Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΥΜΝΑΤΕΡ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»


Το ντοκυμαντέρ του αξέχαστου Γρηγόρη Οικονομίδη Ρωμιοί «Αρχιτέκτονες τηςΠόλης» - διάρκειας 68 λεπτών - Ελληνοτουρκική συμμετοχή (παραγωγή 2016), διαγωνίσθηκε στο 18ο φεστιβάλ ντοκυμεντέρ στην Θεσσαλονίκη.
Το Σάββατο 12.3.2016 στην πρώτη προβολή σημειώθηκε sold aout στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.
Εκεί ήταν παρών ο σεναριογράφος του Σάββας Τσιλένης, Ρωμιός Αρχιτέκτων  Πολεοδόμος, συνεργάτης του Γρηγόρη Οικονομίδη, μαζί με την σύζυγο του Καλιρρόη, ο οποίος στην αυλαία χαιρέτισε το συγκινημένο κοινό κ μίλησε για την Πόλη. 


Εκεί και δύο από τα παιδιά του Γρηγόρη, ανάμεσα στον κόσμο που το παρακολούθησε συγκινημένος. Εκεί και η «Ανατολή» με τον συνεργάτη της Δημήτρη Τόλιο, ο οποίος ζήτησε και έλαβε τον λόγο για να ενημερώσει το κοινό ότι ο δημιουργός του ντοκυμαντέρ έφυγε άδικα ανήμερα της γιορτής του.
Το ντοκυμαντέρ του αξέχαστου Γρηγόρη Οικονομίδη, η προβολή του οποίου  επίσης δημιούργησε το αδιαχώρητο κατά την ημέρα της προβολής του στην Πόλη στο Σισμανόγελιο τον περασμένο Νοέμβριο, έχει αντικείμενο την ανάδειξη της συνεισφοράς των ρωμιών αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης κατά το 19ο αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ού. 


Παρά το ότι η επαγγελματική τους δράση ήταν άγνωστη στη σημερινή Τουρκία, έχουν αφήσει έντονο το στίγμα τους στο δομημένο περιβάλλον, εισάγοντας νέους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και μορφολογικά πρότυπα, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της Πόλης.
Πρόκειται για κτίρια διαφορετικών χρήσεων όπως πολυκατοικίες, επαύλεις, καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες, αθλητικοί σύλλογοι, τράπεζες, ξενοδοχεία. Καταγράφονται περί τα 40 από τα σημαντικότερα κτίρια που ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθούν ως έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων.
Εξέχοντες ιστορικοί, αρχιτέκτονες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Πόλη, φωτίζουν το έργο δεκάδων ρωμιών αρχιτεκτόνων που έδρασαν στην Πόλη, στα προάστια και στα Πριγκηπόννησα.
Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται σημαντικό ιστορικό αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες της εποχής, προσωπογραφίες και κατάλογοι αρχιτεκτόνων, έγγραφα και σχέδια.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Οικονομίδης
Σενάριο: Σάββας Τσιλένης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Ήχος: Ροζάννα Μπαγιά
Μουσική: Μανώλης Καρπάθιος, Piano Turca
Παραγωγός: Γρηγόρης Οικονομίδης
Συμπαραγωγή: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Κωνσταντινουπόλεως
Αφήγηση: Ανδρέας Μαριανός
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα-Τουρκία
Διάρκεια: 68'
Έτος Παραγωγής: 2016
Παγκόσμια εκμετάλλευση: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Groiko5@gmail.com
spyros@superonline.com