Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ


 Ο κ. Ακτάρ (αριστερά) κατά την ομιλία, ενώ τη μετάφραση έκανε ο κ. Ουζούνογλου
 
Με την συμμετοχή πλήθους Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Χωρίς Αποκατάσταση και Δικαίωση τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι Γράμματα Κενά Λόγου», που οργάνωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟιΟμΚω), το Σάββατο 10/9/2011, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ενοριακού Ι. Ναού
Παναγίας Φανερωμένης του Δημοτικού Διαμερίσματος Βουλιαγμένης – Αττικής.

Ο πρόεδρος της ΟιΟμΚω κ. Νίκος Ουζούνογλου στον χαιρετισμό του, μετά από μία σύντομη ιστορική αναδρομή, επεσήμανε την αναγκαιότητα ν’ αναδειχτεί το θέμα της αποκατάστασης των αδικιών που έχουν υποστεί οι Έλληνες – Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου.
Από τις εισηγήτριες η κα Πηνελόπη Αλεξία Γιώσα, (Δικηγόρος, πτυχ. Α.Π.Θ και Μετ. Διπλ. Ναυτ. Δικαίου University College London) αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για υποθέσεις ελληνικών ιδιωτικών περιουσιών. Η κα Γιώσα επεσήμανε την σημασία που έχει η απόφαση του ΕΔΑΔ, για την υπόθεση των Α/φων Φωκά (υπόθεση Πιστικά), την οποία χειρίστηκε ο δικηγόρος Κατερίνης κ. Δημήτρης Γκελντή. Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για αποκατάσταση παραβιάσεων της Τουρκίας σε θέματα κληρονομικών δικαιωμάτων Ελλήνων υπηκόων.
Η άλλη εισηγήτρια κα Ευαγγελία Κουταγιάρ, (πτυχ. Ευρωπ. Σπουδών - Μετ. Διπλ. Διεθ. Δίκαιο και Διπλωμ. Σπουδές Παντείου Παν. και Ερευνήτρια Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων) ανέπτυξε το θέμα «Το Πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου για την Αποκατάσταση και Θεραπεία των Θυμάτων Παραβιάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαζικής Κλίμακας: Η περίπτωση της Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης». Εστίασε την προσοχή της κυρίως στους πρόσφατους βακουφικούς νόμους και τους τομείς όπου οι νόμοι αυτοί αποκαθιστούν τις αδικίες που είχε διαπράξει το κράτος της Τουρκίας, σε βάρος των μειονοτικών βακουφίων.
Ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο κ. Τζενγκίζ Ακτάρ, καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πανεπ. Μπαχτσέσεχιρ, αλλά και πρώην συνεργάτης του Ο.Η.Ε.
Ο κ. Ακτάρ ανέπτυξε το θέμα «Η Ανάδυση της Ιστορικής Μνήμης στην Τουρκία και ο ρόλος δράσης της διπλωματίας των πολιτών». Η πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του ομιλητή θα δημοσιευτεί στο προσεχές φύλο της εφημερίδας «Ανατολή».
Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της ΟιΟμΚω κ. Ουζούνογλου, αναφερόμενος στην δράση του κ. Ακτάρ, υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην συγκέντρωση υπογραφών για έκφραση συμπάθειας και συγνώμης στα θύματα της Αρμενικής γενοκτονίας και τους απογόνους αυτών.
Ο κ. Ουζούνογλου σημείωσε, ότι οι 30.000 περίπου Τούρκοι πολίτες, μεταξύ των οποίων από τους πρώτους ο κ. Ακτάρ, που υπέγραψαν το κείμενο για την Αρμενική γενοκτονία, μπορεί να φαίνεται μικρός αριθμός, αλλά έχει μεγάλο ειδικό βάρος στην Τουρκία, όπου μέχρι σήμερα η αναφορά στην γενοκτονία των Αρμενίων, διώκεται ποινικά.
Αυτή την αναφορά, θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους, όσοι εκ του ασφαλούς (από την Ελλάδα) κρίνουν και υποτιμούν οποιαδήποτε κίνηση πολιτών στην Τουρκία, που αποβλέπει στην αποκατάσταση της Ιστορικής Μνήμης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Η κα Ε. Κουτάγιαρ παραλαμβάνει αναμνηστικό, από το μέλος του Δ.Σ. της ΟιΟμΚω κ. Στ. Κίσσα

 Η κα Π. Γιώσα

 Μέρος του κοινού της εκδήλωσης