Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ


Παρά τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας, το Υπουργείο Εξωτερικών επανέφερε στη Βουλή για ψήφιση, σχέδιο νόμου που αλλοιώνει  τον χαρακτήρα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία.
Με τον υπό ψήφιση νόμο αλλάζει ο χαρακτήρας του μοναδικού επιστημονικού κέντρου που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό. Το Ελληνικό Ινστιτούτο από κέντρο βυζαντινών ερευνών και μελετών, μετατρέπεται σε “εργαλείο” της “πολιτιστικής διπλωματίας” του Υπ. Εξωτερικών. Όμως πίσω από τις βαρύγδουπες εκφράσεις δεν κρύβεται η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, να μετατρέψουν το Ελληνικό Ινστιτούτο σε φέουδο του Υπ.Εξ. μέσω του οποίου θα ασκήσουν την “υψηλή πολιτική” της εξυπηρέτησης κομματικών φίλων και εν γένει την εξυπηρέτηση της κομματικής φαυλοκρατίας.
Ο εξωβελισμός της Ακαδημίας Αθηνών, ο υποβιβασμός του Υπουργείου Παιδείας σε σε συμπληρωματικό ρόλο, σε συνδυασμό με την επίδοση στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας των “κλειδιών” του Ελληνικού Ινστιτούτου, μέσα από τον διορισμό (παρά τις εικονικές διαδικασίες ‘αδιάβλητης’ επιλογής) των κομματικών και λοιπών ημετέρων, είναι κάποια από τα μελανά σημεία του νομοσχεδίου.
Το ‘ωραίο’ δε είναι ότι μια ακόμη πολιτική ηγεσία της Ελλάδας (στη προκειμένη περίπτωση του Υπ.Εξ.) προτίθεται να κάνει κομματικές εξυπηρετήσεις με “ξένα κόλυβα”, αφού η ανεκτίμητης αξίας περιουσία του Ινστιτούτου είναι περιουσία που παραχωρήθηκε από την Ελληνική κοινότητα της Βενετίας στο ελληνικό δημόσιο για συγκεκριμένο σκοπό.
Περισσότερα για το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας και τα παιχνίδια που παίζονται γύρω του, στο προσεχές τεύχος της “Ανατολής”.
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να διαβάσετε τις διαμαρτυρίες της Ακαδημίας Αθηνών, της πανεπιστημιακής κοινότητας κ.α., οι οποίες εκδηλώθηκαν όταν ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο του Υπ.Εξ. ένα χρόνο πριν. Τότε υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες, τώρα όμως που επανήλθε το νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση, μέχρι στιγμής δεν είδαμε αντιδράσεις. Εκτός και αν η ηγεσία του Υπ.Εξ. τους έπιασε όλους στον ύπνο.

Γρηγόρης Κεσίσογλου









…Ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή των 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2018.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr