Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΑ

Όσοι το πρωτάκουσαν δυσκολεύτηκαν να το πιστέψουν. Η πληροφορία έλεγε ότι το ιστορικό κτίριο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Πέρα πρόκειται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο…

Στην πορεία υπήρξαν στοιχεία που επιβεβαίωσαν την πληροφορία. Κάποια μέλη της διοίκησης και πιο συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Αδελφότητας και η Ταμίας, η οποία τυγχάνει να είναι αδελφή της Προέδρου, «συζητούν» με συγγενικό τους πρόσωπο, ο οποίος είναι μηχανικός αλλά και τους συνεργάτες του, να τους παραχωρήσουν το ιστορικό κτίριο της Αδελφότητας, προκειμένου αυτό να ανασχηματιστεί σε ξενοδοχείο. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες της υπόθεσης, αφού τηρείται μυστικότητα και δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση, εκ μέρους της Διοίκησης της Αδελφότητας.
Να σημειωθεί ότι στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και ο Αθλητικός Σύλλογος Πέρα. Η αίθουσα κυπέλων, το ιστορικό προπονητήριο με την χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική δομή, η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων που φιλοξένησε εκατοντάδες σημαντικές εκδηλώσεις της Ομογένειας, βρίσκονται στο ίδιο κτίριο. Στη περίπτωση που το κτίριο γίνει ξενοδοχείο, ολ’ αυτά θα μείνουν στις αναμνήσεις αυτών που τα έζησαν.
Κι επειδή φαίνεται ότι ορισμένοι έχουν περιορισμένη μνήμη, να υπενθυμίσουμε μερικά στοιχεία που αφορούν την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Πέρα και το ιστορικό κτίριο της.
Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Πέρα, ιδρύθηκε το 1861 και ήταν ο πρώτος γυναικείος σύνδεσμος που ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην πλούσια δραστηριότητα που ανέπτυξε τις πρώτες δεκαετίες της ίδρυσης της, περιλαμβάνονται παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών σε χιλιάδες απόρους, λειτουργία εργαστηρίων εκμάθησης ραπτικής σε απόρους κορασίδες, σχολείο εκπαίδευσης νοσοκόμων, στέγη φιλοξενίας απόρων γυναικών, σταθμοί φιλοξενίας νηπίων και άλλα πολλά.
Αυτή η πλούσια κοινωνική δράση της Αδελφότητας, δεν άφησε αδιάφορους τους φιλογενείς εύπορους ομογενείς, οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν στο έργο της Αδελφότητας. Η οικογένεια Ζαρίφη, ο Συγγρός, ο Ευγενίδης, ο Μαρασλής και άλλοι πολλοί ομογενείς χρηματοδότησαν τις κοινωνικές δράσεις της Αδελφότητας.
Το 1907, ο τραπεζίτης Λεωνίδας Ζαρίφης, με 4000 λίρες χρηματοδοτεί την αγορά του οικοπέδου και την ανέγερση του κτιρίου, το οποίο θα αποτελέσει την έδρα της Αδελφότητας και θα φιλοξενήσει άλλες κοινοτικές δραστηριότητες. Το κτίριο που δωρίστηκε στην Αδελφότητα, σε αναγνώριση της μεγάλης της κοινωνικής προσφοράς, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βίκτωρα Αδαμαντίδη και κτίστηκε υπό την επίβλεψη του γνωστού αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη.
Οι φιλογενείς ευεργέτες της εποχής, έχοντας ως γνώμονα την κοινωνική προσφορά, προίκισαν την Ρωμέϊκη κοινότητα της Πόλης, με λαμπρά οικοδομήματα. Οι σημερινοί Ρωμιοί Πολίτες καλούνται να διαχειριστούν αυτή την βαριά κληρονομιά, σεβόμενοι την μνήμη και την βούληση των δωρητών, αλλά και με συναίσθηση ότι αυτή η κληρονομιά δεν ανήκει στους ίδιους αλλά στις μέλλουσες γενιές των Ρωμιών Πολιτών. Κι επειδή κάποιοι θ’ αναρωτηθούν εάν θα υπάρξουν μέλλουσες γενιές Ρωμιών, η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί από τις επιλογές των σημερινών Ρωμιών Πολιτών.
Η αντίληψη «είμαστε οι τελευταίοι των Ρωμιών» προσφέρει το πιο καλό άλλοθι σε όσους ομογενείς αντιμετωπίζουν την κοινοτική περιουσία ως προσωπική τους περιουσία. Όσοι διακατέχονται από παρόμοιες σκέψεις καλούνται ν’ αναλογιστούν ότι είναι διαχειριστές της κοινοτικής περιουσίας και όχι ιδιοκτήτες της.

Γρηγόρης Κεσίσογλου