Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ

Aγαπητοί Νιχωρίτες και απανταχού φίλοι,

Το Νιχώρι τις παρούσες ημέρες προετοιμάζεται με ενθουσιασμό για την πανηγυρική επέτειο της μνήμης της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής, που θα λάβει χώρα στο φερώνυμο Αγίασμα την 26η Ιουλίου και ώρα 18:00.
Η Αγία Παρασκευή, μέσα σε κλίμα ευφορίας και προσμονής, θα ολοκληρώσει τις προσεχείς ημέρες τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα υποδεχθεί πανέτοιμη στο ταπεινό της σπίτι, την Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που θα καταφθάσει μετά πάσης της Ακολουθίας Του για να χοροστατήσει στην Ιερή Ακολουθία της Παράκλησης. Έπειτα θα ακολουθήσει δεξίωση και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Για την εξυπηρέτηση των φιλακόλουθων προσκηνυτών θα διατεθεί λεωφορείο, το οποίο θα εκκινήσει από την πλατεία των Ταταούλων στις 16:45, από την Όπερα του Τaξείμ στις 17:00, από την αποβάθρα του Μέγα Ρεύματος στις 17:20 και επιστροφή στα ίδια.
Η Εφοροεπιτροπή δίνει αγώνα για την διατήρηση των ηθών και των εθίμων του ρωμαίϊκου χαρακτήρα του χωριού. Μέσα στα πλαίσια της συστηματικής αυτής προσπάθειας, η μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής κάθε επόμενο έτος εορτάζεται και με πιο οργανωμένο τρόπο στο φερώνυμο Αγίασμα.
Το Νιχώρι θυμάται... Τις άγιες εκείνες ημέρες περασμένων δεκαετιών, όπου η Ρωμιοσύνη της Πόλεως συνήθιζε, κατά τον εορτασμό της μνήμης του εκάστοτε αγίου στα αναρίθμητα αγιάσματα της Κωνσταντινούπολης, που κουβαλούν τη δικιά τους περισπούδαστη ιστορία, μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών, με γλέντι που αποτελούταν από ένα πλούσιο ρεπερτόριο πολίτικων τραγουδιών και χορών και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου και νεολαίας, ολοκλήρωνε τον εορτασμό και έδεινε υπόσχεση στον άγιο ότι και του χρόνου θα είναι παρόν.
Εφέτος, μετά από πολλές δεκαετίες για πρώτη φορά στο χωριό μας, ίσως και στην Πόλη μας, μετά την απόλυση θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από σχήμα χορευτών υπό τους γλυκούς και νοσταλγικούς ήχους λατέρνας κατασκευασμένης για το σκοπό αυτό, που θα μας ταξιδέψουν σε γνωστές πολίτικες αλλά και τουρκικές μελωδίες. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της İstanbul Ερωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010 και θα χρηματοδοτηθεί από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Την διεύθυνση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο αγαπητός κ. Στέλιος Μπερμπέρης.
Εάν ο δρόμος σας πέσει εκείνη την ημέρα στο Νιχώρι θα χαρούμε πολύ να σας δούμε κοντά μας στον εορτασμό της μνήμης της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής.
Εις το επανιδείν,
Παναγιώτης Θωμόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.