Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ και Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΣΤΑΘΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2012, στις 19:00, η Εταιρεία Πολιτισμού και Κοινωνικής Ανάπτυξης Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησε στην Ξάνθη, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, εκδήλωση με θέμα, «Γνωριμία με τους Πομάκους της δυτικής Θράκης».

Η Εταιρεία πρόκειται για Σωματείο που έχει έδρα την Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το 1997, έχει σήμερα δεκάδες ενεργά εγγεγραμμένα μέλη και αποτελείται από πολίτες της Θεσσαλονίκης  αλλά και της Βέροιας. Δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια έντονα, έχοντας στραμμένη την προσοχή του στον Ελληνισμό της βαλκανικής χερσονήσου και κυρίως της Τουρκίας.
 Ο ΠΡΕΣΒΗΣ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΣΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ

Συμμετείχε  στο 1ο Συνέδριο των Ρωμιών της Πόλης «TO ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», είναι αρωγό μέλος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και έχει να παραθέσει σειρά επισκέψεων και ενεργειών προς την Ρωμιοσύνη της Πόλης, της ‘Ιμβρου και της Τενέδου, αλλά και του Μοναστηρίου, της Φιλιππούπολης, της Στενημάχου, της Αγαθούπολης κ.α.

 O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Δ. ΤΟΛΙΟΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ

Στο παρελθόν συνεργάσθηκε με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και με αφορμή το πρόγραμμα Λεκτικοί Διαξιφισμοί, επισκέφθηκε σε συνεργασία με το Δ’ΣΣ και τον προσκοπισμό της Ξάνθης τα Πομακοχώρια. Επίσης δημιούργησε ένα cd-rom με θέμα «Γνωριμία με τους Φάρους της Βόρειας Ελλάδος», με επισκέψεις στους Φάρους από την Αλεξανδρούπολη έως του Οθωνούς. Συμμετέχει σε θέματα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και συνεργάζεται με ειδικούς σε θέματα που σχετίζονται με την ομογενειακή παιδεία, και τον Ελληνισμό και τα οποία προβάλλει μεταξύ των μελών του.
Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε ακροατήριο 100 και πλέον πολιτών από την Ξάνθη, την Κομοτηνή αλλά και την Θεσσαλονίκη, χαιρέτησε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσων της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης Πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής και εισηγήθηκαν οι Πέτρος Γεωργαντζής, Θεολόγος, ιστορικός «Περί της καταγωγής των Πομάκων», Ορχάν Αζήζ, Διδάσκαλος, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας «Η θρησκεία και η γλώσσα των Πομάκων», Στέργιος Γιαλάογλου, Δικηγόρος «Πομάκοι και Ελληνική πολιτεία, Χθες – Σήμερα – Αύριο» ενώ παρέμβαση έκανε ο κ  Ιωάννης Σούλης, Καθηγητής Δ.Π.Θ.

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΟΡΘΙΟΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕ Η' ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕ ΤΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΔΙΝΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Κατά την διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε και την οποία διηύθυνε ο Πρόεδρος της Εταιρείας καθηγητής κ. Στάθης Πολυχρονιάδης, ο κος Αλεξανδρής παρενέβη πολλές φορές για να διορθώσει, συμπληρώσει ή ενημερώσει το ακροατήριο για τις θέσεις της ελληνικής πολιτείας για όσα πολύ ενδιαφέροντα ακούσθηκαν. Στην συζήτηση πήραν μέρος πολλά στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητος της Ξάνθης, της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ξάνθης, εκδότες και δημοσιογράφοι της τοπικής κοινωνίας αλλά και του μειονοτικού τύπου.Τον συντονισμό της δραστηριότητος είχε ο δικηγόρος και συνεργάτης της Ανατολής κος Δημήτρης Τόλιος.

 Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ε.α. κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ, ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ «ΛΑΠΑΔΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ»


O ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΖΑΓΑΛΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ