Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

T.C. CEMAAT VAKIFLARI TEMSILCISI LAKI VINGAS' IN ARKEOLOJI MUZESINDEKI CEMAAT VAKIFLARI IFTARINDAKI KONUSMASI

Sayın Başbakanımız ve hanımefendileri,Değerli Bakanlarımız,
Şehrimizin Mülk-i Amirleri,Cemaatlerimizin Saygıdeğer Ruhani
Önderleri,Büyük Vakıflar ailesinin sayın yönetici ve temsilcileri,
Dostlar ,Bayanlar ve Baylar.
Hoş geldiniz,şeref verdiniz.
Türkiye Cumhuriyetinin Rum, Ermeni, Musevi, Süryani, Keldani, Bulgar, Gürcü toplam 162 cemaat vakfının ortaklaşa, düzenlediği iftara,başta Sayın Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan beyefendi olmak üzere hepinizin soframızı şereflendirdiği için büyük onur ve mutluluk duymaktayız.Sağolun, varolun.
İstanbulumuzun tarihi yarımadasının bu  müstesna  günde ve mekanında hep birlikte ettiğimiz dualar inşallah kabul olur.

Ramazan ayının son günlerinde ve bayramın arifesinde bu kadar farklı dinden ve kültürden insanları bu güzel sofrada bir araya getiren Yüce Allaha şükr edelim ve tekrarını nasip etmesini dileyelim.
Birkaç asırdan beri bu toprakların tarihine tanıklık eden Vakıflarımız,ayakta kalma mücadelesi vererek kuruluş amaçları doğrultusunda azim,gayret ve gururla imkanlar dahilinde hizmetlerini devam ettirmektedirler.
Yaşayan vakıflarımızın çoğunluğu İstanbul da olmakla birlikte, Hatay, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Elazıg, Edirne, Mersin, Çanakkale, Kayseri, ve Bursa da da vakıflarımız mevcut olup cemaatleri az kalmış olmasına rağmen , mesuliyet bilinci ile kültürlerini  günümüze taşımaktadırlar.

Sayın Başbakanım,
Sizin Hükümetleriniz döneminde gayrimüslim azınlıklar ilk defa defansif tavırlarından çıkarak daha güçlü
ve özgüvenli hissetmeye başlamışlardır. Geleceklerinin teminat altına alınabileceğine inanmaktadırlar. Vakıfları,  geçmişteki baskıların yarattığı tahribatın güdümünden kurtuluyor olmanın heyecanını yaşıyor,
Çocuklarımızın artık siyaseten borçlu doğmayabileceğine seviniyorlar, yurttaşlık sorumluluklarını ve kökenlerinden kaynaklanan hassasiyetleri .çelişkiye koymadan sorunlara yaklaşabileceklerine güveniyorlar. Devletle temas etmenin artık korkulacak bir şey olmadığını bizzat her fırsatta yaşıyorlar.
Bütün bu gelişmelerin temelinde sizlerin değişim ve demokrasi mücadelesini sevgi, hak ve adalet anlayışıyla yapıyor olmanızdır.

Önümüzdeki süreçte yeni bir Anayasa konusu vardır.
Hepimizin bu anayasayı sahiplenmesi için çalışmalara bilfiil katılması ve görüş bildirmesi
gerekmektedir.Sıkıntılarımızın en önemli sebeplerinden biri geçmiş anayasaların sivil inisiyatiften uzak olmasıydı.
Yeni anayasa bizim de anayasamız olmalıdır, bizi de kucaklayan ve vatandaşlık bağımızı eşitlik  ilkeleri ile net ifade eden bir anayasa olmalıdır.
Bunun için cemaatler olarak çalışmalara başladık, mülkiyet haklarını, din ve inanç özgürlüğünü, kültür haklarını, örgütlenme eşitliğini  öne çıkaran evrensel insan haklarına uygun bir anayasa oluşturulması için gayret edeceğiz katkıda bulunacağız.
Ayrıca bu anayasada onun ruhunu ve ondan türeyecek yasaların uygulama içtihatlarında azınlıkların aidiyet meselelerine de yeni bir algı getirebileceğine güvenimiz tamdır.
Ülkemiz Nüfusunun genç olması,geçmişle olan tarihi bilgilerinin sınırlı olması,  eğitim sistemimizin azınlık tarihi ile ilgili gerekli desteği sağlamamasına  bağlı olarak karşılaştığımız en önemli sorunlardan bir tanesi de ötekileştirme veya yabancı sayılma meselesidir.
Bizlerin aidiyetle bağlı olduğumuz topraklar aynı olmasına rağmen  toplumda yeterince tanınmıyor olmamız
devletimizin ve bizlerin bu konuya öncelik vererek görünürlümüzü artıracak çalışmamızı gerektirmektedir.

Cemaat vakıflarımızın faaliyet alanları geniştir.İbadethane nin yanında,eğitim,sosyal faaliyet,hastane,yardım ve aşevi gibi hizmetleri veren ve kültür birikimleriyle bulundukları yerde bir kültür köprüsü vazifesi veren kurumlardır.
Onların gelişmesi ülkemiz için de büyük bir katma değerdir. 2003 ve 2008'de yururluge giren, vakıflar kanunları vakıflarımıza devamlı yeni imkanlar ve fırsatlar sağlamış, ancak mülkiyet konusunda beklenilen gelişmeyi verememiştir. Dün itibari ile resmi gazete de açıklanan yeni  imkanlar cemaat vakıflarımıza yeni bir dönem sağlayacaktır.Zira Sayın Başbakanım idarenizde sağlanan bu gelişmeler sayesinde
sizlere duyulan güvenle yeni ufuklara yelken açabilmek anlamında herkesi cesaretlendiriyor .
Bu vesile ile siyasi ve teknik anlamda bu sonuçları elde etmede büyük katkısı olan Vakıflardan mesul Başbakan Yardımcınız sayın Bülent Arınç beyefendiye ve  Vakıflar Genel Müdürü Sayın Dr  Adnan Ertem e huzurunuzda vakıflarımız adına teşekkur ettmeyi bir borç biliriz.

Bizler yalnız beklentisi olan toplumlar değiliz ,üretken ve paylaşan insanlarız.Bunu daha da geliştirmek istiyoruz.
Bu heyecanımızı pekiştiren ardı sıra güzel gelişmeleri yaşamaktayız.Bunların devam etmesini arzu ediyoruz
Geçmişten gelen biz gayrı Müslimlere mahsus sıkıntılardan arınmış bir Türkiye yi çocuklarımıza bırakmak istiyoruz.
Hükümetimizin çağrısı üzerine aynı acıyı paylaşan bütün Cemaatlerimiz de Somali için imkanları dahilinde yardımda bulunmuşlardır.
İnsanlık dramı nerede yaşanıyorsa o bizim de dramımızdır.
Bugünkü iftarımızı şereflendiren sizler için cemaatlerimiz canla başla ve gönül birliği içinde çalışmışlardır.Bu birlik ve beraberliğin de sağlanmasında siyasi iradenizin tesiri olmuştur.
Midyattaki  Mor Gabriel manastırından-Edirne nin  Corc Sveti vakfına,Adıyamanın Mor Petrus ve Pavlus kilisesinden,Gökçeadanın Meryem ana kilise vakfına ,İskenderun un……. vakfından Harputtaki Meryem ana vakfına   toplam 200 yönetici bu akşam aramızdadırlar.
Herkesi buraya getiren güven ve mesuliyet duygusudur,geleceğin teminatıdır.

İhtiyaçlarımız ve sorunlarımız mevcuttur. Bunların da zamanla sonuçlanacağından eminiz.
Bu süreçte muhtelif sorunlarımızın çözümünde  destek veren Avrupa Birliği bakanlığı yetkilileri ve Bakan Sayın Egemen Bağış a,Milli Eğitim bakanlığı  yetkilileri ve bakan Sayın  Ömer Dinçer e de teşekkür ederiz.
Osmanlı Klasik Dönemi İslam hukuku ile başlayan Tanzimat ve Islahat fermanları süreçleriyle gelişen,Lozan anlaşması şartlarının paralel yükümlülük yerine, mütekabiliyet ilkesi  ile yorumlanarak azınlıkların yaşadığı zor dönemlerden sonra yeni bir sürece girmiş olmanın huzuru ile  sizleri selamlıyoruz.
Ailelerinizle,sevdiklerinizle,Nice Ramazan ayları yaşamamızı diliyorum.Cemaat vakıflarımız adına Başta Başbakanımız olmak üzere,bizleri şereflendiren herkesin, ülkemiz insanlarının ve tüm müslüman aleminin bayramını kutlar, saygılar sunarım.