Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Αναγνώρισε παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας με μια ιστορική απόφαση, αναγνώρισε ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας των Αρμενίων πολιτών της χώρας.
Η παρέμβαση των κρατικών αρχών στη διαδικασία εκλογής του Πατριάρχη των Αρμενίων, προκάλεσε την προσφυγή μελών της Αρμενικής κοινότητας στη δικαιοσύνη. Η απόφαση αφορά αυτή την προσφυγή. Στο προσεχές τεύχος της "Ανατολής" θα αναφερθούμε εκτενώς στην απόφαση, η οποία μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Την σημασία της απόφασης υπογραμμίζει με μήνυμα του μέσω twitter, ο πρώην εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων κ. Λάκης Βίγκας. Συγκεκριμένα έγραψε στη τουρκική: «Μια σημαντική απόφαση. Οι παρεμβάσεις που προκάλεσαν κοινωνικές διαμάχες για περισσότερο από μία δεκαετία, επέφεραν μεγάλες δοκιμασίες στο θεσμό του Πατριαρχείου. Η αναφορά που υπάρχει στην απόφαση στον Κανονισμό του 1863, αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε ισχύ και στις μέρες μας».
Την απόφαση του Δικαστηρίου σχολίασε και ο Αρμένιος δημοσιογράφος της Agos, κ. Rober Koptas, μέσω twitter: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η επέμβαση του κράτους στην εκλογή του Αρμένιου πατριάρχη και η μη εκλογή νέου πατριάρχη επί 10 χρόνια, αποτελεί παραβίαση δικαιώματος. Το σκεπτικό της απόφασης αναδεικνύει το δίκαιο του αγώνα που δώσαμε ως Αρμενική κοινωνία και η Agos, από την πρώτη μέρα».

Τον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σημείωσε ο κ. Βίγκας σε επόμενο μήνυμα του μέσω twitter: «Ελπίζω το Συνταγματικό Δικαστήριο, να διαμορφώσει τους όρους που θα επιτρέψουν την διεξαγωγή εκλογών στα μειονοτικά βακούφια».
Πράγματι η απόφαση αυτή δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα των εκλογών στα βακούφια τους. Όμως μέχρι τώρα και παρά τα 6 χρόνια που πέρασαν από την κατάργηση των εκλογών, δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες νομικές ενέργειες.
Στο θέμα αυτό γίνεται αναφορά στη συνέντευξη που πήραμε από την Διοίκηση του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, και θα δημοσιεύσουμε στο προσεχές τεύχος της «Ανατολής».

Γρηγόρης Κεσίσογλου
Η ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ
Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2019 – 2020, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr