Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ανατολής», οδεύουμε προς αλλαγή προσώπου στην θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Σταύρος Γιωλτζόγλου, που επί αρκετά χρόνια ήταν Συντονιστής Εκπαίδευσης, πρόκειται σύντομα να αποχωρήσει από την θέση αυτή.

Ο κ. Γιωλτζόγλου εκτός από την θητεία του ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης, έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός και σε άλλες θέσεις, οπότε έχει μια μακρόχρονη διαμονή στη Τουρκία.

Στη θέση του Συμβούλου υπηρέτει περίπου εδώ και 14 χρόνια, οπότε θεωρείται από τους Συμβούλους με την μακροβιότερη θητεία.

Οι συντονιστές εκπαίδευσης ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και έχουν καθήκοντα εποπτικά, συντονιστικά, επιστημονικά στις χώρες του εξωτερικού όπου υπάρχουν εκπαιδευτικές μονάδες οι οποίες κατατάσσονται στον κύκλο της ελληνικής παιδείας.

Με την μακρόχρονη παρουσία του στα εκπαιδευτικά θέματα της Ομογένειας, ο κ. Γιωλτζόγλου είναι από τους Συντονιστές με πολύ καλή γνώση επί των θεμάτων αυτών, σε σχέση με πολλούς προκατόχους του. Επίσης με την χαμηλών τόνων, προσηνή προσωπικότητα του, χαίρει εκτίμησης στους κύκλους της ομογένειας.

Ο κ. Γιωλτζόγλου κατά την θητεία του, ήρθε αντιμέτωπος με τα χρονίζοντα προβλήματα της ομογενειακής εκπαίδευσης, τα οποία έχουν τελματώσει και παρεμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της. Αυτά τα προβλήματα παρέμειναν άλυτα, τόσο εξαιτίας της δύναμης αδράνειας που έχει αναπτυχθεί στην ομογενειακή εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και της απροθυμίας ή αδιαφορίας των διάφορων πολιτικών ηγεσιών του ελληνικού Υπ. Παιδείας, να συμβάλλουν στην επίλυση τους.  

Η μόνη φορά, που με πρωτοβουλία του κ. Γιωλτζόγλου έγινε απόπειρα μεταρρυθμίσεων, επί υπουργίας του ομογενή κ. Κώστα Γαβρόγλου, η προσπάθεια ναυάγησε, λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την αμφιλεγόμενη ιεράρχηση στόχων, με πρόταξη την σύμπτυξη (κλείσιμο) σχολικών μονάδων.

Όπως πληροφορούμαστε στη θέση του κ. Γιωλτζόγλου για Συντονιστής Εκπαίδευσης, προορίζεται ένας άλλος γνώριμος της ομογενειακής εκπαιδευτικής κοινότητας. Συγκεκριμένα ο εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Γιγουρτσής, που υπηρέτησε επί αρκετά χρόνια ως «μετακλητός εκπαιδευτικός» στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, προορίζεται για Συντονιστής Εκπαίδευσης. Και ο κ. Γιγουρτσής, όπως ο κ. Γιωλτζόγλου, θεωρείται καλός γνώστης των ομογενειακών εκπαιδευτικών θεμάτων, αλλά και του ομογενειακού γίγνεσθαι. Επίσης οι καλές σχέσεις που διατηρεί με κύκλους της ομογένειας σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητας του, μπορεί να προσμετρηθούν στα θετικά της επιλογής του, εφόσον επιβεβαιωθεί.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις διάφορες εναλλασσόμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπ. Παιδείας, και τα πρόσωπα που έχουν περάσει από την θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης, μπορούμε να εξάγουμε κάποια γενικότερα συμπεράσματα για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Συντονιστής στα ομογενειακά εκπαιδευτικά πράγματα.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που επιλέγεται ο Συντονιστής, εάν δηλαδή είναι αξιοκρατικός ή προϊόν προσωπικών γνωριμιών και επιλογών της ηγεσίας του Υπουργείου, το βασικό «προσόν» που πρέπει να διαθέτει είναι να αγαπάει, να πονάει και να νοιάζεται την Ομογένεια. Στη συνέχεια του πρώτου, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι καμία βελτίωση, πόσο μάλλον μεταρρύθμιση, στα ομογενειακά εκπαιδευτικά θέματα, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν εξασφαλίσει την συναίνεση ή και την συσστράτευση των παραγόντων της ομογενειακής εκπαιδευτικής κοινότητας.

Να ευχηθούμε μια καλή και παραγωγική θητεία στον νέο Συντονιστή, επ’ ωφελεία της ομογενειακής εκπαίδευσης.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

 

 

…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.

Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 25 Ευρώ.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2020 – 2021, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr

Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

 

 

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.

Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr