Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΕΝΑ «ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ» ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΘΡΑΚΙΩΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010, ΤΗΣ «ΑΝΑΤΟΛΗΣ»)

Στο τεύχος Ιουνίου 2010, είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο του πατέρα Δοσίθεου Αναγνωστόπουλου, με τίτλο «Αλλαγή Φρουράς ή Αλλαγή Παραδείγματος».
Αντικείμενο του άρθρου ήταν οι αλλαγές στην πληθυσμιακή σύνθεση της Ελληνικής κοινότητας στην Πόλη και τα νέα δεδομένα, όπως η εγκατάσταση Ελλαδιτών νέων στην Πόλη, που διαμορφώνουν ένα διαφορετικό δημογραφικό σκηνικό.

Και έθετε το δίλημμα - ερώτημα ο αρθρογράφος εάν πρόκειται για μια αλλαγή σκυτάλης ή κάτι πολύ πιο σημαντικό και καθοριστικό. Δηλαδή εάν πρόκειται για «αλλαγή παραδείγματος» στην ιστορία της εξέλιξης της Πολίτικης Ρωμιοσύνης.
Από τις στήλες της «Ανατολής» πολλάκις έχουμε δημοσιεύσει ειδήσεις, σκέψεις και προβληματισμούς για το παρόν και τις προοπτικές του Ελληνισμού της Πόλης. Του τμήματος που συνεχίζει να ζει στην Πόλη και εκείνου που βρίσκεται στην Διασπορά.
Και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, εντείνοντας μάλιστα την προσπάθεια μας. Σε αυτήν, καλούμε να συμμετέχουν και οι αναγνώστες μας με τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Είναι ο τρόπος για να δείξει το κοινό των Ελλήνων Ρωμιών Πολιτών, ότι παρά τις μεγάλες συμφορές καταφέραμε να διασώσουμε – ίσως - την σημαντικότερη ιδιότητα μας: ότι είμαστε Κοινότητα και όχι άθροισμα ατόμων.
Στο πνεύμα αυτό, στο παρόν τεύχος δημοσιεύουμε ένα άρθρο του Evren Dede (Εβρέν Ντεντέ).
Ο Evren Dede είναι Τούρκος δημοσιογράφος (περιοδικό Azinlikca), μέλος της μειονότητας της Θράκης. Είναι μία από τις νηφάλιες φωνές της μειονοτικής δημοσιογραφίας και κατά καιρούς δημοσιεύει άρθρα του στην Αρμένικη εφημερίδα Agos, που εκδίδεται στην Πόλη.
Προ καιρού είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με ενδιαφέρουσες αναφορές και διαπιστώσεις για την διασπορά των Ελλήνων Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης.
Για να είμαστε ακριβέστεροι, πέρα από κάποιες διαστάσεις που μπορεί να έχουν διαφύγει του αρθρογράφου, το άρθρο είναι ένα προσκλητήριο για βαθύ συλλογισμό, σε κάθε Ρωμιό Πολίτη που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρική εστία αλλά και στους απογόνους του.
Ταυτόχρονα, το άρθρο είναι μία πρόκληση, για όσους τολμούν να κοιτάζουν την Αλήθεια μέσα στα μάτια.
Η αξία του άρθρου επίσης, βρίσκεται στην παρουσίαση της εικόνας του Ρωμιού Πολίτη της Διασποράς, όπως αυτή φαίνεται «από έξω» και μάλιστα από ένα μέλος άλλης μειονότητας.
Τώρα που ανοίγουμε ένα νέο κύκλο συζήτησης, για το παρόν και τις προοπτικές της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, το άρθρο του Evren Dede είναι ο κατάλληλος πυροδότης για προβληματισμό.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω σημείωμα ήταν η εισαγωγή στο άρθρο του Evren Dede, που είχε δημοσιευτεί στο ίδιο τεύχος της «Ανατολής». Το εν λόγω άρθρο θα το δημοσιεύσουμε σε επόμενη ανάρτηση μας.
Ο λόγος που επαναφέρουμε το άρθρο του Evren Dede, με το οποίο ενδεχομένως κάποιοι αναγνώστες του ιστολογίου να διαφωνήσουν λίγο ως πολύ, είναι ο εξής. Σε σχέση με το 2010, που δημοσιεύτηκε το άρθρο στην «Ανατολή», σήμερα οι συνθήκες φαίνονται ακόμη πιο ώριμες για να θέσει ο Ρωμιός Πολίτης της Διασποράς τον εαυτό του ενώπιον των προβληματισμών που αναδεικνύει το άρθρο. Η πρόκληση του άρθρου, απευθύνεται σε όλους μας, σε μεμονωμένους Πολίτες της Διασποράς αλλά και στις συλλογικότητες μας, του συλλόγους και τις ενώσεις μας.
Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.