Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ


Προς την ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων ΑΜΗΝ
Αθήνα

Κοινοποίηση:
1) στην εν Αθήναις εδρεύουσα
ΕΣΤΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΑΛΚΗΣ
2) στην εν Αθήναις εκδιδόμενη εφημερίδα της Πόλης ΑΝΑΤΟΛΗ 
κ. Γρηγόρη Κεσίσογλου
Θεσσαλονίκη 1.12.2013

Κύριοι,
Στις 25 Νοεμβρίου 2013 σηκώθηκε στην ηλεκτρονική πύλη Ειδήσεων ΑΜΗΝ συνημμένο στην παρούσα άρθρο του άρχοντος Ιερομνήμονος κ. Πανώτη με επικεφαλίδα «Στη Σμύρνη κτυπά ξανά η καμπάνα των Ορθοδόξων Ένα ιστορικό γεγονός των ημερών μας»  το οποίο ήδη μετρά  3821 αναγνώσεις μέχρι την στιγμή που γράφονται τα παρόντα.

Με το θάρρος και  δύναμη που δίνει η φιλία μου με τον π. Κύριλλο Συκή, που μου βάφτισε πλάι στον Δεσπότη της Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου το ένα μου παιδί στην Τένεδο, την κατ’ επανάληψη κοινή μας πορεία για την Αγία Φωτεινή στην Σμύρνη, στη Πέργαμο, στο Αϊβαλί, στην Μυτιλήνη, θέτω τα ακόλουθα:

Στο ανωτέρω άρθρο μεταξύ άλλων εγκωμιαστικών για τον ελληνισμό της Σμύρνης, τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του αρχιμανδρίτη π. Κύριλλου Συκή, αναγράφονται και τα ακόλουθα:
«Η δραστηριότητα του π. Κυρίλλου εκατέρωθεν του Αιγαίου φθονήθηκε από την κακότητα βυσσοδομούντων και αδέξια εκτυλίχθηκε η απομάκρυνσή του από τον τόπο της εικοσαετούς γόνιμης διακονίας του. Το Φανάρι είναι συχνός δέκτης παρόμοιων αθλιοτήτων στον εκκλησιαστικό περίβολο»
Απευθύνω ευθέως το ερώτημα στον Ιερομνήμονα Αρχοντα κ. Πανώτη:
Ποιόν εννοείτε κ. Πανώτη ως αυτουργό ή πρόξενο αυτής της αθλιότητος εναντίον του Φαναρίου;
Τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη παράγραφος καθώς και η αμέσως ανωτέρω αυτής, μέσα σ’ ένα κείμενο που επιφανειακά σκοπό έχει να τονίσει την διαρκή προσπάθεια του Φαναρίου να ξανακούγονται οι καμπάνες στην Σμύρνη;
Την παρούσα ζητώ να δημοσιεύσει και η εφημερίδα που συνεργάζομαι από καρδιάς, η ΑΝΑΤΟΛΗ της Πόλης, αλλά και κοινοποιώ στην εν Αθήναις εδρεύουσα Εστία Θεολόγων Αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στον Πρόεδρο της καθηγητή κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο, για να μάθουμε όλοι μαζί από κοντά εφόσον δεχθεί ο Αρχων Ιερομνήμων κ. Πανώτης να απαντήσει συγκεκριμένα, ποιοι τέλος πάντων είναι αυτοί που  διαπράττουν αθλιότητες εναντίον του Φαναρίου στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Το έργο του π. Κυρίλλου στην Σμύρνη τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιο, αξιέπαινο, γνωστό και θαυμαστό σε όλους μας, όπως γνωστό είναι και ποιος τον έδινε νομιμοποίηση, κουράγιο και δύναμη για να βρίσκεται εκεί συνεχώς. Και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να ξανασυναντηθούν πατέρας με γιό. Και επιτρέψτε μου να προσθέσω, να πάει ο γιός στον πατέρα. Εμείς στο χωριό μου, έτσι το’ χουμε, αυτό μας μάθανε.

Δημήτρης Τόλιος, Θεσσαλονίκη

ΥΓ. Αγιάσος, προπαραμονή της Παναγίας 2006. Περιμένουμε τον ερχομό του Πατριάρχου. Σε ένα απέρριτο ταβερνάκι της, από αυτά που μόνο ο σεμνός δεσπότης Ιάκωβος καταδέχεται και στρώνει σε φίλους, μια παρέα λαϊκών και δεσποτάδων τρώνε νηστίσιμα και πίνουν κρασάκι. Όλοι έχουν να πουν κάτι για την ρήξη  Φαναρίου - Αθηνών που σοβεί την εποχή εκείνη. Κάποια στιγμή ο άγιος Ιωαννίνων Θεόκλητος Σετάκης, τραβά μια ρουφηξιά τσιγάρου και λέει σε όλους «Με το Φανάρι να είστε, αλλά να μην είστε Βαρθολομαιικότεροι του Βαρθολομαίου. Του κάνετε κακό και δεν το έχει ανάγκη».