Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΛΑΪ-ΠΛΑΪ»




Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Αντιοχείτες, Αρμένιοι, Συροϊκωβίτες, Εβραίοι, Τούρκοι που ζουν στην Αθήνα αλλά και Ελλαδίτες.
Ένα πολυάριθμο «πολύχρωμο» κοινό συγκεντρώθηκε την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου.
Εκεί έγινε η παρουσίαση του προγράμματος «YANYANA (Πλάϊ-Πλάϊ) - Όλοι μαζί ενάντια στα στερεότυπα για τη διαφορετικότητα».

Πρόκειται για πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και το υλοποίησε ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) σε συνεργασία με άλλους φορείς μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας. Το πρόγραμμα είχε ως σκοπό να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο και να καταπολεμήσει τις διακρίσεις και τα στερεότυπα που υπάρχουν στη κοινωνία της Τουρκίας, έναντι μειονοτικών ομάδων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι οργανωτές ήρθαν σε επαφή με εκατοντάδες νέους της Τουρκίας σε διάφορες πόλεις, από την Κωνσταντινούπολη έως το Βαν στα ανατολικά της χώρας.
Η παρουσίαση του προγράμματος εντυπωσίασε το κοινό, που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει διαφορετικές όψεις από την ζωή των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και της σύγχρονης Τουρκίας. Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι η εκδήλωση ανέτρεψε ή αμφισβήτησε στερεότυπες αντιλήψεις.

Ο κ. Αντ. Παριζιάνος

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΥΡΚΙ κ. Αντώνη Παριζιάνου, η σύντομη αναφορά στον κοσμοπολιτισμό των Πολιτών από την πανεπιστημιακή κα Ilay Ors, η συνοπτική ομιλία του συγγραφέα κ. Πέτρου Μάρκαρη για τον γλωσσικό πλούτο των μειονοτήτων, αλλά και οι σύντομες παρουσιάσεις από μέλη μη μουσουλμανικών κοινοτήτων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, όπως και οι προβολές τμημάτων του ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, αποτέλεσαν τον κύριο κορμό της εκδήλωσης.
Για όλ’ αυτά που εντυπωσίασαν το κοινό θα έχουμε ρεπορτάζ στο προσεχές τεύχος της «Αντολής».
Σε αυτή την ανάρτηση μας δημοσιεύουμε την ομιλία του κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα, στην εκδήλωση, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Βίγκας, ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΚΙ, ήταν ο εμπνευστής του προγράμματος και ο συντονιστής στην υλοποίηση του.

  Ο κ. Λάκης Βίγκας


Αγαπητοί Αθηναίοι, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Σύριοι, Αντιοχείς κι όλοι οι φίλοι που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας,
Καλώς ήρθατε και καλή χρονιά!

Η ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματός μας κι εγώ προσωπικά αισθανόμαστε μεγάλη τιμή και χαρά που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας για να συναντηθούμε απόψε εδώ παρουσιάζοντάς σας την πορεία και τα αποτελέσματα του προγράμματος με τίτλο: «Γεφυρώνοντας το χάσμα του παρελθόντος, χτίζοντας μαζί ένα κοινό μέλλον» ή αλλιώς στα τούρκικα «YanYana», και να σας καταθέσουμε τις εντυπώσεις και την εμπειρία μας. Όπως σας ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου μας, κ. Αντ. Παριζιάνος, ο ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμέικων Κοινοτήτων) ιδρύθηκε το 2011 για να ανταποκριθεί σε δύο βασικούς σκοπούς:
- Να συντονίζει τα θέματα 70 βακουφίων, δηλαδή κοινωφελών ιδρυμάτων, της ομογένειάς μας.
- Να αναπτυχθεί ως μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που παράλληλα με τον συντονιστικό του ρόλο στην Κοινότητα, να γίνει η φωνή, ο εκφραστής της ομογένειας στην ευρύτερη κοινωνία της Τουρκίας, της Ελλάδας, στα πανεπιστημία, ευρωπαϊκά ιδρύματα κ.α.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΚΙ δραστηριοποιήθηκε και στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε και να μας γνωρίσουν, διότι υπάρχει ένα χάσμα στις αντιλήψεις των ανθρώπων. Η σύγχρονη ιστορία της ομογένειας αλλά και γενικότερα των μειονοτήτων είναι γνωστή σε όλες κι όλους. Ο 20ος αι. ήταν δύσκολος και καταστροφικός. Δημιούργησε αποστάσεις, καχυποψίες, φοβίες, στερεότυπα, αμφισβητήσεις. Οι μειονότητες μετατράπηκαν σε πεδίο αντιπαραθέσεων και εργαλειοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων κι άσκησης πίεσης. Πόσα χρόνια ακόμα θα ζούμε με τα φαντάσματα του παρελθόντος, πόσα χρόνια θα φοβόμαστε τον διπλανό μας, επειδή δεν τον γνωρίζουμε και δεν μας γνωρίζει; Γιατί να συνεχίζουμε να μεταθέτουμε στο απώτερο μέλλον τις πολιτικές συμφιλίωσης κι επαναπροσέγγισης;
Για όλα αυτά, ξεκινώντας το 2006 με ένα ιστορικό για την ομογένεια συνέδριο, που οργανώσαμε στην Πόλη, συνεχίζουμε έως σήμερα να αναζητούμε ένα αξιοπρεπές μέλλον, ο κάθε ένας στην πατρογονική του εστία, με τη δική του ταυτότητα, θρησκεία, γλώσσα και πολιτισμό. Τότε, γνωρίζαμε ότι ο δρόμος μας ήταν μακρύς, αλλά «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».
Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να αναλάβει και να υλοποιήσει ο ΣΥΡΚΙ αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσκαλώντας σε συνεργασία το αρμένικο βακούφι Βαφεοχωρίου Βοσπόρου και λαμβάνοντας την υποστήριξη από άλλους 6 φορείς, όπως τον Σύνδεσμο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Συριακό Ίδρυμα Κωνσταντινούπολης, την εβραϊκή εφημερίδα Şalom, τον Αρμένικο Σύνδεσμο Μαλάτιας Hayder, τον Εκπαιδευτικό και Μορφωτικό Σύνδεσμο Ίμβρου και την Ορθόδοξη Κοινότητα Αντιόχειας. Η πρωτοβουλία μας να συνεργαστούμε ως μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας είναι μία εξέλιξη της από κοινού πορείας μας από το 2008, οπότε και διεξήχθη η πρώτη εκλογή του κοινού εκπροσώπου των 167 κοινοτικών ιδρυμάτων στο διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Η πρώτη δεκαετία της συνεργασίας απέδειξε ότι έχουμε πολλά κοινά θέματα που μας απασχολούν και μόνο με μία ειλικρινή και σταθερή σχέση θα μπορούσαμε να γίνουμε υπολογίσιμοι στη μεγάλη σε έκταση και πολυπληθή αυτή χώρα, που ο αριθμός των μελών μας είναι ελάχιστος.
Έπειτα από ένα ταξίδι 22 μηνών, με 17 εθελοντές νέους από τις μειονότητες, 9 δυναμικά στελέχη από διάφορες θέσεις της κοινωνίας που συγκρότησαν το συμβουλευτικό όργανο του προγράμματος, με 3 εξεραιτικά επιτυχημένους εκτελεστικούς συνεργάτες μας βρισκόμαστε ενώπιόν σας.
«Γιατί, όμως, στην Αθήνα;», θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί. Διότι εδώ είναι ο δεύτερος πνεύμονάς μας, η ευρύτερη κοινότητα, τα σωματεία μας, οι άνθρωποι που αγωνίζονται για να κρατήσουν εδώ και δεκαετίες τις αξίες και τις αρχές της κοσμοπολίτικης Κωνσταντινούπολης. Θεωρούμε καθήκον μας να μοιραστούμε αυτές τις στιγμές με όλους όσοι ζείτε πλέον εδώ, στη φιλόξενη και ιστορική Αθήνα.



Όπως όλες οι μειονότητες έτσι κι εμείς αγωνιούμε για το μέλλον μας, για το μέλλον αυτής της ιστορικής κοινότητας που συνέβαλε στον πολιτισμό και την ιστορία τόσο της σημερινής Τουρκίας όσο και της Ελλάδας. Αγωνιζόμαστε για την ισοπολιτεία, την ισονομία μεταξύ πλειονοτικών και μειονοτικών. Παλεύουμε για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς στερεότυπα, διακρίσεις, που να μην φοβάται τον διαφορετικό, τον Άλλον. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την παιδεία και την επικοινωνία με τις νέες γενιές. Γι’ αυτό επενδύσαμε στους φοιτητές των διαφορετικών πόλεων της Τουρκίας: Σμύρνη, Εσκισεχίρ, Σαμσούντα, Καισάρεια, Γκαζιαντέπ, Αντιόχεια, Βαν, Κωνσταντινούπολη. Οργανώσαμε εντατικά προγράμματα, θεματικές εκθέσεις, προβολές ταινιών. Πήγαμε με νέους και μεγάλους να συναντήσουμε Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Τσερκέζους, μετανάστες, παραδοσιακούς, μοντέρνους, θρησκευόμενους και κοσμικούς. Μοιραστήκαμε τον χρόνο μας, φάγαμε μαζί, συζητήσαμε, αφουγκραστήκαμε αυτά που τους απασχολούν, δώσαμε απαντήσεις στις απορίες τους και τους μιλήσαμε κοιτάζοντας στα μάτια ο ένας στον άλλον, με ειλικρίνεια, με διάθεση αλληλογνωριμίας και με ήθος.
Δεν πήγαμε να υποδείξουμε, να διδάξουμε, να επιβάλλουμε. Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τις διαφορές μας. Οικοδομήσαμε δυνατότητες και συνεργαστήκαμε. Βρήκαμε κοινές συνισταμένες, ισορροπίες κι αναγνωρίσαμε τους ρόλους μας στη σύγχρονη κοινωνία. Τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην αξιοπρέπεια του άλλου. Δεχθήκαμε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε αντιλήψεις. Κατανοήσαμε τις ευαισθησίες των κοινωνιών μας κι αναγνωρίσαμε την ισχύ της πληθυσμιακής ασυμμετρίας.
Όλες αυτές οι δυναμικές και αλληλεπιδράσεις μάς δίδαξαν και μας έκαναν να εντοπίσουμε την ανάγκη της συνεργασίας, τη δέσμευσή μας για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημιουργία μίας μόνιμης πλατφόρμας επικοινωνίας και συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, το έμπειρο κλιμάκιό μας επισκέφθηκε 6 πόλεις και τα εργαστήριά μας έλαβαν χώρα σε 7. Πουθενά, και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα, δυσκολίες, δυσαρέσκεια. Αντιθέτως, ήταν μία υπέροχη εμπειρία, ένα ταξίδι ελπίδας η επικοινωνία με τους νέους, για την οποία εμπειρία θα σας μιλήσουν οι Στέλλα Καραχριστιανίδου, Σεβάν Ατάογλου, Ευριδίκη Πίγκου, Özcan Geçer και Selin Toledo.
Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Π. Φαλήρου και τον κ. Δημήτρη Πιττούλη, δημοτικό σύμβουλο και πλέον υποψήφιο δήμαρχο, για τη μεσολάβηση και την υποστήριξη. Την Οι.Ομ.Κω. και τον πρόεδρό της, καθ. Νίκο Ουζούνογλου. Την κ. Έλλη Χαριτωνίδου-Κόβη και τους συνεργάτες της «Ρωμηών Πράξεις». Τον συμ-Πολίτη φίλο κ. Χρήστο Ελματζίογλου, επιχειρηματία, για τη συμβολή του και τη βοήθειά του. Τις εφημερίδες «Ανατολή» και «Πολίτης», καθώς και τους συλλόγους Ιμβρίων και Τενεδίων. Βεβαίως, ευχαριστώ θερμά τους κκ Αντώνη Παριζιάνο, πρόεδρο του ΣΥΡΚΙ, İlay Romaın Örs, ακαδημαϊκό, Πέτρο Μάρκαρη, συγγραφέα, και Παύλο Τσίμα, δημοσιογράφο, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για συμμετοχή στην αποψινή εκδήλωση.
Θέλω να πιστεύω ότι όπως κι αν είναι οι συνθήκες, οφείλουμε αδιάκοπα να συνεχίζουμε την επικοινωνία, να επενδύουμε στον διάλογο, για να συμβάλουμε στην πρόοδο και στη γεφύρωση του χάσματος των δύο λαών, οικοδομώντας κοινές αξίες, που θα επιτρέψουν σε όλους τους πολίτες να νιώθουν ελεύθεροι και να πιστεύουν στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ όλες κι όλους.

(Λάκης Βίγκας, Αθήνα, 14/1/2019)



Η ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ
Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2019 – 2020, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr