Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Παρά τις αρκετές ημέρες που πέρασαν από την διαρροή της είδησης για την παραίτηση από την προεδρία της εφοροεπιτροπής Πριγκήπου του κ. Β. Λαιμόπουλου, συνεχίζει να μην υπάρχει επίσημη ενημέρωση.
Το γεγονός αυτό εντείνει την φημολογία για τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση. Η εικόνα που διαμορφώνεται από την έρπουσα φημολογία, ασφαλώς και δεν είναι η καλύτερη σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κοινοτικής περιουσίας της Πολίτικης Ρωμιοσύνης. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η σκιά στην διαχείριση των κοινοτικών αδικεί την συντριπτική πλειοψηφία των εφόρων, οι οποίοι εργάζονται έντιμα, αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, αγωνιούν, μοχθούν, κοπιάζουν και προσφέρουν από τον προσωπικό τους χρόνο, προσηλωμένοι στις αρχές της κοινοτικής μας οργάνωσης.
Άλλωστε αυτή η μεγάλη μερίδα των εφόρων είναι που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων (Rum Cemaat Vakıflarını Destekleme Derneği - RumVaDer). Όμως από εδώ και μετά αρχίζουν τα δύσκολα, σε ό,τι αφορά το έργο που θα πρέπει να κάνει ο σύνδεσμος για την ορθολογική διαχείριση των κοινοτικών μας θεμάτων.
Είναι μεγάλες οι δυνατότητες που προσφέρει ο τελευταίος νόμος για τα βακούφια, στα μειονοτικά ιδρύματα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους. Επίσης ο νόμος όχι μόνο δεν απαγορεύει, αλλά αντιθέτως θεσμοθετεί τον συστηματικό οικονομικό έλεγχο των βακουφίων. Για παράδειγμα η υποχρέωση υποβολής σε τακτά διαστήματα στοιχείων της οικονομικής διαχείρισης, η πρόβλεψη για ελέγχους από ορκωτούς λογιστές, είναι κάποια από τα μέτρα του νόμου.
Όμως όσοι ασχολούνται με την διαχείριση των βακουφίων, γνωρίζουν ότι οι σχετικές διατάξεις του νόμου αφορούν κυρίως έναν τυπικό έλεγχο, ενώ ο ουσιαστικός έλεγχος μπορεί και πρέπει να ασκείται από την κοινότητα στην οποία ανήκουν τα βακούφια. Αυτός ο έλεγχος της κοινότητας, δεν επιβάλλεται από τον νόμο.
Το κενό του νόμου μπορεί να συμπληρώσει ο νεοϊδρυθείς Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων. Με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχτούν αυτή την αρμοδιότητα του τα ευαγή ιδρύματα που θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στον Σύνδεσμο.
Δηλαδή ο Σύνδεσμος μπορεί να ασκεί τον κοινοτικό έλεγχο καθιερώνοντας την διαφάνεια στην διαχείριση της κοινοτικής περιουσίας.
Η διαφάνεια και ο έλεγχος, στον τρόπο αξιοποίησης της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική προτεραιότητα εάν λάβουμε υπόψη τα τεκταινόμενα σε κοινότητα μας με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στην περίπτωση αυτή η επιδίωξη της εφορίας να αξιοποιήσει ένα μεγάλης αξίας κοινοτικό οικόπεδο, προκάλεσε την αντίδραση ενός «ευπατρίδη» κοινοτικού παράγοντα, ο οποίος με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο προσπάθησε να επιβάλει εργολάβο της δικής του επιλογής, με προφανή επιδίωξη. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε τόση ήταν η απογοήτευση και η οργή του για την απόρριψη της επιλογής του, που έφτασε του σημείου να κινητοποιήσει αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αλλά και τις αρχές της Ελλάδας στην Πόλη, προκειμένου να «στριμώξει» τους εφόρους που ήταν απρόθυμοι να «συνεργαστούν» μαζί του.
Αν και ο τρόπος αντιμετώπισης των πιέσεων του «ευπατρίδη» από την εφορία της εν λόγω κοινότητας ήταν πολύ απλός, απορούμε γιατί δεν επιλέχτηκε. Παρόμοιες καταστάσεις μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με διαφανείς διαγωνισμούς επιλογής της πιο συμφέρουσας για την κοινότητα, εργολαβικής πρότασης. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύονται και οι έφοροι από τις φημολογίες και τις καταγγελίες για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Αναμένουμε να κάνουν πράξη την διαφάνεια στην διαχείριση των κοινοτικών οικονομικών, όσοι την επικαλούνται, για να μην αναπαραχθούν φαινόμενα ατόμων, όπως αυτών που ταλανίζουν την Ομογένεια, νεμόμενοι ανεξέλεγκτοι την κοινοτική περιουσία.

Γρηγόρης Κεσίσογλου














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.