Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ


Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, σε κλίμα συγκίνησης και περισυλλογής πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.



Στη κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και η Περιφέρεια Αττικής, συμμετείχαν περισσότερα από 30 Μικρασιατικά σωματεία, εκατοντάδες απόγονοι Μικρασιατών, εκπρόσωποι φορέων κ.α. 


Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Δημήτρης Βίτσας ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής. Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι η 14η Σεπτεμβρίου έχει αναγορευτεί με τον πιο επίσημο τρόπο ως “Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος” σημειώνοντας ότι αυτή η Γενοκτονία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών, όπως των Αρμενίων και των Ασσυρίων.



Μετά την τελετή στη Μητρόπολη πραγματοποιήθηκε δέηση στο μνημείο του Εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης που βρίσκεται πίσω από τη Μητρόπολη, όπου ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ Λουκάς Χριστοδούλου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη του.
Ακολούθησε πομπή με τα λάβαρα των συλλόγων και την συμμετοχή του κόσμου, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων.
Στη τελετή ενώ εκπροσωπήθηκαν φορείς απογόνων Μικρασιατών προσφύγων από διάφορα μέρη της καθ’ ημάς Ανατολής, «ηχηρή» ήταν η απουσία των φορέων των Ελλήνων του Πόντου.
Η απουσία εκπροσώπων του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος) ή άλλων κεντρικών Ποντιακών φορέων, δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη. Και τα σχόλια που γίνονται είναι, εάν αυτή η απουσία εκφράζει μια υποτίμηση ή αμφισβήτηση της 14ης Σεπτεμβρίου, ως ημέρας μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Εάν ισχύει αυτή η εκδοχή, θεωρείται παράλογη, διότι με την αμφισβήτηση της 14ης Σεπτεμβρίου, αμφισβητείται ευθέως η 19η Μαΐου, που με νόμο του κράτους έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η εξόντωση των Χριστιανικών λαών της Ανατολής, κατά την περίοδο διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι ένα έγκλημα που σχεδιάστηκε κεντρικά και εκτελέστηκε σε μια περίοδο οκτώ περίπου ετών, σε διάφορες περιοχές της Αυτοκρατορίας. Αυτά που συνέβησαν στον Πόντο, με εκατοντάδες χιλιάδες αθώα και ανυπεράσπιστα θύματα, είναι μέρος του συνολικού εγκλήματος. Εάν αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι εκπρόσωποι των Ποντιακών φορέων και εγκλωβίζονται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε ό,τι θα επιτύχουμε και πολλά πράγματα, ως Ελληνισμός της Ανατολής.
(Φωτογραφίες στιγμιότυπων: Γιάννης Τριανταφυλλίδης)

Γρηγόρης Κεσίσογλου



 



…Ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή των 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2018.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr