Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ




Tο Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, στην έδρα της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορ. Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα για τα Κρίσιμα Ζητήματα της Πολίτικης Ρωμηοσύνης, που οργάνωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) σε συνεργασία με την Ένωση Ομογενών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν σημαντικοί παράγοντες της Κωνσταντινουπολίτικης Κοινότητας, που ταξίδεψαν από την Πόλη. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων) κ. Αντώνης Παριζιάνος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου κ. Λάκης Βίγκας και ο νομικός κ. Μιχάλης Πουσκιούλογλου, επίτροπος Κοινότητας Μακροχωρίου. Επίσης παρών στην Ημερίδα ήταν ο Πρόεδρος των Κοινοτήτων Σταυροδρομίου και Μεγάλου Ρεύματος, κ. Γιώργος Παπαλιάρης, όπως και άλλοι ομογενείς.
Στην Ημερίδα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΚΙ για θεσμοθέτηση ενός οργάνου που θα έχει εποπτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, για την διαχείριση της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας.
Οι ομιλητές σημείωσαν ότι στη Συνέλευση του ΣΥΡΚΙ, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 2 Δεκεμβρίου 2017, θα πρέπει να ληφθεί οριστική απόφαση για την θεσμοθέτηση αυτού του οργάνου, υπό την σκέπη του ΣΥΡΚΙ.
Ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, σημείωσε ότι είναι από τις σπάνιες φορές στην ιστορία, που οι δικές μας αποφάσεις θα καθορίσουν εν πολλοίς και το μέλλον της Κοινότητας μας. Από την πλευρά του ο κ. Βίγκας, υπογράμμισε την σημασία της κοινοτικής περιουσίας για την επιβίωση της Ομογένειας και τόνισε με έμφαση ότι έχουμε κάνει τις διαπιστώσεις και πλέον είναι καιρός να πάρουμε αποφάσεις.
Από τις εισηγήσεις των ομιλητών, φαίνεται ότι η προσεχή Συνέλευση του ΣΥΡΚΙ, με θέμα την θεσμοθέτηση του εποπτικού οργάνου που προαναφέραμε, θα είναι πολύ κρίσιμη.
Ένας σημαντικός παράγοντας που κάνει κρίσιμη την απόφαση που θα ληφθεί, είναι οι πληροφορίες που δόθηκαν στην Ημερίδα, σχετικά με το θέμα των «κοινοτικών εκλογών». Όπως φαίνεται η πολιτική ηγεσία στη Τουρκία, δεν θα επιτρέψει την διεξαγωγή εκλογών στο προβλεπτό μέλλον. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο η διαχείριση της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας, να γίνεται με τρόπο αποδεκτό απ’ όλη την Κοινότητα, καθ’ ό,τι έχει λήξει η θητεία των εκλεγμένων επιτροπών των βακουφίων μας. 
Σε αυτό το τεράστιο θέμα θα αναφερθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες στο προσεχές τεύχος της «Ανατολής».
Στην Ημερίδα σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Συμβούλου Εκπαίδευσης κ. Σταύρου Γιωλτζόγλου, ο οποίος είπε ότι αν δεν υπάρξει μια συσστράτευση και μια συντονισμένη μακρόπνοη δράση στα εκπαιδευτικά, κινδυνεύει σοβαρά με αλλοίωση, η Ρωμαίικη πολιτιστική ταυτότητα. Με τον τρόπο αυτό έθιξε ένα υπαρκτό πρόβλημα - ωρολογιακή βόμβα για την Ρωμαίικη Κοινότητα.
Κατά την διάρκεια της Ημερίδας η Οι.Ομ.Κω. βράβευσε τον κ. Αντώνιο Παριζιάνο με τον τίτλο «Αφοσιωμένο τέκνο της Ρωμηοσύνης», για την πολύχρονη, ανιδιοτελή, ακούραστη, πολυσχιδή, αθόρυβη, αποτελεσματική προσφορά του στη Πολίτικη Ρωμηοσύνη.
Περισσότερα για την Ημερίδα μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο φύλο της «Ανατολής». Το τελευταίο τεύχος, κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και μεταξύ άλλων δημοσιεύεται η απάντηση μας, στην απαράδεκτη επίθεση που δέχτηκαν οι Κωνσταντινουπολίτες τόσο της Ομογένειας στη Πόλη, όσο και οι εκπατρισμένοι Πολίτες, από αρθρογράφο μιας ιστοσελίδας. Αφορμή, ήταν η πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπρόεδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας, κ. Χακάν Τσαβούσογλου.

Γρηγόρης Κεσίσογλου



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
…Ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή των 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2018.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.