Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

«ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΩΣ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»


Τον τελευταίο καιρό, διάφορα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, παρουσιάζουν τους εκπατρισμένους Ρωμιούς Πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα, να επιδιώκουν την επανεγκατάσταση τους στην Πόλη.

Τα δημοσιεύματα αυτά, σχεδόν στο σύνολο τους αποσιωπούν τους λόγους που οδήγησαν τους Ρωμιούς Πολίτες στον εκπατρισμό και δίνουν την εντύπωση ότι οι λόγοι που έφυγαν από την γενέτειρα τους, ήταν οικονομικοί. Άλλωστε, αυτή ήταν και η δικαιολογία της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια, η οποία έλεγε «οι Ρωμιοί έφυγαν στην Ελλάδα επειδή εκεί υπήχαν καλύτερες οικονομικές συνθήκες».

Η παρουσίαση με τέτοιο τρόπο, των Ρωμιών Πολιτών που επιστρέφουν στην Πόλη, έστω και αν μέχρι τώρα είναι ελάχιστοι αυτοί, είναι εντελώς παραπλανητική και προσβλητική για τους Πολίτες.
Παραπλανητική, διότι παραβλέπει την εν μέρει αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας που νιώθει ο Ρωμιός Πολίτης στην Πόλη και η οποία οφείλεται στην πολιτική που ακολουθεί η σημερινή τουρκική κυβέρνηση. Χωρίς αυτό το στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας, κανένας Ρωμιός ή ελλαδίτης δεν θα σκεφτόταν να ζήσει στην Τουρκία.
Όμως, το κυριότερο, αυτά τα δημοσιεύματα είναι προσβλητικά για τους Πολίτες, επειδή τους παρουσιάζουν ως συμφεροντολόγους που εγκαταλείπουν τον τόπο τους, μόλις βρουν κάπου αλλού περισσότερα χρήματα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, σε ορισμένες περιπώσεις προέρχονται από «ρεπορτάζ» που δημοσιεύονται στον ελλαδικό τύπο. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι σχετική πρόσφατη δημοσίευση του «Πρώτου Θέματος» που αναδημοσιεύτηκε ανάλογα διανθισμένο σε πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλε στο «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νίκος Ουζούνογλου, με την οποία απαντά στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Διαβάζοντας την επιστολή (η οποία απ’ όσα γνωρίζουμε δεν δημοσιεύτηκε) αντιλαμβανόμαστε πώς γίνονται «είδηση» κάποια θέματα.


Προς: κ. Θέμο Αναστασιάδη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Α.Ε.
Αποστόλου Παύλου 6
Μαρούσι Τ.Κ. 15 123
FAX: 210 68 92 778
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 6880700
ΕΠΕΙΓΟΝ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΝ  ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ
31/10/2011
Αγαπητέ κε. Αναστασιάδη,
Με λύπη μου διάβασα  το άρθρο στο Πρώτο Θέμα την 29/10/2011 με τον τίτλο «Έλληνες επιστρέφουν στην Πόλη για δουλειά». Ο συνεργάτης σας κ. Βασίλης Γούλας που επιμελήθηκε το άρθρο με είχε καλέσει στο τηλέφωνο προ ημερών για να πάρει την γνώμη μου επί του θέματος. Του είχα τονίσει ότι αποτελεί μεγάλο λάθος και ανακρίβεια να αναφερθεί το θέμα από την σκοπιά αυτή περί της επιστροφής των Ελλήνων Πόλης για οικονομικούς λόγους. Η αιτία είναι ότι με την ερμηνεία αυτή, ηθελημένα ή μη, ενισχύεται η πολιτική προπαγάνδας των εθνικιστών της Τουρκίας (που επικουρούνται από τους ημέτερους παραχαράχτες της ιστορίας),  ότι: «οι Έλληνες της Πόλης εγκαταλείψαν την γενέτειρα τους για οικονομικούς λόγους».
Ο αγώνας μας είναι να δεχτεί η Τουρκική Κυβέρνηση να προβεί σε μέτρα αποκατάστασης και θεραπείας των μαζικής κλίμακας παραβιάσεων που ασκήθηκαν  κατά συρροή από τις Κυβερνήσεις της Τουρκίας από το 1923. Όλοι οι διωγμοί αυτοί έγιναν παρά την Συνθήκη της Λωζάννης και  τις Συμβάσεις προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που τις ποδοπάτησαν οι Κυβερνήσεις της Τουρκίας, με την ανοχή των ξένων κυβερνήσεων, με πρώτες  τις κατά περιόδους Κυβερνήσεις  της Ελλάδος. Επί της ουσίας οι κατά καιρούς Κυβερνήσεις της Ελλάδος απεμπόλησαν  τα δικαιώματα των Ελληνικών της Πόλης και των νησιών της Ίμβρου και Τενέδου. Πρόσφατα ο ίδιος ο  Πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν αρκετές φορές έχει ομολογήσει τις καταπιέσεις που ασκήθηκαν κατά των μειονοτήτων χαρακτηρίζοντας αυτές ως «φασιστικές».
Είμαι δε υποχρεωμένος να σας αναφέρω ότι ο συνεργάτης σας ήταν πολύ προσβλητικός κατά την προσπάθεια μου να του εξηγήσω την σημασία των δικαίων  των Ελλήνων της Πόλης - όπως και της Ίμβρου και Τενέδου – και ειδικά ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους να επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Δυστυχώς δεν ήθελε να ακούσει τίποτα για τα Σεπτεμβριανά, τις Απελάσεις, τους διωγμούς που υπέστησαν οι Έλληνες της Πόλης και επέμενε σε μια σκανδαλοθηρική νοοτροπία.
Είχατε δώσει αγώνα κατά των παραχαρακτών της ιστορίας και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ (η υπόθεση για το βιβλίο Στ’ Δημοτικού το 2007). Λυπάμαι πραγματικά αντί να μας υποστηρίξετε στον αγώνα που δίνουμε, παρουσιάζετε μια εικόνα των Ελλήνων της Πόλης ως καιροσκόπους. Δυστυχώς το αναφερόμενο δημοσίευμα έχει τύχει μεγάλης εκμετάλλευσης από εθνικιστικούς κύκλους του τύπου της Τουρκίας.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την προσοχή σας στο θέμα αυτό.
Με εκτίμηση

Νίκος Ουζούνογλου
(Καθ.ΕΜΠ και Πρόεδρος της Οικ.Ομοσπ.Κων/λιτών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.