Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ


ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ «ΑΝΑΤΟΛΗΣ»
 

Η «Ανατολή» εκδόθηκε στην Αθήνα το 1989. Πήρε το όνομα της από την καραμανλίδικη «Ανατολή» που εξέδιδε πριν από ένα αιώνα περίπου, ο Καππαδόκης εκδότης Ευαγγελινός Μισαηλίδης.

Η αρχική σκέψη ήταν η εφημερίδα να απευθύνεται σε Κωνσταντινουπολίτες, Ιμβρίους και Τενεδίους. Όμως συν τω χρόνω, διαπιστώνοντας τα κοινά σημεία που ενώνουν τους Κωνσταντινουπολίτες με τους Μικρασιάτες, διεύρυνε την ύλη της προς όλο το φάσμα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
Μετά το 2003, κατά την δεύτερη περίοδο έκδοσης της, ο προσανατολισμός της εφημερίδας αποτυπώθηκε στο λογότυπο της, με την φράση: «Για την καθ’ ημάς Ανατολή και τον Οικουμενικό Ελληνισμό».
Σε αυτή την νέα περίοδο η εκδοτική πολιτική της εφημερίδας εστιάζεται κυρίως σε δύο σημεία:
Πρώτον: Η σύνδεση των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών με την σύγχρονη Ρωμέϊκη κοινότητα της Πόλης.
Δεύτερον: Η προβολή της σύγχρονης παρουσίας του Ελληνικού στοιχείου και πολιτισμού στον χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής.
Επιλέγοντας θέματα τα οποία συνήθως δεν βρίσκουν χώρο σε άλλα μέσα ενημέρωσης, αναδεικνύει τις αστείρευτες δυνατότητες που διαθέτει ο χώρος του Μικρασιατικού Ελληνισμού και οι οποίες για διάφορους λόγους παραμένουν αναξιοποίητες.
Η εφημερίδα σταθερά υποστηρίζει ότι ο Ελληνισμός της καθ’ ημάς Ανατολής δεν έχει μόνο παρελθόν, αλλά έχει παρόν και θα έχει μέλλον εάν καταφέρει να διατυπώσει και να διεκδικήσει μία σειρά από αιτήματα, που θα τον ξαναφέρουν στο προσκήνιο της ιστορίας.
Η «Ανατολή» για να εκφράσει πιο αποτελεσματικά την εκδοτική της πολιτική, επιδιώκει σταθερά την διεύρυνση του αναγνωστικού της κοινού. Η «Ανατολή» είναι συνδρομητική εφημερίδα και δεν έχει ηλεκτρονική έκδοση.
Επικοινωνία: anatoli@hol.gr