Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΦΡΙΚΤΗ ΝΥΧΤΑ»



Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) στην επέτειο των 60 χρόνων από τα Σεπτεμβριανά του 1955, οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων για να υπενθυμίσει εκείνα τα αποτρόπαια γεγονότα και να τιμήσει την μνήμη των ομογενών που υπέστησαν την απάνθρωπη βία, με αποτέλεσμα να χάσουν με τραγικό τρόπο την ζωή τους, να τραυματιστούν σωματικά και ψυχικά.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών της Οι.Ομ.Κω. ήταν και η παραγωγή ενός σχετικού ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη κ. Γιώργο Μουτεβελλή. Όμως κατά την φάση προετοιμασίας του ντοκιμαντέρ, κορυφώθηκε η κρίση στην Ελλάδα, εκτός των άλλων και με την επιβολή τραπεζικών περιορισμών. Η εξέλιξη αυτή ανέτρεψε τον σχεδιασμό σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης της ταινίας. 
Γι’ αυτό η Οι.Ομ.Κω. απευθύνεται όχι μόνο σε Κωνσταντινουπολίτες, αλλά και σε κάθε ευαίσθητο άνθρωπο, να συμβάλει για να μην ξεχαστεί ένα τόσο μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού. Διότι τα Σεπτεμβριανά ήταν τέτοιο έγκλημα. Και κάθε έγκλημα που λησμονείται δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επανάληψη του.
Η ταινία «Φρικτή Νύχτα» βοηθάει για να συντηρηθεί η μνήμη και να πληροφορηθεί το διεθνές κοινό. Συμβάλλοντας  στην παραγωγή και προώθηση της ταινίας, στέλνουμε ένα μήνυμα ευθύνης, ότι δεν θα επιτρέψουμε να λησμονηθούν εγκλήματα, όπως τα Σεπτεμβριανά, για να μην επαναληφθούν.

Παρακάτω η ανακοίνωση της Οι.Ομ.Κω.:

Αγαπητέ ………. ,
Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.), ετοίμασε και προβάλει από τις 2 Σεπτεμβρίου 2015, στην Αθήνα στα εγκαίνια των εκδηλώσεων για την 60η επέτειο των Σεπτεμβριανών, μία  ταινία ντοκιμαντέρ, από τον πολύ γνωστό Κωνσταντινουπολίτη δημιουργό ανάλογων ταινιών κ. Γιώργο Μουτεβελλή, που παρουσιάζει με εντυπωσιακό τρόπο  το μαζικό  Πογκρόμ που αναίτια υπέστη ο Ελληνισμός της Πόλης την νύκτα της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955.
Το φρικτό αυτό γεγονός, που φέτος συμπληρώνονται  60 χρόνιαείχε διαστάσεις ανάλογες  αλλά και εκπληκτικές ομοιότητες με αυτή την "Νύκτα Κρυστάλλων" που οργάνωσε το Ναζιστικό γεγονός κατά των Εβραίων της Γερμανίας  που και αυτοί όπως στην περίπτωση μας ήταν πολίτες της χώρας που κατοικούσαν. Η ταινία έχει σκοπό να αποκαλύψει την αλήθεια, το πως οργανώθηκε η Φρικτή αυτή Νύκτα και τις συνέπειες που είχε κατά της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Πόλης στα πλαίσια του μακρόπνοου προγράμματος του κράτους της Τουρκίας που είχε σκοπό τον αφανισμό των "μη-αφομοιώσιμων" μειονοτήτων  στο έθνος κράτος της Τουρκίας. Η ταινία αφενός μεν καλεί την Κυβέρνηση της Τουρκίας να προβεί σε μέτρα αποκατάστασης και θεραπείας και αφετέρου να διδάξει τις νέες γενιές την πραγματική ιστορία. Μόνο με τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων γεγονότων οπουδήποτε κατά άλλων κοινοτήτων. 
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ανέτρεψε τον τρόπο χρηματοδότησης που είχαμε για την ταινία. 
Για τον λόγο αυτό ζητάμε την ολόψυχη υποστήριξη σας στην προσπάθεια αυτή, να περατώσουμε την ταινία  και να την διαδώσουμε προς πάσα κατεύθυνση.
Η υποστήριξη σας μπορεί να γίνει εύκολα με τους εξής τρόπους:
1- Με κατάθεση στον Τραπεζικό Λογαριασμό της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών:

Τράπεζα Πειραιώς

Αρ. Λογ. 6832-123219-187

ΙΒΑΝ GR38 0171 8320 00 6832 123219 187

Δικαιολογία: ΔΩΡΕΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
2- Διαμέσου της ιστοσελίδας: http://www.giveandfund.com/giveandfund/project/372qek1ph3

Να υπενθυμίσουμε ότι το ντοκιμαντέρ θα είναι σε 5 γλώσσες (Ελληνικά, Τουρκικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά).

Μετα την προβολή της στην Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη, θα προβληθεί τον Οκτώβριο στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και τον Νοέμβριο στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.


ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ:

Dear…….,
The Ecumenical Federation of Constantinopolitans (EFC) is preparing a documentary film by the world famous Constantinopolitan producer Mr. Georges Moutevellis, exposing the totally unprovoked violence incurred on the Constantinopolitans on the night of 6-7 September 1955 in Constantinople.
As this is the 60th anniversary of the Constantinopolitan 'Night of Crystals' (Kristallnacht: the night during which severe violence was enforced by the Nazis against their otherwise fellow citizens, the Jewish people) where a number of our fellow humans perished, we would like this documentary to remain a true and accurate account of what happened and it will remain an unforgettable testimony for the future Constantinopolitan generations, lest they forget.

We therefore ask for your wholehearted support of our efforts to produce and publicise this documentary, with your generous contribution via our crowdfunding campaign at



We thank you in advance for your kind gesture.