Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΒΑΚΟΥΦΙΩΝ Τ.Δ. ΛΑΚΗ ΒΙΓΚΑ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΙΦΤΑΡ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΒΑΚΟΥΦΙΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Κύριε Πρωθυπουργέ και αξιότιμη σύζυγος του
Αξιότιμοι Υπουργοί
Διοικητικές Αρχές της Πόλης μας
Αξιότιμοι Θρησκευτικοί Ηγέτες των Κοινοτήτων μας
Κύριοι Διοικητές και Εκπρόσωποι της μεγάλης οικογένειας των βακουφίων μας
Φίλοι, Κυρίες και Κύριοι
Καλώς ήλθατε. Μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Αισθανόμαστε μεγάλη τιμή και είμαστε ευτυχείς που όλοι σας τιμάτε το τραπέζι μας, με προεξάρχοντα τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό μας Κύριο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αυτό το Ιφτάρ που διοργάνωσαν από κοινού, συνολικά τα 162 Ρωμέϊκα, Αρμενικά, Εβραϊκά, Ασσυριακά, Χαλκηδόνια, Βουλγαρικά, Γεωργιανά κοινοτικά βακούφια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Να είστε καλά.

Είθε να γίνουν δεκτές οι ευχές μας που κάνουμε όλοι μαζί, αυτή την εξαιρετική ημέρα απ’ αυτό τον ξεχωριστό χώρο, της ιστορικής χερσονήσου της Κωνσταντινούπολης. Να είμαστε ευγνώμονες στον Ύψιστο Θεό που έσμιξε σε αυτό το ωραίο τραπέζι, ανθρώπους από τόσες διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς, τις τελευταίες ημέρες του μηνός Ραμαζανιού και παραμονές του μπαϊραμιού και  κάνουμε την ευχή να μας αξιώσει να το επαναλάβουμε.
Τα Βακούφια μας, που εδώ και μερικούς αιώνες είναι μάρτυρες στην ιστορία αυτού του τόπου, αγωνιζόμενα να παραμείνουν όρθια, με αποφασιστικότητα, επιμονή και περηφάνια συνεχίζουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κατεύθυνση των ιδρυτικών τους σκοπών. Αν και τα περισσότερα βακούφια μας βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, έχουμε βακούφια στην Αλεξανδρέττα, στο Ντιάρμπακιρ, Αντίγιαμαν, Μάρντιν, Έλαζιγ, στην Αδριανούπολη, Μερσίνα, στα Δαρδανέλια, στην Καισάρεια και Προύσσα, τα οποία αν και τους έχει απομείνει μία μικρή κοινότητα με συναίσθηση ευθύνης διατηρούν στις μέρες μας τον πολιτισμό τους.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ
Κατά την περίοδο των κυβερνήσεων σας, οι μη μουσουλμανικές μειονότητες για πρώτη φορά ξεφεύγοντας από την αμυντική στάση τους, άρχισαν να αισθάνονται πιο ισχυρές και με αυτοπεποίθηση. Πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει εγγύηση για το μέλλον τους. Ζούνε την ευχάριστη αγωνία της απελευθέρωσης από τις επιπτώσεις της καταστροφής που προκάλεσαν οι πιέσεις του παρελθόντος. Χαίρονται επειδή τα παιδιά τους θα μπορεί να γεννιούνται χωρίς να είναι χρεωμένα πολιτικώς. Εμπιστεύονται ότι θα μπορούν να προσεγγίσουν τα προβλήματα χωρίς να βάζουν σε αντιπαράθεση τις ευθύνες τους ως πολίτες και τις ευαισθησίες τους που πηγάζουν από την καταγωγή τους. Ζούνε προσωπικά σε κάθε ευκαιρία το γεγονός ότι η επαφή με το κράτος δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβίζει. Στη βάση όλων αυτών των εξελίξεων, βρίσκεται η αντίληψη αγάπης, δικαίου και δικαιοσύνης με την οποία κάνετε τον αγώνα της αλλαγής και της δημοκρατίας.

Την περίοδο που ακολουθεί, υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το θέμα ενός νέου Συντάγματος.
Στις εργασίες κατάρτισης του πρέπει να συμμετέχουμε αυτοπροσώπως και να καταθέσουμε τις γνώμες μας για να γίνει κτήμα όλων μας, αυτό το σύνταγμα. Μία από τις σημαντικότερες αιτίες των προβλημάτων μας, ήταν ότι τα συντάγματα του παρελθόντος καταρτίστηκαν ερήμην της κοινωνικής πρωτοβουλίας.
Το νέο σύνταγμα πρέπει να είναι και δικό μας σύνταγμα. Ένα σύνταγμα που θα μας αγκαλιάζει και θα εκφράζει ευκρινώς με τις αρχές της ισότητας την ιδιότητα μας ως πολίτες της χώρας.
Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει τις προεργασίες μας ως κοινότητες. Θα καταβάλουμε προσπάθεια και θα συμβάλουμε στην κατάρτιση ενός συντάγματος που θα προτάσσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα πολιτιστικά δικαιώματα, τις ίσες δυνατότητες οργάνωσης και θα είναι συμβατό με τις διεθνείς αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι το σύνταγμα αυτό και το πνεύμα του, θα φέρει μία νέα αντίληψη στους νόμους και τις διαδικασίες εφαρμογής τους, για τις υποθέσεις που αφορούν τις ταυτότητες των μειονοτήτων.
Το γεγονός ότι η χώρα μας έχει νεανικό πληθυσμό, οι περιορισμένες ιστορικές γνώσεις των νέων για το παρελθόν σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό σύστημα μας που δεν παρέχει την αναγκαία υποστήριξη για την εκμάθηση της ιστορίας των μειονοτήτων, δημιουργούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και το οποίο είναι η αποξένωση μας από την κοινωνία ή ότι θεωρούμαστε ξένοι.
Το γεγονός ότι δεν είμαστε επαρκώς γνωστοί στην κοινωνία, παρ’ ό,τι ανήκουμε στον ίδιο τόπο, επιτάσσει στο κράτος μας και σε εμάς να δώσουμε προτεραιότητα στο θέμα αυτό και να εργαστούμε για να γίνουμε πιο διακριτοί στην κοινωνία.
Το πεδίο δράσης των κοινοτικών βακουφίων μας, είναι ευρύ. Είναι ιδρύματα τα οποία δίπλα στον ευκτήριο οίκο, προσφέρουν υπηρεσίες όπως εκπαίδευση, κοινωνική δραστηριότητα, νοσοκομειακή περίθαλψη, κοινωνική αλληλεγγύη, συσσίτιο και με τον συσσωρεμένο πολιτισμό τους αποτελούν πολιτιστική γέφυρα εκεί που βρίσκονται.
Η ανάπτυξη αυτών αποτελεί μία σημαντική προστιθέμενη αξία και για την χώρα μας. Οι βακουφικοί νόμοι που ψηφίστηκαν το 2003 και το 2008 προοδευτικά εξασφάλισαν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στα βακούφια μας, όμως δεν απέφεραν το προσδοκόμενο αποτέλεσμα στο θέμα της ιδιοκτησίας. Οι νέες δυνατότητες που δημοσιεύτηκαν χθες στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως, θα εξασφαλίσουν μία νέα περίοδο στα κοινοτικά βακούφια μας. Διότι Κύριε Πρωθυπουργέ, χάρη σε αυτές τις εξελίξεις που σημειώνονται υπό την διοίκηση σας, με την εμπιστοσύνη που υπάρχει στο πρόσωπο σας, ενθαρρύνονται όλοι ν’ ανοίξουν πανιά για νέους ορίζοντες.
Με την ευκαιρία αυτή θεωρούμε υποχρέωση μας εκ μέρους των βακουφίων μας να ευχαριστήσουμε ενώπιον σας, για την μεγάλη τους συμβολή σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, στην επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, τον αρμόδιο για τα Βακούφια, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς και τον Γενικό Διευθυντή των Βακουφίων δρ. κ. Αντνάν Ερτέμ.
Εμείς δεν είμαστε κοινότητες που έχουμε μόνο προσμονές, είμαστε άνθρωποι παραγωγικοί και διανεμητικοί. Θέλουμε ν’ αναπτύξουμε περαιτέρω αυτό. Ζούμε αλλεπάλληλες ωραίες εξελίξεις που ενισχύουν αυτή την συγκίνηση μας. Επιθυμούμε την συνέχιση αυτών. Θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας μία Τουρκία απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος που αφορούσαν εμάς τους μη μουσουλμάνους.
Μετά την έκκληση της κυβέρνησης μας και οι κοινότητες μας που μοιράζονται τον ίδιο πόνο, έσπευσαν να συνδράμουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, για την Σομαλία. Όπου υπάρχει ανθρώπινο δράμα, αυτό είναι και δικό μας δράμα.
Για το σημερινό δείπνο ιφτάρ που τιμάτε με την παρουσία σας, οι κοινότητες μας εργάστηκαν με όλες τις δυνάμεις τους και σύμπνοια. Στην εξασφάλιση αυτής της ενότητας υπάρχει η επίδραση της πολιτικής βούλησης σας. Από το μοναστήρι Μορ Γκαμπριέλ στο Μίντιατ, στο βακούφι Τζορτζ Σβετί στην Αδριανούπολη, από την εκκλησία Μορ Πέτρους και Παύλους, στο βακούφι της Παναγίας στην Ίμβρο, από το βακούφι της Αλεξανδρέττας στο βακούφι της Παναγίας στο Χαρπούτ, συνολικά 200 διοικητές βακουφίων, απόψε είναι μαζί μας. Η εμπιστοσύνη και το αίσθημα ευθύνης, η εγγύηση του μέλλοντος, είναι αυτά που φέρνουν όλους εδώ.
Έχουμε ανάγκες και προβλήματα. Είμαστε βέβαιοι ότι και αυτά συν τω χρόνω θα επιλυθούν. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, για την συμβολή τους στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων μας στο διάστημα αυτό, προς τους αρμοδίους του Υπουργείου σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Υπουργό κ. Εγκεμέν Μπαγίς, τους αρμοδίους του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και τον Υπουργό κ. Ομέρ Ντιντσέρ.
Μετά από μία μακρόχρονη περίοδο που ξεκίνησε με το Ισλαμικό δίκαιο της κλασικής Οθωμανικής περιόδου, εξελίχθηκε με τα φιρμάνια Τανζιμάτ και Ισλαχάτ και συνεχίστηκε με την Συνθήκη της Λωζάννης, οι όροι της οποίας αντί των παράλληλων υποχρεώσεων ερμηνεύτηκαν με την αρχή της αμοιβαιότητας, με αποτέλεσμα οι μειονότητες να ζήσουν δύσκολες περιόδους, τώρα εισερχόμαστε σε μία νέα φάση και σας χαιρετούμε με την γαλήνη που μας παρέχει αυτή η εξέλιξη.
Εύχομαι να ζήσετε πολλούς μήνες Ραμαζανιού με τις οικογένειες σας και όσους αγαπάτε. Εκ μέρους των κοινοτικών βακουφίων μας, πρώτα απ’ όλα στον Πρωθυπουργό μας και σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, στους ανθρώπους της χώρας μας και σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο απευθύνω τις εόρτιες ευχές μου και σας υποβάλλω τα σέβη μου.