Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΑΔΕΛΦΑ ΕΘΝΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΘΥΕΛΛΗΣ, ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 100ής επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Τουρκία, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015,  στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Κ. Χασιώτη, με τίτλο “Αδελφά έθνη εν μέσω θυέλλης, Αρμένιοι και Έλληνες στις μεγάλες κρίσεις του Ανατολικού Ζητήματος (1856-1914)”.
Την εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας τηςΔημοκρατίας της Αρμενίας και οργανώθηκε από την Επιτροπή Εκδηλώσεων της 100ής επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, η πρώην υπουργός Παιδείας της Κύπρου κα Αγγελίδου, ο Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος Χορέν Ντογραματζιάν, πρώην πρέσβεις, μέλη της διπλωματικής κοινότητας, πανεπιστημιακοί, ιστορικοί, εκπρόσωποι φορέων της αρμενικής κοινότητας στην Αθήνα και πλήθος κόσμου.
Την παρουσίαση του βιβλίου, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο University Press, συντόνισε ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Για το περιεχόμενο της έκδοσης μίλησαν ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Σαρκίς Αγαμπατιάν  και ο συγγγραφέας του έργου καθηγητής κ. Ι. Χασιώτης. Χαιρετισμό απηύθηναν ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Γκαγκίκ Γαλατσιάν, καθώς και ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Εκδηλώσεων της 100ης Επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων κ. Κερόπ Εκιζιάν. Ολοι οι ομιλητές εξήραν τη σπουδαιότητα του βιβλίου, τις τεκμηριωμένες απόψεις του συγγραφέα και τον πλούτο των πηγών, πάνω στις οποίες βασίσθηκε ο έγκριτος καθηγητής για την μνημειώδες αυτό έργο. 

Το ογκώδες έργο του καθηγητή κ. Ιωάννη Χασιώτη για τις ελληνοαρμενικές σχέσεις στην περίοδο 1856-1914, συνιστά έργο ζωής, ενός καταξιωμένου επιστήμονα, προσεγγίζοντας στο θέμα από μία ανεξερεύνητη μέχρι σήμερα σκοπιά, δηλαδή την παράλληλη μελέτη των γεγονότων σε σχέση με τους δύο λαούς. Το βιβλίο αυτό, που έρχεται να προστεθεί   στη σειρά ιστορικών μελετών σχετικά με τους Αρμένιους, φέρει την υπογραφή ενός διεθνώς αναγνωρισμένου πανεπιστημιακού καθηγητή, που με τη μακρά επιστημονική ενασχόλησή του με το θέμα,  τη σχολαστικότητα των μελετών του, και το εύρος των γνώσεών του γύρω από το Αρμενικό Ζήτημα, κατατάσσεται μεταξύ των πλέον έγκριτων μελετητών της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ 100ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ