Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ

«…Στο διάστημα των δύο χρόνων δεν μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα της συλλογικότητας λειτούργησε στην τέλεια μορφή του. Χρειάζεται από όλους μας περισσότερη προσπάθεια, περισσότερη επιμονή και περισσότερος διάλογος ώστε να γίνει κατανοητό ότι είμαστε όλοι στελέχη μιας οικογένειας, μιας Κοινότητας και δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι ο ένας από τον άλλο…»

«…Οι κατευθύνοντες το ίδρυμα πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεί ντροπή, η επιμονή τους να κατάσχουν τα δίκαια της ρωμέϊκης κοινότητας και μαζί με ελάχιστες επιτροπές και φίλους, ευελπιστούν να οικοδομήσουν σε μια συγκρουόμενη κοινότητα, αντίθετα με αυτήν για την οποία δουλεύουμε όλοι μαζί…»
Λάκης Βίγκας

ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΡΚΙ
Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), έχει πλέον νέα Διοίκηση και η σημαντικότερη αλλαγή είναι η απουσία του κ. Λάκη Βίγκα, που διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Συνδέσμου.

Την σκυτάλη της προεδρίας ανέλαβε ο κ. Αντώνης Παριζιάνος, γνωστός για την εργατικότητα και την αλτρουιστική προσφορά του σε πολλά «μέτωπα» και ανάγκες της Ομογένειας. Ο νέος πρόεδρος αλλά και οι εκλεκτοί συνεργάτες του που εξελέγησαν στην Διοίκηση του ΣΥΡΚΙ, καλούνται να προχωρήσουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων που κατάρτισε η απερχόμενη Διοίκηση και η υλοποίηση των οποίων, θα δώσει σημαντική ώθηση στην οργάνωση της Κοινότητας μας στην Πόλη. Στην Γεν. Συνέλευση του ΣΥΡΚΙ, ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Λάκης Βίγκας, παρουσίασε τον απολογισμό δράσης της πρώτης θητείας και εντυπωσίασε με τις αιχμηρές αναφορές του, σε όσους εμπαίζουν την Ομογένεια, με την άρνηση τους να κάνουν εκλογές στα ευαγή ιδρύματα που διοικούν ανεξέλεγκτα και αναφέρθηκε ονομαστικά στην «διοίκηση Βαλουκλή».

Εκτός από τους, «δακτυλοδεικτούμενους» πλέον, καταχραστές των κοινοτικών θώκων, υπάρχουν και οι επίτροποι που βραδυπορούν να κάνουν εκλογές στα ευαγή ιδρύματα που διοικούν, αλλά και αυτοί που δεν παρουσιάζουν απολογισμό δράσης και οικονομικό απολογισμό της θητείας τους.

Τα θεσμικά κενά στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα, ευθύνονται κατά κύριο λόγο γι’ αυτές τις προβληματικές συμπεριφορές. Γι’ αυτό, τα προεδρεία των ευαγών ιδρυμάτων που κρύβονται στα θεσμικά κενά, δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι θα κριθούν όχι μόνο από τις επιταγές του νομικού πλαισίου, αλλά και από την συλλογική συνείδηση της Κοινότητας. Και αυτή συνήθως δεν λανθάνει.

Παρακάτω παρουσιάζουμε την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Λάκη Βίγκα.

Γρηγόρης Κεσίσογλου


ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου μας
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την προσέλευση σας στην 2η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας για να δηλώσετε το παρόν στην ανανέωση του Διοικητικού και του Ελεγκτικού Συμβουλίου, καθώς και να πληροφορηθείτε για τα πεπραγμένα από το απερχόμενο Διοικητικό σώμα.
Μόλις σε δυο χρόνια, με την υποστήριξη της Ομογένειας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και των ιδρυμάτων μας, δημιουργήσαμε έναν Σύνδεσμο που υπηρετεί τα συμφέροντα όλης της Κοινότητας, συνεργάζεται συνομιλεί με όλους, θέλει να αγγίξει όλα τα θέματα που μας απασχολούν, βάζει στόχους και οργανώνει μια πλατφόρμα συλλογικότητας, δημοκρατικής ευθύνης και ευαισθησίας.
Προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε σωστά, με γνώμονα το κοινό συμφέρον, πήραμε αποφάσεις με το ενδεκαμελές συμβούλιο μας και την συμπαράσταση των επιλαχόντων του, καθώς και ο κάθε ένας από εμάς προέρχεται από ένα διαφορετικό μέτωπο προσφοράς και ευθύνης της Κοινότητας, κάναμε γνωστά τα θέματα μας με διαφάνεια και σας ενημερώσαμε για όλες μας τις κινήσεις και αποφάσεις.
Ελπίζουμε ότι επιτέλους η Ρωμέϊκη κοινότητα γίνεται και πάλι υπολογίσιμη για όλους, ακόμη και σε όσους την θεωρούσαν μόνο ως μια «ρομαντική» παρουσία.
Στο διάστημα των δύο χρόνων δεν μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα της συλλογικότητας λειτούργησε στην τέλεια μορφή του. Χρειάζεται από όλους μας περισσότερη προσπάθεια, περισσότερη επιμονή και περισσότερος διάλογος ώστε να γίνει κατανοητό ότι είμαστε όλοι στελέχη μιας οικογένειας, μιας Κοινότητας και δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι ο ένας από τον άλλο.
Δυστυχώς οι μέχρι πρότινος συνθήκες δημιούργησαν πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα στο εσωτερικό της κοινότητας, τα οποία με ποικίλες διασυνδέσεις εξασφάλισαν ένα άλλοθι και μια υπεροψία η οποία είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο της κοινότητας μας. Η ανήθικη στάση μερικών μελών της Κοινότητάς μας, οι οποίοι κατέχουν παράνομα και παράτυπα κάποιες διοικητικές θέσεις, συνεχίζουν και απειλούν το μέλλον μας, προσπαθώντας να μας εκφοβίσουν με το θράσος τους.
Και για να είμαστε πιο ειλικρινείς, το μεγαλύτερο μας πρόβλημα και εμπόδιο για μια συσπειρωμένη και ενιαία κοινότητα είναι η διοίκηση του Βαλουκλή, αυτός ο παράξενος μύθος που έκλεισε τις πόρτες του μεγάλου αλλά και ιστορικού μας ιδρύματος στην ελεύθερη γνώμη της Κοινότητος, επιμένοντας στην μάταιη ψευδαίσθηση ότι τους ανήκει και δυστυχώς απολαμβάνουν την δύναμη της εξουσίας αλλά όχι την δύναμη των συνειδήσεών μας και της δημοκρατίας.

Οι κατευθύνοντες το ίδρυμα πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεί ντροπή, η επιμονή τους να κατάσχουν τα δίκαια της ρωμέϊκης κοινότητας και μαζί με ελάχιστες επιτροπές και φίλους, ευελπιστούν να οικοδομήσουν σε μια συγκρουόμενη κοινότητα, αντίθετα με αυτήν για την οποία δουλεύουμε όλοι μαζί.

Αγαπητοί φίλοι, Κυρίες και Κύριοι,
Ο Σύνδεσμος αυτός είναι όλων μας, δεν ανήκει σε μία ομάδα ανθρώπων, αλλά σε μια ιδεολογία αλληλοϋποστήριξης, συντονισμού των σχέσεων μεταξύ των ιδρυμάτων, εκτέλεσης εργασιών για την ανάπτυξη μας, ενσωμάτωση των νέων συμπολιτών μας που ήρθαν από το εξωτερικό, την καλύτερη εκπαίδευση των νέων μας, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καλύτερη παρουσίαση όλων αυτών στην κοινή γνώμη.
Εύχομαι ο Σύνδεσμός μας μια μέρα να εξελιχθεί σε Ομοσπονδία των ιδρυμάτων μας, εφόσον το επιτρέψουν και οι νόμοι.
Για τα πεπραγμένα και τα οικονομικά του Συνδέσμου μας θα σας μιλήσουν οι συνάδελφοι μου. Επίσης θα σας σταλούν όλες οι σημερινές ανακοινώσεις στις ηλεκτρονικές σας διευθύνσεις.
Παιδικός Σταθμός, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, Γραφείο Νεολαίας, Επικοινωνία με πολιτικά στελέχη και τις άλλες μειονότητες, συνεργασία με συμπολίτες μας του εξωτερικού, απογραφή ακίνητης περιουσίας, ίδρυση εταιρίας κ.α. ήταν τα θέματα που κυρίως μας απασχόλησαν και θα συνεχίσουν να απασχολούν το επόμενο Δ.Σ.
Σήμερα ενώπιον σας θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου που με πίστεψαν και με συμπαραστάθηκαν και στο προσωρινό και στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσω να εκτελέσω τα καθήκοντά του προέδρου κατά το δύσκολο διάστημα της θητείας μου, παράλληλα με τις υποχρεώσεις μου έναντι των 166 βακουφίων και των παραγόντων της Άγκυρας. Η κοινή προσπάθεια όλων μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλες τις μη μουσουλμανικές μειονότητες.
Ευχαριστώ επίσης τις κυρίες Δανάη Παλάκογλου και Μαρία Δρυμαλίτου για την άψογη συνεργασία τους στην γραμματεία του Συνδέσμου μας.
Θέλω επίσης να εκφράσω την ευαρέσκειά μου στους εργαζόμενους στην Κοινότητα του Πέρα και τους εφόρους αυτής της Μεγαλωνύμου Κοινότητας για την γενναιόδωρη φιλοξενία τους. Την εφημερίδα και το ραδιόφωνο Ηχώ της Πόλης που προέβαλαν ανεμπόδιστα τα νέα του Συνδέσμου μας.
Χαιρετώ το ίδρυμα του Κεντρικού Παρθεναγωγείου για την εκ νέου αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του, το ίδρυμα του Ορφανοτροφείου που μετά από πολυετή δικαστική ταλαιπωρία επανήλθε εις την κανονικήν του κατάστσιν, τα ιδρύματα της Ίμβρου και της Τενέδου που βρίσκονται γεωγραφικά μακριά από εμάς αλλά πάντοτε είναι μέσα στη σκέψη μας.
Ένα θερμό ευχαριστώ στην κα αγάπη Παπαδοπούλου και την συνεργάτιδά της  Έφη Μάνη οι οποίες με τις οδηγίες του κ. Σταύρου Γιολτζόγλου δημιούργησαν το θαύμα του παιδικού μας σταθμού που φιλοξενεί τριάντα και πλέον παιδιά. Την εταιρία Ελίπς για την ιστοσελίδα μας.
Θέλω να χαιρετήσω την άψογη συνεργασία μας με την ΟΙΟΜΚΩ και το Διοικητικό Συμβούλιο της, κυρίως δε θέλω να συγχαρώ τον καθ. Νίκο Ουζούνογλου του οποίου η προσπάθεια είναι ανεκτίμητη. Ο κ. Νίκος Ουζούνογλου είναι μια εξαίρετη προσωπικότητα στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο της Ελλάδας και τα τελευταία χρόνια αφιέρωσε όλη του την εμπειρία και τον δυναμισμό του στην κοινή μας γενέτειρα και στους ανθρώπους του.
Ευχαριστώ όλες τις κοινότητες που μας στήριξαν οικονομικά και βοήθησαν το λειτούργημά μας.
Με ευγνωμοσύνη στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και στα στελέχη της Μητρός Εκκλησίας, θέλω να απευθύνω τις ευχαριστίες μας για την πλήρη συμπαράσταση τους στο έργο μας.
Τέλος πριν κατεβώ από το βήμα θέλω να δηλώσω ότι δεν θα βάλω υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ. αλλά υπόσχομαι ότι θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τον ΣΥΡΚΙ και το νέο του Διοικητικό Σώμα και δηλώνω ότι θα είμαι πλήρως στη διάθεση τους και παρακαλώ από όλους σας να συμπορευθούμε μαζί στο δημιουργικό και εποικοδομητικό έργο που προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει ο ΣΥΡΚΙ.