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Βενετίας.

Τελευταία είχαμε αναφερθεί στο κλείδωμα του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων και άλλων κοινοτικών κτιρίων και τον αποκλεισμό της Ελληνικής Κοινότητας από αυτούς τους χώρους.
Είχαν προηγηθεί η αποστολή ενός κλιμακίου ορκωτών λογιστών, καθ’ υπέρβαση της προβλεπόμενης διαδικασίας, αλλά και το πάγωμα ορισμένων κονδυλίων που αφορούσαν την λειτουργία της Κοινότητας.

Αυτές οι εξελίξεις, ενίσχυσαν την καχυποψία της Ελληνικής Κοινότητας κατά της κεντρικής διοίκησης των Αθηνών, καθ’ ό,τι συνέβησαν μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το Ελληνικό Ινστιτούτο. Ο νέος νόμος, έχει καταγγελθεί από διάφορες πλευρές, ότι υποτάσσει το Ελληνικό Ινστιτούτο στη «νομενκλατούρα» του Υπουργείου Εξωτερικών και στις εκάστοτε πολιτικές / κομματικές ηγεσίες του συγκεκριμένου Υπουργείου.

Τις περασμένες ημέρες η νέα Εποπτική Επιτροπή του Ελληνικού Ινστιτούτου, επισκέφτηκε την Βενετία και είχε συναντήσεις με τους εκεί παράγοντες. Μεταξύ αυτών συναντήθηκε και με το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας.
Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας, έχοντας δωρίσει όλη την τεράστια ακίνητη περιουσία της στο ελληνικό δημόσιο, ως «προίκα» για την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου, δικαιολογημένα αισθάνεται ως θεματοφύλακας του Ινστιτούτου, για την λειτουργία του σύμφωνα με τους όρους της δωρεάς και τους σκοπούς ίδρυσης αυτού.
Γι’ αυτό οι υπηρεσίες του ελλαδικού κράτους, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις θέσεις της Ελληνικής Κοινότητας για την λειτουργία του Ινστιτούτου. Άλλωστε αυτή την αναγκαιότητα επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι, η Κοινότητα συμμετέχει θεσμικά στην Διαχειριστική Επιτροπή του Ελληνικού Ινστιτούτου.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την επιστολή που πήραμε από τον κ. Δημήτριο Ζαφειρόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, ο οποίος αναφέρεται στις συναντήσεις με την νέα Εποπτική Επιτροπή.

Γρηγόρης Κεσίσογλου



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Ο Πρόεδρος και το Προεδρείο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας (ΕΟΚΒ) συναντήθηκαν 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2018 με την νέα Εποπτική Επιτροπή (Ε.Ε.) του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, σε πλήρη σύνθεση, παρουσία των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής (Δ.Ε.) Καθ. Κ. Πλουμίδη, Διευθυντή του Ιδρύματος και της κας. Τασίας Αθανασίου Πρέσβη της Ελλάδας στην Ιταλία.
Οι συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με μοναδικό σκοπό την μελλοντική πρόοδο του Ινστιτούτου με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τον σεβασμό της ιστορικότητας της ΕΟΚΒ και των όσων απορρέουν από τους όρους της μεταβίβασης της περιουσίας της στο Ελληνικό Δημόσιο για την δημιουργία του μοναδικού Ελληνικού Ερευνητικού Ιδρύματος στο εξωτερικό.

Σε σχέση με τα ανωτέρω η Ε.Ε. έλαβε γνώση και συμφώνησε με την πρόταση της Κοινότητας για την διοργάνωση Ημέρας Μνήμης τον Φεβρουάριο 2019 με την συμπλήρωση 70 χρόνων  αφότου η ΓΣ της απεφάσισε την μεταβίβαση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της στο Ελληνικό Κράτος.
Ειδικότερα, η Ε.Ε. εξήγησε ότι η μονομερής της ενέργεια του αιφνιδιαστικού κλεισίματος του Ναού του Αγ. Γεωργίου των Ελλήνων είχε και έχει αποκλειστικό σκοπό, με την συμμετοχή της Κοινότητας, την απογραφή και ηλεκτρονική καταγραφή όλων όσων υπάρχουν στο εσωτερικό του από ειδική ομάδα επιστημόνων που θα έλθουν από την Ελλάδα και θα παραμείνουν στον χώρο από 1ης μέχρι 17ης Οκτωβρίου. Σήμερα ο Ναός ανοίγει μόνον για τις προγραμματισμένες Ιερές Ακολουθίες. Στο τέλος της απογραφής ο Ναός θα είναι πάλι ανοιχτός για το κοινό στις ώρες που ίσχυαν και στο παρελθόν.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κατέγραψε την βούληση της Ε.Ε. για πιστή εφαρμογή του νόμου 4505/2017 σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των ακινήτων του Ινστιτούτου και των υποχρεώσεων απέναντι στην Πολιτεία ως ΝΠΔΔ, καθεστώς που, τουλάχιστον, η Κοινότητα ουδέποτε έθεσε υπό αμφισβήτηση.
Η Κοινότητα ενημέρωσε την Ε.Ε. για όλα τα θέματα όπου υπήρχαν σημεία μη πλήρως κατανοητά ή άξια επεξηγήσεων, έθεσε στην διάθεσή της όλα εκείνα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν και έδωσε έγγραφα που μπορούν να βοηθήσουν το μελλοντικό τους έργο για το καλό του Ιδρύματος.
Η Ε.Ε. θεώρησε τις ενέργειες και επεξηγήσεις της Κοινότητας ικανοποιητικές και ικανές να άρουν προηγούμενες αποφάσεις της επί του Προϋπολογισμού της  για το έτος 2018.

Η Κοινότητα εκτίμησε ιδιαίτερα την ευαισθησία της Ε.Ε.:
1) σχετικά με τις ενέργειες μας για εκμάθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, τομέα όπου η ΕΟΚΒ έχει πρωτοποριακό και σημαντικό ρόλο στην Ιταλία, και εκδήλωσε την βούληση να βοηθήσει στον συγκεκριμένο τομέα σε όλα εκείνα που η Διαχειριστική Επιτροπή (Δ.Ε.) του Ινστιτούτου ήθελε, εγκρίνοντας τα, προτείνει.
2) για τους νέους μας, σπουδάζοντα μέλη της Κοινότητας με ιδιαίτερες οικογενειακές και οικονομικές δυσκολίες, και τις συμβουλές των για εισαγωγή θεμάτων στην Δ.Ε. για συζήτηση και τυχόν έγκριση.

Αναμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία την υλοποίηση όλων των καλών προθέσεων που εκφράστηκαν από κάθε πλευρά και των μελών της Δ.Ε. και της Ε.Ε. και ελπίζουμε να μην υπάρξει στο μέλλον εμπλοκή στην πρακτική πραγματοποίηση των.
Επίσης, με βάση την διαχρονική της παρουσία και εμπειρία σε χώρο με Φορείς με ιδιαίτερη και σημαντική παρουσία στο Campo dei Greci, η Κοινότητα κάνει έκκληση σε όλους εκείνους που έχουν στην καρδιά τους και στο μυαλό τους την πρόοδο του Ινστιτούτου Βενετίας να δηλώσουν «ΠΑΡΩΝ», εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ώστε ο/η επόμενος Πρόεδρος του Ινστιτούτου να είναι επιστήμονας ανεγνωρισμένης αξίας στον χώρο των Βυζαντινών ή Μεταβυζαντινών σπουδών με διακεκριμένο επιστημονικό έργο και αποδεδειγμένη διοικητική εμπειρία έτοιμος/η να παρουσιαστεί στον “απαιτητικό” χώρο της Βενετίας, επιστημονικό και όχι μόνο.

Εξελίξεις των προσεχών μηνών δεν επιτρέπουν ούτε συγχωρούν λάθος επιλογές τώρα. Τώρα που μία λαθεμένη επιλογή θα οδηγήσει μαθηματικά το Ινστιτούτο σε επιστημονική καταστροφή αν όχι διάλυση.
Η Κοινότητα μας είναι έτοιμη να συνδράμει με κάθε τρόπο βοηθώντας τον νέο Πρόεδρο στο δύσκολο έργο του και είναι σίγουρη ότι θα το πράξει και η Εποπτική Επιτροπή όπως πρόσφατα την γνώρισε στην Βενετία.

Τέλος, από αυτό το βήμα θα ήθελα να δεχτεί ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Καθ. Κ. Πλουμίδης την ειλικρινή δημόσια συγνώμη μου για απόδοση στον ίδιο, δια μέσου της Ανοιχτής επιστολής που του απεύθυνα την 11η Σεπτεμβρίου, πρόθεση διαφορετικής ονομασίας στον Ναό του Αγ. Γεωργίου των Ελλήνων στην Βενετία που, όπως βεβαιώθηκα, δεν είχε και δεν έχει αλλά προέκυψε από παραδρομή.

Ευχαριστώ δημόσια τα μέλη της Διαχειριστικής και της Εποπτικής Επιτροπής για την συνεργασία και εσάς για την φιλοξενία που μου παραχωρείται.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΚΒ
Δημ. Ζαφειρόπουλος




ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣΤΕ ΤΟ 2018 και ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ 2019
Στους αναγνώστες του ιστολογίου που θα εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», προσφέρεται η δυνατότητα να αρχίσουν την πληρωμή της συνδρομής τους, από το 2019… Εγγράφεστε το 2018 και πληρώνετε τον επόμενο χρόνο, για το 2019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr