Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, «ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ» ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ


Όπως ανακοινώθηκε και δημοσιεύτηκε σε διάφορους ιστότοπους, συμφωνήθηκε συνεργασία της HELLAS SAT με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την ανοικτή μετάδοση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο www.e-pontos.gr «…ανακοινώθηκε ότι παρά την αναστολή της λειτουργίας της ΕΤ3, θα καταστεί και φέτος εφικτή, για τέταρτη συνεχή φορά, η μετάδοση το Δεκαπενταύγουστο της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.
H Hellas Sat θα παράσχει και φέτος δωρεάν τη δορυφορική χωρητικότητα στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή για όσες ώρες χρειαστεί η μετάδοση και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα αναλάβουν τα έξοδα του συνεργείου εξωτερικών μεταδόσεων στην Τραπεζούντα με σκοπό να παρέχεται για πρώτη φορά φέτος ανοικτή η μετάδοση σε όποιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδος ή του Εξωτερικού θελήσει να μεταδώσει το σημαντικό αυτό γεγονός του Ποντιακού Ελληνισμού…»
Οπωσδήποτε είναι ευχάριστο γεγονός ότι με την συνεργασία αυτή θα είναι εφικτή η μετάδοση της Πατριαρχικής λειτουργίας από την Παναγία Σουμελά. Δυστυχώς όμως, οι δύο κορυφαίοι φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού, μέχρι στιγμής, πέρα από κάποιες ανακοινώσεις, δεν έχουν προβεί σε ουσιαστικότερες ενέργειες αντίδρασης στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί. Κι αυτό παρ’ ό,τι οι τοπικοί φορείς που αντιδρούν στην μετατροπή, κάνουν έκκληση από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, για διεθνή υποστήριξη της προσπάθειας τους. Για τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων αναφερόμαστε αναλυτικά στο προσεχές τεύχος της «Ανατολής».
Εδώ, θα υπενθυμίσουμε τα λόγια του Omer Asan, γνωστού ερευνητή και εκδότη που στο παρελθόν διώχτηκε ποινικά για το βιβλίο του «Pontus Kulturu», ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «…Η σημασία της Αγίας Σοφίας δεν προέρχεται μόνο από το γεγονός ότι είναι τόπος λατρείας. Η Αγία Σοφία είναι η μητρική εστία, των εκατοντάδων χιλιάδων παλιών συμπολιτών μας, οι οποίοι παρά την θέληση τους διώχτηκαν από εδώ, με την ανταλλαγή. Κατά συνέπεια πρόκειται για μία απόφαση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους σημερινούς Τραπεζούντιους, ούτε και από όσους παλιούς συμπολίτες μας συνεχίζουν να αισθάνονται Τραπεζούντιοι…».
Τα λόγια του Omer Asan, θα πρέπει να προβληματίσουν όχι μόνο τις διοικήσεις των δύο προαναφερόμενων Ποντιακών φορέων, αλλά και όλους τους Πόντιους που έχουν ενεργό ρόλο στον οργανωμένο Ποντιακό χώρο, όπως και κάθε Μικρασιατικής καταγωγής Έλληνα.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών με την έκκληση να παραμείνει μουσείο η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 
http://www.change.org/petitions/trabzon-ayasofya-m%C3%BCzesi-m%C3%BCze-olarak-kalmal%C4%B1-ayasofyam%C3%BCzesi?utm_campaign=autopublish&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition


Όπως μας πληροφορεί ο ιστότοπος www.e-pontos.gr, μπορεί οποιοσδήποτε να λάβει το σήμα της μετάδοσης ελεύθερο χωρίς κωδικοποίηση με κεραία στραμμένη στο δορυφόρο HELLAS SAT 2, αφού ρυθμίσει το δέκτη του στα εξής χαρακτηριστικά λήψης:
Δορυφόρος HELLAS SAT 2, 39 Μοίρες Ανατολικά
Χρόνος Μετάδοσης: (05.00 UTC – 11.00 UTC)
Για Ευρωπαϊκή Κάλυψη
Downlink Central Frequency: 11039.500 MHz (Ver)
FEC: ¾

Symbol Rate: 6.600 Msys
Bandwidth: 9MHz
Για Κάλυψη στη Μέση Ανατολή
Downlink Central Frequency: 11457.500 MHz (Ηοr)
FEC: ¾
Symbol Rate: 6.600 Msys
Bandwidth: 9MHz