Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

"ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΡΑΜΑΤΑ" ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ

Παππούδες και γιαγιάδες που ζουν με τα άνεργα παιδιά τους και προσπαθούν να επιβιώσουν με μια σύνταξη των 450 Ευρώ. Άνθρωποι με σοβαρές ανίατες ασθένειες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Παιδιά που ζουν με τους άνεργους γονείς τους, με τον φόβο να βρεθούν στο δρόμο, εξαιτίας των απλήρωτων ενοικίων. Οικογένειες που τους έχουν κόψει το ρεύμα, το τηλέφωνο και σε κάποιες περιπτώσεις και το νερό. Άνθρωποι που για να μην πεινάσουν, παίρνουν φαγητό από τα συσσίτια της Εκκλησίας.

Τα παραπάνω δεν είναι από κάποιο σενάριο δραματικής ταινίας. Είναι υπαρκτές ανθρώπινες ιστορίες, που έχει καταγράψει η Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και πρόκειται για Πολίτες που ζουν στην σημερινή Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς είναι ανασφάλιστοι και η κατάσταση τους επιδεινώθηκε δραματικά με την διακοπή του επιδόματος ανασφαλίστων ομογενών (του ΟΓΑ). Τώρα δεν θα έχουν και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ενδεχομένως και άλλοι Κωνσταντινουπολίτες που βρέθηκαν στην Ελλάδα, υπό τις γνωστές συνθήκες φυγής από την Πόλη, να ζουν σε παρόμοιες συνθήκες. Όμως η γνωστή Πολίτικη περηφάνια, δεν τους επιτρέπει να εκδηλωθούν.

Εκτιμώντας την κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, κατάρτισε το Πρόγραμμα Κοινωνικής Αρωγής «Μηνάς Τσιτσάκος». Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται η εκδήλωση τις 23 Μαρτίου 2014, που αναφέρουμε σε άλλη ανάρτηση μας. Επίσης ζητούνται εθελοντές και αρωγοί για να στηρίξουν το πρόγραμμα.
Παρακάτω δημοσιεύουμε την σχετική ανακοίνωση της Οι.Ομ.Κω. 
Γρηγόρης Κεσίσογλου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
Ανακοίνωση Δράσης για Κοινωνική Αλληλεγγύη
(5/2/2014)
Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) σε συνεργασία με τα σωματεία – μέλη της, έχει ξεκινήσει την δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης με σκοπό να συμπαρασταθεί εμπράκτως στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί πρωτίστως η προσπάθεια αυτή, είναι οι εξής:
- Παροχή οικονομικού βοηθήματος στους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη.
- Συγκέντρωση και διανομή ειδών διατροφής.
- Αντιμετώπιση περιπτώσεων διακοπής ρεύματος, νερού κ.α. αναγκαίων παροχών.
- Υποστήριξη συμπολιτών μας που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Η  Οι.Ομ.Κω. και τα μέλη σωματεία της διαπιστώνουν με μεγάλη ανησυχία, ότι ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν άμεση ανάγκη στήριξης για να ανταπεξέλθουν στα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.
Η Κοινότητα των Κωνσταντινουπολιτών, έχοντας μακρά και πλούσια πείρα, στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν επιτρέπεται να παραμείνει αδιάφορη στην ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ελλάδας και μεταξύ αυτών οι συμπολίτες μας.
Γι’ αυτό καλούμε όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία και λειτουργία αυτού του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, να επικοινωνήσουν με την συντονιστική γραμματεία του δικτύου (τα στοιχεία επικοινωνίας αναγράφονται παρακάτω).
Η συμβολή στο δίκτυο αλληλεγγύης μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
- Οικονομική συνεισφορά.
- Προσφορά σε είδη διατροφής.
- Εθελοντική εργασία για την διανομή των βοηθημάτων.
- Εθελοντική παροχή υπηρεσιών στον τομέα υγείας.
Η συντονιστική γραμματεία που έχει συσταθεί ήδη καταγράφει τους συμπολίτες μας που έχουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες βιοπορισμού. Γνωρίζουμε ότι η Πολίτικη υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια λειτουργεί αποτρεπτικά, σε πολλούς συμπολίτες μας να ζητήσουν κοινωνική βοήθεια. Γι’ αυτό όσοι γνωρίζουν τέτοιες περιπτώσεις παρακαλούμε να απευθύνονται στην συντονιστική γραμματεία.
Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες για όλους μας, κάποιοι συμπολίτες μας έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από εμάς. Είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι οι Κωνσταντινουπολίτες μπορούμε να λειτουργήσουμε ως αλληλέγγυα κοινότητα. Γι’ αυτό παρακαλούμε να λάβετε το μήνυμα της ανακοίνωσης αυτής και να συμβάλετε προσωπικά στην αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης Κωνσταντινουπολιτών.
Τα στοιχεία επικοινωνίας με την συντονιστική γραμματεία είναι τα εξής:
210 8542036  κα. Εύα Ματζαρίδη
210 8615259 κα. Λένα Αναπνιώτη (πρωινές ώρες)
6974425986 κ. Γρηγόριος Κεσίσογλου
6977008922 κ. Νίκος Ουζούνογλου