Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η …ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Από τις σελίδες της «Ανατολής» και του ιστολογίου anatoliblog έχουμε δημοσιεύσει την ενημέρωση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.), προς τους ομογενείς με τουρκική υπηκοότητα, για την αναγκαιότητα της συμμετοχής στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Όπως σημείωνε η ανακοίνωση της Οι.Ομ.Κω. στις 20 Ιουνίου 2014, «…Η μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι εκπατρισμένοι Κωνσταντινουπολίτες δεν είναι μια αμελητέα οντότητα, αλλά έχουν την δύναμη και την αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους με βάση το διεθνές δίκαιο δικαιωμάτων του ανθρώπου…»

Στην ανακοίνωση της Οι.Ομ.Κω. περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες για την διαδικασία της ψηφοφορίας στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Τουρκίας. Μια διαδικασία, η οποία όπως θα αναφέρουμε παρακάτω, φαίνεται ότι θα στερήσει σε πολλούς τουρκικής υπηκοότητα ομογενείς, το δικαίωμα της ψήφου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Οι.Ομ.Κω. σημείωνε:

«…Η ψηφοφορία στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Τουρκίας, θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Αυγούστου 2014 (2 ημέρες) και σε περίπτωση που καμιά υποψηφιότητα δεν συγκεντρώσει το 51% θα διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές στις 19 και 20 Αυγούστου 2014.  Στην Ελλάδα, οι κάλπες για την εκλογή του Προέδρου θα στηθούν στο Γεν. Προξενείο της Τουρκίας στην Αθήνα (Βασιλέως Παύλου 22, Παλαιό Ψυχικό 15452) και στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη (Οδός Αγίου Δημητρίου 151, Θεσσαλονίκη 54634).

Σημειώνεται ότι όσοι συμπολίτες μας  δεν είναι  εγγεγραμμένοι στα Γενικά Προξενεία, εάν επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να παρουσιαστούν έως την 1 Ιουλίου 2014 μέχρι το τέλος του ωραρίου εργασίας στα Γενικά Προξενεία που ανήκουν και να δηλώσουν την διεύθυνση κατοικίας τους. Επίσης οι κάτοχοι παλαιού τύπου ταυτοτήτων (νουφούσια), τα οποία δεν έχουν αριθμό μητρώου ταυτότητος,  πρέπει να απευθυνθούν στο Γενικό Προξενείο που ανήκουν για να εκδώσουν την νέα ταυτότητα τους πριν της Προεδρικές Εκλογές.

Τέλος  όσοι είναι κάτοχοι νέων δελτίων θα πρέπει να ελέγξουν ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα:   www.ysk.gov.tr …»

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η υποχρέωση εγγραφής στο «μητρώο εκλογέων εξωτερικού» είναι μια διαδικασία που μπορεί να δυσκολέψει κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Όμως οι δυσκολίες δεν τελειώνουν με την εγγραφή σε αυτό το μητρώο. Όσοι έχουν εγγραφεί (έληξε η διορία στις 2 Ιουλίου) θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Ανώτατου Συμβουλίου Εκλογών (Yuksek Secim Kurulu  www.ysk.gov.tr ) για να ορίσουν ποια μέρα και ώρα θα προσέλθουν στα προξενεία για να ψηφίσουν. Η διορία γι’ αυτή την διαδικασία έληγε στις 25 Ιουλίου, 5 μ.μ. ώρα Τουρκίας. Όσοι δεν προλάβουν αυτή την προθεσμία θα πρέπει από τις 26 Ιουλίου να επισκεφτούν την παραπάνω ιστοσελίδα και με το αριθμό της ταυτότητας τους, να ενημερωθούν την ημερομηνία και την ώρα που θα τους έχει ορίσει το σύστημα, για να προσέλθουν στο προξενείο προκειμένου να ψηφίσουν.

Αυτό το σύστημα ψηφοφορίας κατόπιν ραντεβού και μάλιστα μέσω διαδικτύου, μπορεί να είναι καλό για τους εξοικειωμένους, ενδέχεται όμως να περιορίσει κατά πολύ τον αριθμό των ομογενών με τουρκική υπηκοότητα, που θα προσέλθουν να ψηφίσουν. Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που εκπατρισμένοι Κωνσταντινουπολίτες θα συμμετέχουν σε μια τέτοια εκλογική διαδικασία. Βάσει της εμπειρίας που θα αποκτηθεί, μετά από την κατάλληλη προετοιμασία μπορεί σε επόμενες εκλογές οι Κωνσταντινουπολίτες με τουρκική υπηκοότητα ν’ αποδείξουν ότι είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Να σημειωθεί ότι με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον τουρκικό τύπο, οι ομογενείς που έχουν τουρκική υπηκοότητα υπολογίζονται σε περισσότερους από 25.000



Γρηγόρης Κεσίσογλου