Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Μια ακτινογραφία της συνάντησης Δένδια – Çavuşoğlu

Φίλες και φίλες του ιστολογίου 

Προ ημερών γίναμε μάρτυρες ενός ασυνήθιστου γεγονότος. Δύο υπουργοί Εξωτερικών, που συναντήθηκαν -όπως διακηρύχθηκε- για να εξομαλύνουν τις σχέσεις των χωρών τους, συγκρούστηκαν λεκτικά ενώπιον των μέσων ενημέρωσης.

Ήδη πολλά γράφτηκαν και γράφονται γι' αυτή την δημόσια αντιπαράθεση. Και οι δύο υπουργοί ανακηρύχθηκαν σχεδόν ως "εθνικοί ήρωες" επειδή αμφότεροι κατατρόπωσαν τον ομόλογο τους. 

Επειδή κάτι δεν μας πήγαινε καλά με το σκηνικό της δημόσιας σύγκρουσης εκ του σύνεγγυς, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε αυτό που έγινε με την ματιά ενός Κωνσταντινουπολίτη.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο στον σύνδεσμο

 https://anatolinet.gr/mia-aktinografia-tis-synantisis-dendia-cavusoglu/

Να υπενθυμίσουμε ότι οι συνδρομητές της "Ανατολής" μπορούν να εγγραφούν χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για το συνδρομητικό περιεχόμενο του ιστότοπου www.anatolinet.gr

 


Με την ματιά ενός Κωνσταντινουπολίτη, η δημόσια σύγκρουση των υπουργών

 

Στην επικαιρότητα βρίσκεται η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νικόλαου Δένδια στην Άγκυρα και κυρίως αυτό που έγινε στην συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών.

Μια μέρα πριν, την Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021, ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Μετά την συνάντηση ο Παναγιώτατος, δήλωσε:

«Οι καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος ενδιαφέρουν άμεσα την υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδώ στην Έδρα του, την ευστάθειά του και την ευημερία της Ομογενείας, διότι, καλώς ή κακώς, αυτά τα πράγματα είναι σε συνάρτηση μεταξύ τους. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ομογένεια αισθάνονται τις επιπτώσεις των καλών ή κακών σχέσεων των δύο χωρών. Αντικειμενικά θα έπρεπε το Πατριαρχείο σαν ένας πανάρχαιος θεσμός να μην υφίσταται τους κραδασμούς, τις συνέπειες των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά συμβαίνει και αυτό. Γι’ αυτό χαιρόμεθα για την επίσκεψη του Εξοχοτάτου και φιλτάτου κ. Υπουργού με αυτήν την προοπτική, δηλαδή την προοπτική της βελτιώσεως των σχέσεων των δύο χωρών και ευχόμεθα πλήρη επιτυχία στις αυριανές επικοινωνίες του. Χαιρόμαστε, διότι οι συνθήκες ήσαν τέτοιες ώστε επέτρεψαν την πραγματοποίηση αυτής της επισήμου επισκέψεως…»

 

Τα λόγια του Παναγιώτατου δεν ήταν τυπικές κουβέντες. Ως Κωνσταντινουπολίτης και εκδότης εφημερίδας, που έχει στο επίκεντρο της την Πολίτικη Ρωμηοσύνη, τον τελευταίο τουλάχιστον ένα χρόνο, εισπράττω αγωνία από Κωνσταντινουπολίτες που ζουν στην Πόλη, από την διαρκώς επιδεινούμενη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή την αγωνία εξέφρασε, με τον δικό του τρόπο, και ο Παναγιώτατος.

 

Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ