Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομιλία κ. Αντώνη Παριζιάνου, προέδρου του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, στην Σύναξη Επιτρόπων την 16η Νοεμβρίου 2013
 

Αγαπητοί συνάδελφοι, εκλεκτοί κοινοτικοί παράγοντες φίλες και φίλοι,
Καλώς ήλθατε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων με ιδιαίτερη χαρά και εκτίμηση σας καλωσορίζει στην σημερινή συγκέντρωση, η οποία αποβλέπει στην ενημέρωση σας για τα πεπραγμένα και τα τεκταινόμενα στον Σύνδεσμο, όπως συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και για να εκφράσετε τις απόψεις σας επί βακουφικών και κοινοτικών θεμάτων με την πείρα που αποκτήσατε εργαζόμενοι στα κοινά.
Εντός ολίγου θα ενημερωθείτε για τα πεπραγμένα, τα οποία τα θέτουμε στην κρίση σας. Θα μπορούσαμε να πράξουμε και περισσότερα όμως να είστε βέβαιοι  ότι  όλα πραγματοποιήθηκαν με αρκετές δυσκολίες και πάντοτε με την ηθική και υλική στήριξη ορισμένων κοινοτήτων μας. Εάν δεν είχαμε τη στήριξη και την οικονομική ενίσχυση των, οι περισσότερες δραστηριότητές μας θα ήταν άκαρπες.
Επίσης εκφράζουμε ευχαριστίες στον κ. Λάκη Βίγκα, τον οποίο επιλέξαμε ως εκπρόσωπο μας στη Γενική Διεύθυνση των Βακουφίων και ο οποίος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε βακουφικά θέματα και κυρίως σε επιστροφές ακινήτων. Ήταν και είναι πάντοτε στο πλευρό μας.

Το κυριότερο καθήκον του ΣΥΡΚΙ είναι ο συντονισμός των κοινοτικών δρωμένων. Είναι ένα συντονιστικό όργανο  με σκοπό  να συντονίζονται ομογενειακά θέματα και διοργανώσεις κοινού ενδιαφέροντος. Οπωσδήποτε κάθε επιτροπή έχει τον πρώτο λόγο στη διοίκηση της κοινότητας αλλά τι γίνεται με θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν από κοινού;
Εδώ χρειάζεται καλή διάθεση και πνεύμα συνεργασίας. Ευτυχώς οι κοινότητες μας στη μεγάλη πλειοψηφία τους αναγνωρίζουν την ιδιότητα του ΣΥΡΚΙ και συνεργάζονται. Εάν δεν συνεργαστούμε και δεν κρατήσουμε εποικοδομητική στάση στα κοινά, δεν θα έχουμε πρόοδο στα βακουφικά θέματα αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν την ομογένεια.
Βεβαίως πολλοί  αναμένουν  θαύματα από το ΣΥΡΚΙ, ακόμη και οι ελλαδίτες  που εγκαταστάθηκαν εδώ περιμένουν τουλάχιστον ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων τους. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχουμε μαγικές λύσεις, οι λύσεις είναι στη συνεργασία όλων και το κυριότερο πρέπει να έχει το ΣΥΡΚΙ την ενίσχυση των κοινοτήτων μας ειδάλλως, μη γένοιτο, θα αποτύχουμε. 
Παρακαλούμε να είστε σε επαφή με το Διοικ. Συμβούλιο και να συνεργαζόμαστε, τελικά όλοι υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό.
Προ ενός έτους είχα πει ότι το όραμα για ένα καλύτερο αύριο, το οποίο νομίζω η ομογένεια το αξίζει, θα το πετύχουμε παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες. Αρκεί να το πιστέψουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι. 
Για να μην δευτερολογήσω θα σας αναφέρω ολίγα για τον εκλογικό κανονισμό και τους εκλογικούς καταλόγους.
Το σχέδιο  εκλογικού κανονισμού το συντάξαμε ύστερα από  διαβουλεύσεις με νομικούς και άλλους κοινοτικούς παράγοντες, το αποστείλαμε στις κοινότητες, οι οποίες το παρέδωσαν στη Διεύθυνση Βακουφίων άλλες αυτούσιο και άλλες με μικροαλλαγές. Κάναμε αρκετές συγκεντρώσεις για να μπορέσουμε να συντάξουμε ένα κείμενο στα μέτρα της ομογένειας, δεν ήταν εύκολη δουλειά καθότι έχουμε πολλά δημογραφικά προβλήματα, υπάρχουν περιοχές και κοινότητες που δεν έχουν κανένα ενορίτη. Επομένως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ομογένεια πλέον είναι μια και μόνη κοινότητα. Ευχής έργο θα είναι η αποδοχή της πρότασης μας για τη συνένωση ορισμένων κοινοτήτων κατά περιφέρειες για την καλύτερη διοίκηση των.
Από πληροφορίες που έχουμε και ίσως ο κ. Βίγκας έχει και νεότερες, το νομικό τμήμα των βακουφίων μελετά το θέμα για την έκδοση του νέου κανονισμού. Το δύσκολο στην υπόθεση είναι ότι ακυρώθηκε ο προηγούμενος κανονισμός χωρίς να εκδοθεί ο νέος και οι κοινότητες και να θέλουν ακόμη δεν μπορούν να διεξάγουν εκλογές. Ευχόμαστε το ταχύτερο να έχουμε ανά χείρας τον  νέο κανονισμό. 

Ένα θέμα που κατά την άποψη μου είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της ομογένειας είναι η δημιουργία των εκλογικών καταλόγων, οι οποίοι τρόπον τινά θα είναι και η βάση για τη δημογραφική έρευνά μας. Πρέπει πάση θυσία να ανανεωθούν. Οι τελευταίοι κατάλογοι που χρησιμοποιήσαμε δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τελευταία προ μερικών ετών δημιουργήσαμε ένα κέντρο στα γραφεία της Κοινότητας Ταταούλων, υπό την ηγεσία του κ. Δημητρίου Ζώτου  έγινε σύσταση επιτροπής και είχαμε ξεκινήσει ένα δημιουργικό έργο.  Αφαιρέσαμε αυτούς που απεβίωσαν κάναμε προσθέσεις αλλά τελικά δεν φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή, να μας βοηθήσουν οι κοινότητες, οι Μητροπόλεις και οι Αρχιερατικές περιφέρειες να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία των συμπολιτών μας εκλεκτόρων και να δημιουργήσουμε νέους έστω και κατά προσέγγιση εγγίζοντες την πραγματικότητα εκλογικούς καταλόγους. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ειδάλλως θα μας δώσουν άδεια για εκλογές και θα προβληματιστούμε με τους εκλογικούς καταλόγους.
Τελειώνοντας ευχαριστούμε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Γενικό Πρόξενο κ. Νικόλαο Ματθιουδάκη για την ενεργό και πολύτιμη συμπαράσταση τους, ευχαριστούμε και όλους εσάς και όλες τις κοινότητες που μας συμπαραστέκονται, ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Κοινότητα Σταυροδρομίου, η οποία μας παραχωρεί χώρο για τα γραφεία του Συνδέσμου μας και μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τους κοινόχρηστους χώρους της για συνεδριάσεις, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις του ΣΥΡΚΙ.
Σας ευχαριστώ.