Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Οι Τριγλιανοί επιστρέφουν στις ρίζες τους


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ ΒΙΘΥΝΙΑΣ


Ακόμα μία φορά απόγονοι προσφύγων από την Τρίγλια, οι οποίοι σήμερα κατοικούν στην Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής και Ραφήνα Αττικής, με επικεφαλής τους Δημάρχους των πόλεων των κ.κ. Κων. Σγουρού και Ανδρ. Κεχαγιόγλου αντίστοιχα, κατά το 3ήμερο, επισκέφθηκαν την πατρογονική των Εστία στα παράλια της Βιθυνίας για να τελέσουν Θ. Λειτουργία στον Ι. Ν. του Αγ. Βασιλείου.


Εις τον Ναόν αυτόν προ της ανταλλαγής των πληθυσμών ήταν αποθυσαυρισμένη η εικόνα «Παναγία η Επίσκεψις» η οποία σήμερα εκτίθεται εις το Βυζαντινό μουσείο των Αθηνών. Μέχρι πρότινος ο Ι. Ν. του Αγ. Βασιλείου λειτουργούσε ως αίθουσα τελετών πολιτικών γάμων και γαμήλιων δεξιώσεων αλλά με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την συντήρηση, θα χρησιμοποιείται ως Πνευματικό Κέντρο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Αυστρίας κ.Μιχαήλ και Βόστρων κ.κ. Τιμοθέου (Πατριαρχείου Ιεροσολύμων) έφθασε στην Τρίγλια το πρωϊ της 2ας Ιουλίου και μετέβη στον προαναφερόμενο Ι. Ναό, όπου εχοροστάτησε στην Θ. Λειτουργία, την οποία ετέλεσε ο Τριγλιανός την καταγωγή Ιερομόναχος η Θεοδόσιος από την Μικρή Αγία Άννα του Αγίου Όρους. Έψαλλε χορός Αγιορειτών μοναχών με χοράρχη τον Μοναχό Σπυρίδωνα, γέροντα της Αδελφότητος Υμνογράφου από την μικρή Αγία Άννα.
Στην Θ. Λειτουργία παραβρέθηκε ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Νικ. Σιγάλας καθώς και οι προαναφερόμενοι Δήμαρχοι με τους προσκυνητές από την Ν. Τρίγλια και Ραφήνα.
Κατά την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επαίνεσε τους Τριγλιανούς για τις επισκέψεις τους στην πατρίδα των γονέων τους και τους ζήτησε να μη σταματήσουν να το πράττουν αφού στην Τρίγλια υπάρχουν τα μνήματα των προγόνων των.
Μετά την Θ. Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης ετέλεσε τρισάγιο για τις ψυχές των τελευταίων μητροπολιτών της Προύσας και επισκέφθηκε με την συνοδεία Του το παλαιό κοιμητήριο και τον χώρο όπου ευρίσκονται κτίσματα της Μονής Μιδικίου.
Εις το γεύμα που ακολούθησε προσφέρθηκαν δώρα εις τον Οικουμενικό Πατριάρχη από τους Δημάρχους Ν. Τρίγλιας και της Ραφήνας και από μέρους του Ιερομ. π. Θεοδοσίου αντίγραφο της εικόνας «Πάντων των εν Τριγλία Αγίων», η οποία ευρίσκεται στην Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής.
Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε και πάλι τους προσκυνητές για την συμμετοχή τους στο προσκύνημα αυτό και έδωσε την υπόσχεσή Του να είναι μαζί τους στο προσκύνημα του έτους 2011.


Χρήστος Ι. Δρούγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.