Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΣΙΣΛΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Το Κοιμητήριο Σισλί της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, εκτός των άλλων είναι μια "γλυπτοθήκη" των τρανών Ρωμαίικων οικογενειών, που έγραψαν σημαντικές σελίδες της ιστορίας του Ελληνισμού και της Ρωμηοσύνης. Τα μαυσωλεία ονομαστών οικογενειών, καθιστούν το Κοιμητήριο εφάμιλλο με το Α' Νεκροταφείο Αθηνών ή τηρουμένων των αναλογιών με το Père Lachaise του Παρισιού.

Μία "πρωτοτυπία" του Κοιμητηρίου Σισλί, σε σχέση με τα άλλα γνωστά νεκροταφεία, είναι οι μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί, ως αποτέλεσμα βανδαλισμών του φανατισμένου και καθοδηγουμένου όχλου, το 1955. 
Τα τελευταία χρόνια μια ιδιωτική πρωτοβουλία συνέλαβε την ιδέα και προχώρησε στην αποκατάσταση των φθορών του χρόνου και των καταστροφέων, σε μερικά από τα πιο γνωστά μαυσωλεία του Κοιμητηρίου Σισλί. Την ίδια περίοδο η Κοινότητα Σταυροδρομίου, στην διοίκηση της οποίας ανήκει το Κοιμητήριο, πραγματοποίησε σημαντικά έργα συντήρησης και επισκευών στον χώρο. 
Η ταινία που θα προβληθεί στις 17 Ιουνίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην Αθήνα, αποτυπώνει αυτά τα έργα στο Κοιμητήριο Σισλί. Παρακάτω η πρόσκληση της προβολής.