Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ




Στις 31 Οκτωβρίου 2017, ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το «Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών».

Στη συζήτηση που έγινε στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σε κοινή συνεδρίαση με την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ακούστηκαν πολλά, τα οποία θα αξιολογηθούν επαρκώς, όταν ανακοινωθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης.
Σε αυτή τη συνεδρίαση η κυβέρνηση εμφανίστηκε διαλλακτική να δεχθεί τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου, για το νομικό καθεστώς του Ινστιτούτου. Σε ό,τι αφορά τους σκοπούς του Ινστιτούτου που είναι ένα επίμαχο σημείο, ο υφυπουργός κ. Αμανατίδης ισχυρίστηκε ότι δεν αλλάζουν οι σκοποί και με τις προτεινόμενες στο νομοσχέδιο τροποποιήσεις για τους σκοπούς, συμφωνεί και η Ελληνική Κοινότητα Βενετίας!
Η αναφορά στην Ελληνική Κοινότητα έχει σημασία, γιατί ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. Κουμουτσάκος, είπε αν αλλάξουν οι σκοποί του Ινστιτούτου, υπάρχει κίνδυνος η Ελληνική Κοινότητα Βενετίας να προσφύγει στις Ιταλικές αρχές για να ακυρώσει τη δωρεά ακινήτων που έκανε, προς το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να ιδρυθεί το Ινστιτούτο.
Από την άλλη και οι προτάσεις που έκανε ο κ. Κουμουτσάκος δείχνουν η Ν.Δ. να συμφωνεί με τον έλεγχο του Ινστιτούτου από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση υπήρξαν και φωνές (από τον βουλευτή κ. Φίλη) που καταλόγισαν στο Υπουργείο Εξωτερικών συγκεντρωτισμό και προσπάθεια διοίκησης του Ινστιτούτου από το κέντρο.
Όμως από τις τοποθετήσεις των βουλευτών φάνηκε ότι αγνοούν τις αποκαλύψεις και καταγγελίες που έχουν γίνει από την Ελληνική Κοινότητα Βενετίας, σχετικά με την μεθοδευμένη (;) απαξίωση του Ελληνικού Ινστιτούτου από το Υπουργείο Εξωτερικών, εδώ και πολύ καιρό. Είναι σχήμα οξύμωρο η κυβέρνηση να κάνει λόγο για δυσλειτουργία του Ινστιτούτου, με το σημερινό νομικό καθεστώς, όταν η ίδια έχει συμβάλλει σε αυτή τη δυσλειτουργία.
Παρακάτω δημοσιεύουμε την αποκαλυπτική επιστολή, του κ. Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας.
Ο κ. Ζαφειρόπουλος αποκαλύπτει και καταγγέλλει την απαξίωση του Ινστιτούτου, με στοιχεία που δεν αναφέρθηκαν στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Όπως φαίνεται η απαξίωση του Ινστιτούτου ήταν μεθοδική και συστηματική. Διαφορετικά, δηλαδή αν δεν υπήρξε μεθόδευση, το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζεται από σοβαρότατη ανεπάρκεια και ανικανότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το Ινστιτούτο. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση τίθεται το ερώτημα με ποιο «πολιτικό κύρος και αξιοπιστία» το Υπουργείο Εξωτερικών φέρνει νομοσχέδιο, για μεγαλύτερο έλεγχο του Ελληνικού Ινστιτούτου από τους μηχανισμούς του.
Παρακάτω η επιστολή του κ. Ζαφειρόπουλου.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

 

N. P. 149/2017             
Venezia: 09/05/2017

Αξιότιμε κ. Διευθυντή,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να ζητήσω την προσοχή σας, αλλά και την βοήθειά σας δημοσιεύοντας την παρούσα, στην απόφαση του ΥΠΕΞ να κλείσει το Ελληνικό Προξενείο στην Βενετία. Θεωρώ ότι η απόφαση βασίστηκε μόνο στο οικονομικό όφελος ή το οικονομικό κόστος που συνδέονται με τη λειτουργία του χωρίς να ληφθούν υπόψη  οι εθνικοί λόγοι,  όπως είχε συμβεί στο παρελθόν (συν.1), για παρουσία της Ελλάδας με Προξενείο στην Πόλη της Γαληνοτάτης. 
Επισημαίνω οτι το κτήριο όπου στεγαζόταν το Προξενείο, άνευ ουσιαστικού ενοικίου, ανακαινισμένο εδώ και 10 χρόνια με μερικές εκατοντάδες  χιλιάδες ευρώ απο το ΥΠΕΞ, είναι ένα μόνο οίκημα από την τεράστια περιουσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας η οποία δωρήθηκε ολόκληρη στο Ελληνικό Κράτος για την δημιουργία στην Βενετία του μοναδικού Ελληνικού Ερευνητικού Ιδρύματος στο εξωτερικό, δηλαδή του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. 
Ενημερώνω ότι, σύμφωνα με τον νόμο, υπεύθυνη για την οικονομική διαχείριση της περιουσίας είναι η Διαχειριστική Επιτροπή του Ινστιτούτου Βενετίας που αποτελείται από τον Διευθυντή του Ιδρύματος, τον εκάστοτε Πρόξενο Βενετίας (ως αντιπρόσωπο του Έλληνα Πρέσβη) και τον Πρόεδρο της Κοινότητας. Η παρουσία Έλληνα έμμισθου Προξένου στην Βενετία θεωρείται αναγκαία, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των καθημερινών περίπλοκων προβλημάτων του Ινστιτούτου αλλα και εκείνων που προκύπτουν στο  Campo dei Greci, όπως αποδεικνύεται απο την εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, είναι δυνατόν να λυθούν άμεσα και με επιτυχία μόνο από όποιον ζει και γνωρίζει την τοπική πραγματικότητα από κοντά. Άποψή μας είναι ότι οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει στη μη εύρυθμη λειτουργί της Διαχειριστικής Επιτροπής του ως άνω Ινστιτούτου και τη δημιουργία τριβών μεταξύ των μελών της. 

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας (Ε.Ο.Κ.Β.), που έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της με επιστολή στις 30/1/2017 στον Υπουργό Εξωτερικών, εκφράζει και πάλι την μεγάλη ανησυχία της για το κλείσιμο του Προξενείου στην Βενετία και για τις παράλληλες διαδικασίες εξεύρεσης “επίτιμου Προξένου”. Ζητά την ΑΜΕΣΗ επαναλειτουργία του και καλεί όλους με κάθε μέσο να συμβάλουν σε αυτήν την εθνική προσπάθειά μας. Η Ε.Ο.Κ.Β. κατανοεί επίσης την οικονομική δυσκολία της Πατρίδας και έχει εναλλακτικές λύσεις να προτείνει που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραμονής έμμισθου Προξενείου.
Η  Ε.Ο.Κ.Β., με βάση το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των μελών της στις 19 Μαρτίου 2017, δηλώνει ότι δεν θα παραμείνει θεατής, αλλά θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία προωθώντας αγωνιστικές κινητοποίησεις για την προάσπιση των ιστορικών της δικαιωμάτων.

Σας καλούμε επίσης όπως ενημερωθείτε και ενεργήσετε ώστε να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση στην οποία ευρίσκεται το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, το οποίο έχει καταντήσει να λειτουργεί (;) με 3 μόνο άτομα (!), Διευθυντή, κλητήρα και υπάλληλο ΥΠΕΞ που κατέχει αυτή την θέση χωρίς να έχει τα προσόντα που απαιτεί ο Κανονισμός του ίδιου του ΥΠΕΞ για αυτή την θέση και κυρίως χωρίς Yποτρόφους αφού για την ανανέωση της υποτροφίας των είναι απαραίτητη η απόφαση της Εποπτικής Επιτροπής (η μόνη σύμφωνα με τον νόμο που ελέγχει και εποπτεύει το Ινστιτούτο) η οποία είναι ανενεργή επι 8 μήνες (!) διότι το ΥΠΕΞ και το Υπουργείο Παιδείας, Υπουργεία που ελέγχουν και εποπτεύουν σύμφωνα με τον νόμο το Ινστιτούτο δια μέσω της ώς άνω Επιτροπής, δεν υποδεικνύουν τα μέλη που πρέπει να συμμετάσχουν ώστε να υπάρξει η ανάλογη δημοσιοποίηση στο ΦΕΚ. Σημειώνουμε οτι η μή ύπαρξη υποτρόφων, επομένως ευρευνητικού δυναμικού, δεν εκπληρεί τους σκοπούς για τους οποίους έγινε η δωρεά  της περιουσίας της Κοινότητας προς το Ελληνικό Κράτος.

Σας παρακαλούμε επίσης όπως ενημερωθείτε γιατί το Ινστιτούτο, πρώτη φορά στα τελευταία 27 χρόνια, είναι επι 8 μήνες χωρίς Γραμματέα, που σύμφωνα με τον νόμο αντικαθιστά τον Διευθυντή (επόμενα όταν ο Διευθυντής απουσίαζε και απουσιάζει το Ιδρυμα παρέμενε και παραμένει ακέφαλο). Η Κοινότητα αιτείται την άμεση επιστροφή στη θέση εργασίας της του Γραμματέα του Ιδρύματος κας E. Νταή και θεωρεί σκάνδαλο και προσωπική δίωξη κάθε άλλη απόφαση που θα την απομακρύνει, χωρίς λόγο, απο το Ινστιτούτο όπου επι 4 μήνες υπηρέτησε.
Ζητούμε επίσης την κάλυψη όλων των προβλεπομένων απο τον νόμο θέσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου με άτομα που να γνωρίζουν την ιταλική γλώσσα και να διαθέτουν τουλάχιστον τα όσα ο νόμος ορίζει και την άμεση απομάκρυνση εκείνων που υπηρετούν χρόνια τώρα στο Ίδρυμα χωρίς  διαθέτουν έστω και τα τυπικά προσόντα.
Οποιαδήποτε αδράνεια σχετιζόμενη με την οικονομική και λογιστική υπηρεσία του Ιδρύματος έχει συγκεκριμένους υπευθύνους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει Απολογισμός του Ιδρύματος για το 2016, εφόσον δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι απολογισμοί Τριμήνων 2016, επόμενα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και Προϋπολογισμός του Ιδρύματος για το 2017. Τούτο σημαίνει οτι όποιος έχει την ευθύνη αυτής της εκπλήρωσης καθηκόντων δεν εκτέλεσε και δεν εκτελεί τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν.
Το θέμα της αποκατάστασης της λειτουργίας του Ινστιτούτου ώς Ερευνητικού Ιδρύματος (μοναδικός λόγος για τον οποίο έγινε η δωρεά  της περιουσίας της Κοινότητας προς το Ελληνικό Κράτος, σκοπό που αναφέρεται ξεκάθαρα και επιγραμματικά στο άρθρο 1 του νόμου της δημιουργίας του), αποτελεί θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για εμάς.

Τέλος, είναι γνωστή η ενέργεια του ΥΠΕΞ να αλλάξει το Νομικό Πλαίσιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, εισάγοντας την “εξωστρέφεια” σε ένα Ερευνητικό Ίδρυμα άξίας, παγκοσμίως γνωστό στο αντικείμενο του και να το υπάγει στον αποκλειστικό έλεγχο του αποκλείοντας το Υπουργείο Παιδείας. Είναι επίσης γνωστό ότι, μετά την κατακραυγή της εγχώριου και αλλοδαπής επιστημονικής κοινότητας στην προσπάθεια αυτή, μερικές εβδομάδες αργότερα, τον Ιούλιο του 2016, κατ’ εντολή ΥΠΕΞ και χωρίς να προβλέπεται απο τον υπάρχοντα νόμο*, έλαβε χώρα στο Ίδρυμα “επιθεώρηση” απο συνταξιούχο Πρέσβυ, πρώην Προξένου στην Βενετία στην περίοδο 1985/1988, ή οποία και κατέληξε στην ανοίκειο δημοσίευση στον τύπο επιστολής του ΥΠΕΞ προς τους εισαγγελείς Διαφθοράς όπου το Ινστιτούτο παρουσιάζεται έρμαιο στα χέρια εκείνων που το απομυζούν κλέβοντας δημόσιο χρήμα επι δεκαετίες.

Αποτέλεσμα άμεσο της επιθεώρησης:
α) η κλήση στην Αθήνα της Γραμματέως του Ινστιτούτου κας. Νταή, η παραπομπή της σε ΕΔΕ, η ουσιαστική αθώωσή της και η άρνηση του ΥΠΕΞ να επιστρέψει πάλι στο Ινστιτούτου (διαφορετικά θα υπήρχε η πρώτη αμφισβήτηση του αποτελέσματος της ώς άνω επιθεώρησης)
β) η απόλυση της βιβλιοθηκαρίου κας. Δέσποινας Βλάσση, επί 30 χρόνια αναγνωρισμένης διεθνώς επιστήμονος στο Ίδρυμα, γιατί δεν παρευρέθηκε κατά την διάρκεια της επιθεώρησης παρότι είχε ανακληθεί η άδειά της
γ) ο δημόσιος διασυρμός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του ονόματος της πρώην Διευθύντριας του Ινστιτούτου Ακαδημαικού Καθ. Χ. Μαλτέζου και όσων είχαν σταθεί στο πλευρό του Ινστιτούτου έχοντας διατελέσει μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚΒ




…Ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή των 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2018.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr