Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ..! ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ «ΣΠΙΤΙ» ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ



Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα - τόσο από το ιστολόγιο όσο και από την έντυπη «Ανατολή» - στην προσπάθεια της κομματικής φαυλοκρατίας και των μηχανισμών του Υπ. Εξωτερικών να χειραγωγήσουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία.
Όπως είναι γνωστό, για τον σκοπό αυτό πρόσφατα ψηφίστηκε ένας νέος νόμος στην Ελληνική Βουλή και ήδη έχει διοριστεί μια νέα Εποπτική Επιτροπή.

Τον τελευταίο καιρό σημειώνονται διάφορα δυσάρεστα στη Βενετία, περί το Ινστιτούτο και την ιστορική Ελληνική Κοινότητα. Σε αυτά θα αναφερθούμε στην έντυπη έκδοση της «Ανατολής».
Παρακάτω δημοσιεύουμε μια επιστολή που λάβαμε σήμερα, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Δημήτριο Ζαφειρόπουλο.
Ο κ. Ζαφειρόπουλος καταγγέλλει την ανήκουστη απόφαση, να αποκλειστεί η πρόσβαση της Κοινότητας, στα ιστορικά κτίρια της Κοινότητας, μεταξύ αυτών και στον Ι.Ν. Αγίο Γεώργιο των Ελλήνων.

Έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά του κ. Ζαφειρόπουλου στην απουσία από τα τεκταινόμενα της Ακαδημίας Αθηνών, εμείς θα προσθέσουμε και των άλλων πνευματικών ανθρώπων του τόπου, στην εμφανή προσπάθεια να υποταχθεί ένας πνευματικός και επιστημονικός φορέας όπως το Ινστιτούτο, στους προαναφερόμενους κομματικούς και κρατικούς μηχανισμούς.
Παρακάτω η επιστολή:


 ΠΡΟΣ

Διευθυντή Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών (ΕΙΒΜΒΣ) Βενετίας
Καθ. Γ. Πλουμίδη

κοιν.
Ελληνικός Τύπος
Ακαδημία Αθηνών

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας έλαβε σήμερα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (ΕΙΒΜΣΒ), το οποίο διευθύνετε τα τελευταία 5 χρόνια κατόπιν εκλογής της Ακαδημίας Αθηνών, που σας έδειξε την εμπιστοσύνη της για τη διοίκηση του μοναδικού ερευνητικού Ιδρύματος της Πατρίδας στο εξωτερικό, την επιστολή που επισυνάπτω. (σ.σ. επιστολή με την οποία ενημερώνεται η Κοινότητα ότι αντικαταστάθηκε η κλειδαριά του Ξενώνα και μπήκε λουκέτο στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων,, στην Ι.Μονή του Αγίου Γεωργίου και στο Κωδωνοστάσιο)

Δεν θα αναφερθώ σε λουκέτα, ξενώνες, Κοινότητα, νεοδιορισθέντα μέλη Εποπτικής Επιτροπής και άλλα που έχουν βέβαια σημασία, αλλά στον ιστορικό του μέλλοντος, αν θα θελήσει να ασχοληθεί με τη “μικρότητά” μας.

Εκείνο όμως που μου είναι αδύνατον να ξεπεράσω είναι ότι συμφωνήσατε εσείς, βυζαντινολόγος, υπότροφος του ΕΙΒΜΣΒ, γνώστης της μακραίωνης ιστορίας της Αδελφότητας του Αγ. Νικολάου, της νυν Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας, να τυπωθεί σε χαρτί του Ινστιτούτου που φέρει στο λογότυπό του «Φώς Ανέσπερον» η φράση «Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων».

Ουδέποτε, στον ρου εκατοντάδων χρόνων κατά τους οποίους η Αδελφότητα εξέλεγε Μητροπολίτες Φιλαδελφείας με έδρα τη Βενετία, ουδείς δεν διανοήθηκε να το πράξει. Αλλά ούτε και από πλευράς Ινστιτούτου, το οποίο τηρούσε σταθερά την απόφαση της Κοινότητας ότι ο Ναός αυτός, ο λαμπρότερος και διασημότερος Ναός της ελληνικής Διασποράς ήταν και θα είναι για πάντα ένας ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ της Κοινότητας στη διάθεση των απανταχού Ελλήνων για να διατηρηθεί στη Βενετία το “Ανατολικό Ελληνορθόδοξο δόγμα...”.

Και αυτό δεν θα το αλλάξει ποτέ κανείς ούτε με λουκέτα, ούτε με “αποφασίζω και διατάσσω” που δυστυχώς δεν θυμίζουν ούτε άλλες εποχές (δεν τόλμησαν ούτε οι ένστολοι να τα πράξουν), αλλά απλά αναδεικνύουν ιστορική άγνοια και επόμενα επικινδυνότητα.

Αυτό εσείς το προδώσατε, το πρόδωσε το Ινστιτούτο που η Κοινότητα τού ανέθεσε τη διάδοση και διαφύλαξη της ιστορίας της. Είμαι σίγουρος ότι εσείς αισθάνεστε ιδιαίτερα πιο έντονα το τρίξιμο από τα κόκκαλα εκείνων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μελέτη των ιστορικών αρχείων της Κοινότητας: Αντωνιάδου, Μανούσακας, Παναγιωτάκης και άλλων ερευνητών. Όπως και εκείνων που το διεύθυναν και ενδιαφέρονται ακόμα για την πορεία του Ινστιτούτου (Χρ. Μαλτέζου) και συνέχισαν να το προστατεύουν με προσωπικό κόστος, δημόσιο διασυρμό, εισαγγελείς. Εκείνοι πέτυχαν και έχουν κερδίσει επάξια μια θέση στον τοίχο της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου.

Δεν αισθανθήκατε ποτέ την ανάγκη να παραιτηθείτε, ούτε όταν τα κείμενα της Διαχειριστικής Επιτροπής και επιστολές σε Υπουργεία διέσυραν το όνομά σας, όταν αναγκαστικά επί 2 χρόνια ενέργειες Υπουργών καθήλωναν την τότε Εποπτική Επιτροπή σε αδράνεια, όταν το Ινστιτούτο είναι χωρίς υποτρόφους εδώ και 2 χρόνια, όταν δεν υπάρχουν Προϋπολογισμοί και κύρια Απολογισμοί Ινστιτούτου επί 3 χρόνια, όταν δεν παρευρεθήκατε στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη μάχη για τη σωτηρία του Ινστιτούτου με την παρουσία όλων εκείνων που το πονούσαν, όταν ένας νέος νόμος υποτάσσει το ακαδημαϊκό και ιστορικό πνεύμα στις διαταγές Υπουργών και συνεργατών του, όταν η πολιτική υπεισέρχεται στην ιστορία χρησιμοποιώντας “πολιτιστικές διπλωματίες” ή όταν ο μηνιαίος μισθός που το Ινστιτούτο σας παρέχει δεν είναι πια ικανός να αντισταθμίσει την καταστροφή που επήλθε στο Ίδρυμα. Δεν σας κρύβω ότι περίμενα να σας το ζητήσει δημόσια η Ακαδημία Αθηνών.

Τώρα το κάνω εγώ από τη θέση του Προέδρου της ΕΟΚΒ, της αρχαιότερης και ενδοξότερης της Διασποράς, ζητώντας την παραίτησή σας.
Απομένει, ίσως, λίγο χρονικό διάστημα έως την εκλογή του νέου Προέδρου του Ινστιτούτου. Την αναμένω με ενδιαφέρον, για να διαπιστώσω ποιος Βυζαντινολόγος, ακαδημαϊκός του πνεύματος, θα θελήσει να πορευθεί γνωρίζοντας συμβάντα και παραλειπόμενα. Για μένα ουδείς. Επόμενα, η επιλογή θα είναι, ως προς το αντικείμενό της, ανάλογη του πολύ πρόσφατου παρελθόντος, δηλαδή άσχετη.
Με λύπη

(ακολουθεί η υπογραφή του Πρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας κ. Δημητρίου Ζαφειρόπουλου)


ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣΤΕ ΤΟ 2018 και ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ 2019
Στους αναγνώστες του ιστολογίου που θα εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», προσφέρετε η δυνατότητα να αρχίσουν την πληρωμή της συνδρομής τους, από το 2019… Εγγράφεστε το 2018 και πληρώνετε τον επόμενο χρόνο, για το 2019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr