Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΣΚΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ – ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ


Τα τελευταία χρόνια η Ομογένεια της Πόλης έκανε σοβαρά βήματα εκδημοκρατισμού και διαφανούς διαχείρισης των κοινοτικών της ιδρυμάτων.
Σε αυτή την δύσκολη και κοπιώδη πορεία εκδημοκρατισμού, η αρχή έγινε με την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών (από το 1991), στα ομογενειακά βακούφια του Νεοχωρίου (φθινόπωρο του 2006) και ακολούθησαν τα άλλα βακούφια.
Αμέσως μετά εκδηλώθηκε συντονισμένη αντίδραση από ελάχιστους προέδρους βακουφίων, οι οποίοι με διάφορους τρόπους έδειξαν την απροθυμία τους να κάνουν εκλογές στα βακούφια που διοικούν.

Μάλιστα επιχειρήθηκε ο εκφοβισμός της Ομογένειας, για να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της προσφεύγοντας στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, με αίτημα την διεξαγωγή των εκλογών στα βακούφια που δεν το πράττουν χωρίς αιτιολογία.
Το δεύτερο σημαντικό βήμα έγινε, όταν 50 περίπου ομογενείς, υπερβαίνοντας όλα τα εμπόδια υπέγραψαν την έκκληση «ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ» με την οποία καλούσαν να προχωρήσουν σε εκλογές όσα βακούφια δεν το πράττουν.
Την έκκληση αυτή – στη συνέχεια - υπέγραψαν περισσότεροι από 700 Ρωμιοί Πολίτες της διασποράς για να στηρίξουν τον αγώνα εκδημοκρατισμού της Ομογένειας. (τα ονόματα έχουν δημοσιευτεί μόνο στην εφημ. «Ανατολή» και στο παρόν ιστολόγιο, ενώ για λόγους που αγνοούμε στα άλλα έντυπα που απευθύνονται στην ομογένεια οι άνω των 700 υπογραφών έκκληση, δεν αποτέλεσε γεγονός άξιο αναφοράς..!)
Η συλλογή των υπογραφών, ήταν σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της ομογένειας από "άθροισμα μελών" σε "συγκροτημένη συλλογικότητα". Ήταν η πρώτη φορά – εδώ και πολλές δεκαετίες – που η Πολίτικη Ρωμιοσύνη επέδειξε αποφασιστικότητα να μην υποκύψει στους εκφοβισμούς και να μην σκύψει το κεφάλι στους «δυνάστες» της ομογένειας.
Η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες στον ομογενειακό τύπο και την οποία υπογράφουν υποψήφιοι για τις εκλογές στην Κοινότητα Μπεσίκτας, είναι ένας ακόμη σημαντικός σταθμός της ομογένειας στην πορεία εκδημοκρατισμού.
Ήδη σε προηγούμενες αναρτήσεις μας δημοσιεύσαμε την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τον «μεγαλοπαράγοντα» που διοικεί το βακούφι της Κοινότητας Μπεσίκτας και την επιδιωκόμενη χειραγώγηση του αποτελέσματος των εκλογών.
Για τους λόγους αυτούς αλλά και γενικότερα γι’ αυτούς που γνωρίζει πολύ καλά η Ομογένεια, είναι πολύ σημαντική κίνηση η ανακοίνωση που δημοσίευσαν οι υποψήφιοι. Τόσο γιατί περιγράφουν τους περιορισμούς που επέβαλλε ο «μεγαλοπαράγοντας» στην έκφραση της ελεύθερης βούλησης της Ομογένειας, όσο και για τους στόχους που δεσμεύονται να υλοποιήσουν σε περίπτωση εκλογής τους.
Βέβαια, ο τρόπος που μεθόδευσε τις εκλογές ο «μεγαλοπαράγοντας» θέτει σοβαρά ερωτηματικά εάν πράγματι θα γίνουν εκλογές στην κοινότητα Μπεσίκτας ή απλά η όλη υπόθεση θα εξελιχθεί σε παρωδία – φιάσκο. Θα φανεί σύντομα.
Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση των υποψηφίων, η εκλογή των οποίων είναι ο μόνος δρόμος για να επανέλθει στους κόλπους της ομογένειας η Κοινότητα Μπεσίκτας. Αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής οι «εξαγγελίες στόχων» του συνδυασμού, επειδή εκφράζουν την βούληση για έργο ωφέλιμο στην Ομογένεια. Σε μία κοινωνία που συνήθως ψηφίζει πρόσωπα και όχι προγράμματα, προσφέρει ένα διαφορετικό παράδειγμα, η δημοσιοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος δράσης. Πρόκειται για μία κίνηση που ενισχύει την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της Ομογένειας.

 ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΣΥΝ∆ΥΑΣΜΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

Αγαπητοί συµπολίτες,
Επιθυµία µας ήταν, δια της παρούσας εξαγγελίας στόχων, να µπορούσαµε να απευθυνθούµε σε όλη την οµογένεια της Πόλης που διατηρεί άµεσο ενδιαφέρον για τα δρώµενα σε µια εκ των κοινοτήτων της. ∆υστυχώς, όµως, αδυνατούµε να το πράξουµε καθώς οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας εφοροεπιτροπής της κοινότητας Μπεσίκτας θα γίνουν µε περιορισµένο εκλογικό κατάλογο της υποδιοίκησης της περιοχής.
Εµείς, ως υποψήφιος συνδυασµός που διεκδικεί την ψήφο σας στις επερχόµενες εκλογές της 19ης Ιουνίου θεωρούµε υποχρέωσή µας να σας ανακοινώσουµε τις προθέσεις και τους στόχους µας εφόσον εκλεγούµε στη διοίκηση της κοινότητας Μπεσίκτας.
∆εσµευόµαστε:
1. Επειδή αναγνωρίζουµε ότι ο φυσικός ιδιοκτήτης των κοινοτήτων είναι όλη η οµογένεια της Πόλης, στις επόµενες εκλογές να αποταθούµε ώστε αυτές να πραγµατοποιηθούν µε διευρυµένο εκλογικό κατάλογο.
2. Να καταθέσουµε δηµόσια την έκθεση παράδοσης και παραλαβής του ταµείου της κοινότητας καθώς και της καταγραφής των ακινήτων της. Έπειτα εφόσον γνωρίσουµε τα οικονοµικά δεδοµένα της κοινότητας θα είµαστε σε θέση να εξαγγείλουµε δηµοσίως τους στόχους για την αξιοποίηση της περιουσίας της κοινότητας για την επόµενη τετραετία µιας και αυτή τη στιγµή δεν έχουµε εικόνα των οικονοµικών της κοινότητας.
3. Να λογοδοτούµε κάθε έτος για τα πεπραγµένα της κοινότητας.
4. Να αξιοποιήσουµε µε διαφάνεια τα ακίνητα της κοινότητας και να επιδιώξουµε να διαµορφώσουµε ένα εκ των κενών οικηµάτων της κοινότητας σε ξενώνα φιλοξενίας φοιτητών και νέων.
5. Να οµαλοποιήσουµε τις σχέσεις της κοινότητας µε τους κοινοτικούς θεσµούς και την οµογένεια συνολικά ώστε να συµβάλλουµε δυναµικά στις προσπάθειες ανασυγκρότησής της.
6. Να συγκροτήσουµε µόνιµη γραµµατεία της κοινότητας προς εξυπηρέτηση όλων των µελών της.
Με εκτίµηση,
Βασίλης Τσαβίδης, Ελένη Τριανταφυλίδου, Πάρης Μαγίς, Σάββας Κοτάµ, Μαρία (Meryem) Γιρµί, Γρηγόρης Χαρίτογλου, Στράτος ∆ολτσινιάδης, Χρυσοβαλάντης Τσαβίδης