Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΕ Ο ΤΟΜΟΣ ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΑ, ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με αμφιτρύωνα τον Διευθυντή του Υποστράτηγο Κόντη Ι., το βράδυ της πρώτης ημέρας του Φεβρουαρίου 2012, μαζεύτηκε κόσμος εκλεκτός και φιλόΠολις για να τιμήσει την παρουσίαση του τόμου με τίτλο ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΑ προς τιμήν του Γέροντος Χαλκηδόνος Σεβασμιώτατου Αθανάσιου Παπά. 

Συνδιοργανωτές το Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών και η Πολιτισμική Εταιρεία Φίλων Βυζαντινών Τεχνών.
Αναλυτικό βιογραφικό του Γέροντα παρουσίασε ο καθηγητής και διευθυντής του Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Μαρτζέλος Γ., και στην συνέχεια τον λόγο πήραν για να παρουσιάσουν τα 5 τμήματα του βιβλίου ο Ξενοφών Σαχίνης καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ’ Βιάννου, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Ανδρέας Νανάκης, ο κ. Χαραλαμπίδης Κων/νος ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, ο κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου καθηγητής ΑΠΘ και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, ο κ. Χριστόφορος Κοντάκης Καθηγητής Διευθυντής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και τέλος εκ μέρους της εκδότριας Εταιρείας της Καθ’ημάς Ανατολής, ο Πολίτης φιλόλογος Διαμαντής Ανεστίδης, ο οποίος μίλησε για την ταυτότητα του τόμου των 817 σελίδων και την ταυτότητα του φορέα της έκδοσης.
Στον τόμο τον οποίο προλογίζει η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, δημοσιεύουν μελέτες τους Ιεράρχες, σπουδαίοι θεολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίου των Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Β. Αναγνωστόπουλος και Β. Σταυρίδης, εικαστικοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί της Πόλης (Σάββας Τσιλένης).
Την εκδήλωση πλαισίωσε το παγκοσμίου φήμης μουσικό σύνολο ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ με Πολίτικα ακούσματα.
Ο Γέρων Χαλκηδόνος  χαμογελούσε ανυπόκριτα στο τέλος της εκδήλωσης ενώ στον χαιρετισμό του στο κλείσιμο της βραδιάς αναρωτήθηκε αν η επί τρίωρο τιμητική παρουσίαση του έργου προς τιμήν του είχε ως αποτέλεσμα «το γδύσιμο» ή την «ένδυση» του ως πνευματικής και εικαστικής προσωπικότητας.
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες μεταξύ άλλων Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Λαγκαδά Ιωάννης, Θεουπόλεως Παντελεήμων, εκπρόσωποι Ιεραρχών, Ανώτατοι Στρατιωτικοί, οι Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου Σωτ. Βαρναλίδης και Γεωργ. Κουκουτσίδης, ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Σχολείου Γ. Δεμιρτζόγλου, Καθηγητές Ανώτατης και Μέσης εκπαίδευσης, Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ιερωμένοι, άνθρωποι της τέχνης και φίλοι των Πολίτικων και Βυζαντινών δρώμενων.

ΔΗΜ. Π. ΤΟΛΙΟΣ