Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ



Σήμερα, 9 Απριλίου 2016, είναι μια ιστορική μέρα για την αναγνώριση του ιστορικού εγκλήματος κατά των Ρωμηών του Πόντου, την περίοδο 1914 – 1922, ως μέρος της γενοκτονίας που είχαν υποστεί την ίδια περίοδο οι Χριστιανικοί λαοί της Ανατολής.
Σήμερα (εκτός απροόπτου) στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, πραγματοποιείται πάνελ – συζήτηση με θέμα «Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, το βιλαέτι της Τραπεζούντας και το Ποντιακό Πρόβλημα», με την συμμετοχή ακαδημαϊκών από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο γνωστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία καθ. Μπασκίν Οράν που θα μιλήσει για το θέμα «Η ριζική εκκαθάριση των Ρωμηών από την Ανατολή από το Α ως το Ω, η Ανταλλαγή του 1923 και η ολοκλήρωση το 1964. Μία άλλη διακεκριμένη προσωπικότητα μεταξύ των ομιλητών είναι αυτή του Ισμαήλ Μπεσικτσή, ο οποίος αν και τουρκικής καταγωγής συνέγραψε πολλά επιστημονικά έργα για τους Κούρδους, για να «ανταμειφθεί» από το κράτος με δεκάδες χρόνια φυλάκιση. Ο Μπεσικτσή θα μιλήσει με θέμα «Η καταστροφή της Εγγύς Ανατολής και το Ποντιακό Πρόβλημα».
Από την Ελλάδα θα συμμετέχουν οι Στέργιος Θεοδωρίδης, Βλάσσης Αγτζίδης καθώς και ο Φάνης Μαλκίδης, που θα παρουσιάσει το θέμα «Γενοκτονία: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Η ημερίδα οργανώνεται από την «Πρωτοβουλία Άγκυρας για την Ελευθερία στην Σκέψη» και η εφημερίδα «Νεβρόζ».
Περισσότερα σε προσεχές τεύχος της «Ανατολής».