Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο ομογενής από την Κωνσταντινούπολη κ. Βασιλάκης Φλωρίδης, εκδήλωσε ενδιαφέρον ν’ αγοράσει ποσοστό 51 % των μετοχών του ΠΑΟΚ.
Η είδηση και το άκουσμα του ονόματος, προκάλεσε ερωτηματικά για το ποιος είναι ο υποψήφιος αγοραστής του ΠΑΟΚ, της ομάδας με τις Κωνσταντινουπολίτικες ρίζες.
Η απουσία στον ελληνικό τύπο, περισσότερων στοιχείων σχετικά με τον αγοραστή, εκ των πραγμάτων μάς δυσκολεύει να ταυτίσουμε πρόσωπα με γεγονότα αφού δεν έχει δημοσιευτεί ούτε και κάποια φωτογραφία του υποψήφιου αγοραστή.
Όμως το όνομα «Βασιλάκης Φλωρίδης» μας φέρνει στην σκέψη εκείνον τον μυστήριο ομογενή, ο οποίος είχε γίνει γνωστός τουλάχιστον προ δεκαετίας, με τις μηνύσεις που είχε υποβάλλει κατά των ιεραρχών της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και κατά του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του μηνητή, οι κατηγορούμενοι είχαν καταχραστεί ένα ποσό αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ο κ. Φλωρίδης είχε διαθέσει για να δοθεί ως ρουσφέτι σε κρατικούς παράγοντες και υπουργούς της τότε κυβέρνησης, προκειμένου αυτοί να μεσολαβήσουν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η υπόθεση είχε ξεσηκώσει τότε μεγάλο σάλο, με επανειλημμένα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, ο οποίος είχε φιλοξενήσει διάφορες «λεπτομέρειες» που τις διοχέτευε πιθανότατα ο κ. Φλωρίδης. Μάλιστα και η «Ανατολή» είχε παραλάβει τότε έναν φάκελο που περιείχε αποκόμματα τύπου για την υπόθεση, αλλά και στοιχεία για τις επαγγελματικές δραστηριότητες του κ. Φλωρίδη, όπου εμφανιζόταν ως το αφεντικό μεγάλης εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας και φύλαξης.
Το περίεργο στην υπόθεση της υποτιθέμενης οικειοποίησης του ποσού που προοριζόταν για χρηματισμό, ήταν πώς ένας μεγαλοεπιχειρηματίας αλλά και ιεράρχες με εμπειρία, είχαν πιστέψει ότι με εξαγορά κάποιων κρατικών λειτουργών, θα μπορούσαν να επιτύχουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, όταν ήταν προφανές ότι η συνέχιση της απαγόρευσης, ήταν μία πολιτική απόφαση που είχε λάβει το στρατο-γραφειοκρατικό κατεστημένο που παρασκηνιακά διοικούσε την Τουρκία και τέτοιου τύπου αποφάσεις δεν αλλάζουν ούτε με χρηματισμό.
Παρά το αφελές του επιχειρήματος, η υπόθεση διέσυρε και στοχοποίησε τους ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου, σε μία εποχή που ήδη το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρισκόταν στο στόχαστρο παρακρατικών μηχανισμών και οι βομβιστικές επιθέσεις στο Φανάρι ήταν αλλεπάλληλες.
Το ακόμη πιο περίεργο ίσως, είναι ότι σε κάποια φάση δημοσιεύματα του τύπου παρουσίασαν αναμεμιγμένο στην υπόθεση και στέλεχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Το στοιχείο αυτό εύλογα δημιούργησε την εντύπωση ότι η υπόθεση είχε αρκετό βάθος με εμπλοκή μυστικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών.
Απ’ όσο γνωρίζουμε ο κ. Φλωρίδης, δεν δικαιώθηκε από τα τουρκικά δικαστήρια για καμία από τις μηνύσεις του εναντίον των ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όμως η δυσφήμηση του Πατριαρχείου από τα συνεχόμενα δημοσιεύματα του τύπου ήταν δεδομένη.
Το όνομα «Φλωρίδη» επανήλθε στην δημοσιότητα, όταν μετά από χρόνια αφορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τον μακαρίτη πλέον Συμεωνίδη, τέως πρόεδρο της κοινότητας Μακροχωρίου, ο οποίος είχε καταχραστεί ποσό ενός εκατομμυρίου δολλαρίων από το ταμείο της κοινότητας.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, εάν ο υποψήφιος αγοραστής του ΠΑΟΚ, είναι το ίδιο πρόσωπο, τις δράσεις του οποίου περιγράψαμε παραπάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.