Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΤΟΥ ΠΙΝΗΡΟΥ (1)

 Η ΠΕΠΑΛΟΕΣΣΑ ΙΜΒΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Του Δημήτρη Π. Τόλιου

Και φέτος ήμασταν εκεί για να καταγράψουμε όσα συγκλονιστικά επρόκειτο να συμβούν.

Με αφορμή την θλιβερή επέτειο του πνιγμού 16 νέων στις 24.7. 1950 και 9 άλλων στις 26.7.1955 μεταξύ των οποίων και ο σπουδαστής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Δημήτρης Πινίρος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε την έμπνευση να διοργανώσει εκδηλώσεις τιμής στην μνήμη των πνιγέντων συνομήλικων του και έγκαιρα γνωστοποίησε την επιθυμία του αυτή σε όλα τα ιμβριακά σωματεία. Εμφανώς συγκινημένος κατά τον λόγο του, αφού έζησε ως ίμβριος μαθητής και τα δύο ναυάγια και τους  πνιγμούς, με φωνή παλλόμενη από το δεσποτικό, εξήγησε στους παριστάμενους το ιστορικό και την ανάγκη της τιμής αυτής.
Στη συνέχεια πήρε τον δρόμο για τον Πύργο του Σχοινουδίου και πέταξε άγρια λουλούδια της ιμβριακής γής, μυρσίνες θαρρώ πως ήταν τα περισσότερα, στα γαλανά νερά του Αιγαίου κοντά στο ναυάγιο.
Από εκεί ανηφόρισε στην πλαγιά του μοναστηριού της Αγίας Αννης και ενατένισε το Αιγαίο. Και τότε κόντευε η γιορτή της Κοίμισης της.
Στο επόμενο φύλλο της Ανατολής καταγράφουμε το οδοιπορικό μας αυτό, αλλά σήμερα δίνουμε ως πρόγευση πολλά φωτογραφικά στιγμιότυπα από αυτά που έζησε το νησί το διήμερο που μας πέρασε.

 
Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΙΜΒΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΤΗ 1950-1955. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΔΙΑ ΧΕΙΡΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ. ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ / ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΛΙΟΥ


ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΛΙΚΑΡΝΑΣΟΥ κ. ΑΔΡΙΑΝΟΥ.
 ΣΤΟ ΕΥΛΑΜΠΙΟ Ο ΠΑΤΗΡ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (ΣΤΟ ΜΕΣΟ) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ.
 

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΟ ΕΥΛΑΜΠΙΟ ΠΙΝΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΟ ΚΑΦΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΑΝΗΜΕΡΑ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΖΕΓΚΙΝΗ, ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΟ ΕΥΛΑΜΠΙΟ. Η κα ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΑΚΟΙΜΗΤΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ, ΜΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ.


ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΕΥΛΑΜΠΙΟ ΙΜΒΡΟΥ


Η ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ, ΒΑΦΤΙΣΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ, ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΟ ΕΥΛΑΜΠΙΟ. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΙΖΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ


ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΒΡΑΔΥΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙOΤΑΤΟ ΜΥΡΩΝ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ



Ο ΑΓΡΙΔΙΑΝΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΜΥΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ



ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΝΑΚΗ, ΣΤΑ ΑΓΡΙΔΙΑ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΥΣΣΩΜΗ




ΑΓΡΙΔΙΑΝΕΣ ΠΑΡΕΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΛΑΤΑΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ