Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες, στην Τουρκία γίνεται προσπάθεια παγίδευσης και συκοφάντησης του Σεβ. Μητροπολίτη Προύσσης κ. Ελπιδοφόρου και μέσου αυτού του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Συγκεκριμένα, προ μερικών ημερών ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσσης κ. Ελπιδοφόρος, που είναι και Ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου και η ομώνυμη Θεολογική Σχολή, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την επαναλειτουργία της Σχολής είπε, ‘είμαστε έτοιμοι, οσμίζομαι ότι και το γενικό κλίμα, το κράτος, η αντιπολίτευση, ο τύπος, η κοινή γνώμη είναι έτοιμοι, για ν’ ανοίξει η Σχολή’.
Στη συνέχεια όμως ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο, για την «Κλειστή Πύλη», την οποία τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και οι καθοδηγητές τους, την έχουν βαπτίσει «Πόρτα Μίσους». Μάλιστα κατά τον γελοίο ισχυρισμό τους το Πατριαρχείο κρατά κλειστή την πύλη όπου απαγχονίστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ το 1821, μέχρι να απαγχονιστεί εδώ κάποιος τούρκος αξιωματούχος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης, ομιλώντας προς τον δημοσιογράφο, ο οποίος να σημειωθεί ότι ήταν του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων «Αναντολού», απάντησε και στην ερώτηση σχετικά με την «Κλειστή Πύλη». Ο κ. Ελπιδοφόρος διατύπωσε την θέση του Πατριαρχείου, ότι δηλαδή δεν κρατείται η Πύλη κλειστή λόγω μίσους και διάθεσης αντεκδίκησης, αλλά ‘επειδή το σημείο αυτό που απαγχονίστηκε ο Πατριάρχης είναι ο συμβολικός τάφος του, εφόσον η σωρός του δεν βρίσκεται στο Πατριαρχείο. Οι τάφοι των ανθρώπων δεν ανοίγονται. Δεν υπάρχει μίσος αλλά σεβασμός στη μνήμη και στον τάφο του Πατριάρχη’.
Αυτή η απλή και κατανοητή δήλωση, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ισλαμο-εθνικιστικό τύπο της Τουρκίας.
Χαρακτηριστικό είναι ένα απόσπασμα, που δημοσιεύτηκε με παρόμοια διατύπωση σε όλα τα μέσα, που συμμετείχαν στην επιχείρηση συκοφάντησης του Σεβ. Μητροπολίτη.
Αυτό το απόσπασμα αναφέρει: «Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Προύσσης και Ηγούμενου της Θεολογικής Σχολής Χάλκης Ελπιδοφόρου Λαμπρινιάδη, ότι δεν θα ανοίξουν την μεσαία πύλη του Πατριαρχείου, την οποία αποφάσισαν να κλείσουν μέχρι να εκδικηθούν την εκτέλεση του Ρωμιού Πατριάρχη Γρηγορίου, επειδή κατά την ανταρσία του Μωριά, αντί να υποστηρίξει το Οθωμανικό κράτος που του πρόσφερε στέγη, συνεργάστηκε με τους Έλληνες, αλλά και μέχρι να κρεμαστεί με τον ίδιο τρόπο ένας Τούρκος κρατικός αξιωματούχος».
(http://www.akishaber.net/haberdetay.asp?id=27263)
Μάλιστα κάποια μέσα (http://www.timeturk.com/tr/2012/08/09/bakan-gunay-rahibin-tavri-dogru-degil.html) αναφέρονται σε δηλώσεις του Υπ. Πολιτισμού κ. Γκιουνάϊ, ο οποίος φέρεται να επέκρινε τον Μητροπολίτη Προύσης, που ‘έφερε το θέμα στην επικαιρότητα’ και με τον τρόπο αυτό αναμοχλεύει το μίσος.
Η προβοκάτσια που έχει στηθεί με την βοήθεια του κρατικού πρακτορείου «Αναντολού» είναι προφανής. Και γίνεται για να δημιουργηθεί εθνικιστική – θρησκευτική έξαρση στην τουρκική κοινωνία, με σκοπό να δυσκολέψει την κυβέρνηση (ή και να την αποτρέψει), δημιουργώντας πολιτικό κόστος, να πάρει απόφαση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.
Η τακτική αυτή είναι γνωστή και δοκιμασμένη. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσσης κ. Ελπιδοφόρος, ανταποκρινόμενος στους σύγχρονους όρους της επικοινωνίας έδωσε συνέντευξη τύπου στο κρατικό πρακτορείο. Όμως φαίνεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να διανύσει και άλλη απόσταση μέχρι να γίνει μια ανοικτή κοινωνία, όπου θα γίνονται σεβαστοί οι δεοντολογικοί κανόνες της δημοσιογραφίας, δεν θα καλλιεργείται μίσος δια των μέσων ενημέρωσης και μάλιστα διαστρεβλώνοντας δηλώσεις αξιωματούχων για τον σκοπό αυτό.
Μέχρι τότε, ίσως είναι προτιμότερο οι ιεράρχες και οι αξιωματούχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να επιστρέψουν στην παλαιά τακτική των έγγραφων δηλώσεων, την αποφυγή συνεντεύξεων που είναι ευεπίφορες σε διαστρεβλώσεις και προβοκάτσιες. Αλλά και γενικότερα τον περιορισμό ενεργειών και κινήσεων που θα μπορούσαν εύκολα ν’ αξιοποιηθούν από τις δυνάμεις εκείνες που δεν θέλουν το Οικ. Πατριαρχείο στην Τουρκία. Από αυτούς τους περιορισμούς εξαιρείται βέβαια, ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος άλλωστε είναι το πρόσωπο το οποίο ως ηγέτης της Εκκλησίας, έχει την αρμοδιότητα να εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά τρόπο που κρίνει ο ίδιος, αλλά και να χειρίζεται ευαίσθητα θέματα, όπως αυτό της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι η προβοκάτσια σημειώνεται λίγες μέρες πριν από την τρίτη κατά σειρά, Πατριαρχική πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην Μονή της Παναγίας Σουμελά. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, πέρσι λίγες μέρες πριν από την Θ. Λειτουργία στην Μονή Σουμελά, είχε σημειωθεί εμπρησμός σε τζαμί στη Δυτ. Θράκη. Συμπτώσεις…!

Γρηγόρης Κεσίσογλου

ΣΗΜ.: Ο Οικ. Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προ ημερών ευχαρίστησε τον Υπ. Πολιτισμού κ. Γκιουνάϊ, επειδή βλέποντας την ταλαιπωρία που είχε υποστεί πέρσι ο Παναγιότατος για να φτάσει οδικά στις ιστορικές μονές του Πόντου, Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας και Βαζελώνος, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να επισκευαστεί το οδικό δίκτυο που οδηγεί σε αυτές. Επίσης ο συγκεκριμένος Υπουργός είχε διαχωρίσει την θέση του στο θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας Νίκαιας, από μουσείο σε τζαμί. Φαίνεται ότι η προβοκάτσια στόχευε σε πολλές κατευθύνσεις. Μεταξύ αυτών και στην μεταστροφή πολιτικών που μέχρι τώρα είχαν φιλικότερη στάση σε θέματα που μας αφορούν.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
Ζητείστε να σας στείλουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα τεύχος της «Ανατολής».
Μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία της διεύθυνσης σας στα e-mail:
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή:
(0090) 210.95.14.225

ΣΗΜ.: Όσοι εγγραφούν τώρα συνδρομητές, θα λάβουν ΔΩΡΕΑΝ την «Ανατολή» μέχρι τέλος του 2012. Η ετήσια συνδρομή είναι 20 Ευρώ για την Ελλάδα και 35 Ευρώ για τις άλλες χώρες.