Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΑΠΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Σε μία εφ’ όλης της ύλης πρόκληση κατά της Ομογένειας, προχώρησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Στεφάνου κ. Κώστας Ιωαννίδης, στον λόγο που εκφώνησε κατά  την εόρτια τελετή στην κοινοτική αίθουσα, παρουσία 140 περίπου ομογενών. Παρόντες επίσης ήταν, τέσσερεις ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, αλλά και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη.
Αυτές οι παρουσίες είναι ένας λόγος επιπλέον που δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε σιωπηλοί στην εμπρηστική ομιλία του προέδρου. Για όσους δεν γνωρίζουν, να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Ιωαννίδης είναι Γεν. Γραμματέας στην υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Καραγιάννη, εφορεία των Νοσοκομείων Βαλουκλή. Η εν λόγω εφορεία παρά τις εκκλήσεις της Ομογένειας αλλά και του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, από το 2006 αρνείται να κάνει εκλογές, ενώ παραμένει στην διοίκηση του ιδρύματος από το 1991, μετά από τις αμφιλεγόμενες εκλογές εκείνου του έτους.
Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, διαρκώς διαδίδονται φήμες για τον τρόπο διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των Νοσοκομείων Βαλουκλή, εκ μέρους της εφορείας που διοικεί το ίδρυμα. Όμως επειδή δεν ελέγχεται από κάποιους ελεγκτικούς  μηχανισμούς, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος.
Σχετικά με την ομιλία, επειδή ήδη έχουν ακουστεί κάποια σχόλια, θα θίξουμε ορισμένα σημεία αυτής.
Κυρίως σχολιάστηκε, ότι η αποστροφή της ομιλίας, όπου ο κ. Ιωαννίδης αναφέρεται σε «έλλειψη ηγεσίας» στην Ρωμιοσύνη, αφορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Εκτιμούμε ότι πρόκειται για εσφαλμένη ερμηνεία, για δύο κυρίως λόγους αλλά κι ένα πειστικό τεκμήριο.
Ο πρώτος λόγος είναι απλός και κατανοητός απ’ όλους μας. Το μέγεθος του Παναγιότατου, δεν είναι τεχνητό, δεν είναι έργο κολάκων, ούτε εδράζει σε σκοτεινούς μηχανισμούς. Είναι αυθεντικό και οφείλεται στην σοφία, την οξυδέρκεια, την άοκνη εργασία και σε άλλα χαρίσματα της προσωπικότητας του Παναγιότατου, τα οποία η ταπεινότητα μας δεν επαρκεί να τα περιγράψει. Όταν μία Αξία έχει οικουμενική αναγνώριση, δεν μπορούμε ν’ αντιληφθούμε πώς μπορεί ν’ αμφισβητηθεί, πόσο μάλλον από ανθρώπους που είναι υπόλογοι για την διαχείριση των κοινοτικών ιδρυμάτων μας, με τρόπο αδιαφανή και χωρίς κοινωνικό έλεγχο.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο εξής. Όπως έχει δημοσιευτεί και στον ομόγλωσσο τύπο της Πόλης, πρόσφατα ο πρόεδρος των Νοσοκομείων Βαλουκλή κ. Δημήτρης Καραγιάννης και ο Γεν. Γραμματέας κ. Κώστας Ιωαννίδης, επισκέφτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι και τον ενημέρωσαν για νομική υπόθεση που αφορά την ακίνητη περιουσία του ιδρύματος. Η επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνει την αναγνώριση και εκ μέρους του διοικητικού διδύμου του ιδρύματος, του ηγετικού ρόλου που έχει ο Παναγιότατος εντός της Πολίτικης Ρωμέϊκης κοινότητας.
Το τεκμήριο στο οποίο αναφερόμαστε, αφορά την στάση των τεσσάρων ιεραρχών, οι οποίοι ήταν παρόντες στην ομιλία. Εάν οι Φαναριώτες ιεράρχες, είχαν εκτιμήσει ότι τα λεγόμενα του ομιλούντα θίγουν την κορυφή του Οικουμενικού Θρόνου, δεν θα είχαν εκφράσει με κάποιο τρόπο την διαμαρτυρία τους για την ασεβή και αήθη επίθεση; Όπως πληροφορούμεθα δεν υπήρξε κάποια δημόσια αντίδραση τους, μετά την ομιλία.

Βέβαια, για να μην παρανοηθούμε από ανυποψίαστους αναγνώστες, η ερμηνεία και τα μηνύματα των εκφωνηθέντων από τον κ. Ιωαννίδη, δεν είναι τόσο απλά, όπως φαίνονται με τους "δύο λόγους και το ένα πειστικό τεκμήριο" που καταγράψαμε παραπάνω.
Για την ώρα θα μείνουμε σε αυτά και σε προσεχές τεύχος της «Ανατολής» θα επανέλθουμε στο θέμα, διότι όπως προαναφέραμε ο κ. Ιωαννίδης με τον εμπρηστικό του λόγο επιτέθηκε σε πρόσωπα και θεσμούς, οι οποίοι μέχρι τώρα μόνο θετικό έργο έχουν προσφέρει στην Ομογένεια. 

Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Ιωαννίδης, καταφέρθηκε εναντίον αυτών, με την επίκληση των παραδόσεων της Ρωμιοσύνης, της ενότητας και της ομοψυχίας…
Ας καταλάβουν επιτέλους όσοι κοινοτικοί παράγοντες αρνούνται να κάνουν δημοκρατικές εκλογές στα κοινοτικά ιδρύματα που διοικούν, αλλά και οι ελάχιστοι εκ των ομογενών που τους στηρίζουν παντοιοτρόπως, ο μόνος τρόπος να επανέλθουν στους κόλπους της Ρωμέϊκης κοινότητας, δεν είναι να στάζουν χολή και δηλητήριο με τους λόγους τους, αλλά να κάνουν δημοκρατικές εκλογές εκεί που διοικούν.
Οι εκλογές δεν είναι πανάκεια για την χρηστή διοίκηση. Είναι όμως απαραίτητος όρος, για την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων της Ρωμέϊκης Κοινότητας.

Γρηγόρης Κεσίσογλου